Editorial: O noua nada a presedintelui

Autor: Cristian Mihai Chis
Luni, 15 Iunie 2009, ora 08:14
2134 citiri
Editorial: O noua nada a presedintelui

Stateau reporterii si cascau prin redactii atat de profund incat li se intindeau aproape de pleznire ligamentele de la genunchi. Secretarele dactilografiau relatarile de la simpozioane despre aplicatiile fortei centrifuge in aeronautica garnisindu-le cu adjective, ca sa umple paginile.

Colaboratorii erau poftiti sa se astearna in spatiul dedicat opiniilor, dintr-o data foarte generos, iar "posta redactiei" a ziarelor de calitate era mai suculenta decat oricand, deoarece continea acum si "curierul inimilor".

Nici la partide nu tresarea vreun neuron. Strategii rasfoiau plictisiti sinteza sondajelor din ultimii cinci ani si lasau pe luni analizele demografice, organizatiile de pionieri lipeau guma de mestecat pe caietele cu strazile repartizate pentru afise, scriitorii de discursuri adormeau cu capul pe dictionarul roman-englez, o musca motaia pe coada maturii.

Si pe cand isi cojeau analistii oul incercand sa crape coaja in paralelipipede, o veste-i facu sa scape lingurita pe parchetul sufrageriei: Traian Basescu merge la sedinta de guvern!

In cinci minute, corespondentii erau in picioare. In jumatate de ora, satelitii erau agatati pe frecventa. In trei ore, undele crapau deja de nervi. Si, pentru prima oara, indiferent ce televizor deschideai sau pagina web accesai, o chemare unica veacul il strabatea: duios, presedintele electora!

Fantastica desfasurare de forte pentru nimic, nebuna inclestare pe chelia sub care gura presedintelui nu spunea decat cateva stiri vechi! Dar cu efect garantat.

Alooo!!! Nu e pentru voi, bre, e pentru noi, poporul! Si pentru liderii politici adversari! Altfel nu afla nici dracu.

In definitiv, ce-a spus? Ca vine recesiunea. Pai asta avertizeaza BNR de la inceputul anului. Ca primariile nu au bani ca sa cofinanteze reabilitarea termica. Mare descoperire. Ca lefurile sunt in pericol. Pai deja sunt unii care le-au luat diminuate. Ca materia e prea stufoasa, iar oferta educationala nu este corelata cu piata muncii. Ce-i nou in asta?

In loc sa-l expedieze in doua stiri a cate un minut si jumatate, daca doreau sa-i care un pumn in falca, televiziunile l-au gazduit. Au procedat exact cum s-a asteptat Traian Basescu, i-au facut jocul. Motiv pentru care nu pot decat sa-l felicit, isi duce mai departe personajul consacrat, de luptator impotriva nevoilor populare. Nu are deloc importanta ce-l mana in lupta. Nici Mircea Geoana si nici Crin Antonescu nu sunt depozitarii moralei, deci la razboi, ca la razboi.

Vor aparea, insa, cu declaratii sforaitoare. Doar ca acestea se vor produce la o distanta de 24 de ore, cand dezbaterea s-a creat, si mesajul, de tip pistol, a fost asimilat. Un nou rateu. Si cum batalia se poarta dupa modelul instalat de Traian Basescu, un om care creaza evenimente, nu reactioneaza la ele, startul e greu.

Pana la urma nu mai conteaza decat impresiile. Si, cel putin deocamdata, aici, campionul e cunoscut.

Citeste si:
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Patru primari din Giurgiu, plecați din PSD pentru a candida din partea PNL, se reîntorc în PSD spunând că sunt „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”....
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...