Editorial: Romania lui Basescu

Autor: Cristian Mihai Chis
Marti, 08 Decembrie 2009, ora 07:59
4519 citiri
Editorial: Romania lui Basescu

Tavalugul s-a oprit la un centimetru de picioarele lui Traian Basescu, dar s-ar putea sa-i fi parlit nitel bombeurile. Dar asa au decis romanii, iar o fiinta superioara, daca nu e dusa cu capul, pricepe despre ce-i vorba cand Dumnezeu ii pune degetul pe frunte exact cand ii da una la fund, parinteste. Cel putin asa ar trebui.

Din momentul validarii alegerilor, care va veni dupa ce social-democratii vor intelege ca democratia e ca fotbalul, se masoara in cifre, presedintele va trebui sa se inchida in birou cateva ceasuri si sa redescopere fundamentele functiei sale.

Nu numai pe cele care ii confera dreptul de-a desemna premierul, de a suspenda un ministru dupa inceperea urmaririi penale sau de a convoca referendumuri. Ci pe cele care se refera la a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, la a media intre puterile statului (nu din varful buzelor, in fata camerelor, ci cu inima).

Traian Basescu trebuie sa traga o linie in propriul suflet, sa-l compartimenteze. Sa-si lase spre amintire mandatul romantic, intr-un loc mai mititel, dar plin de semnificatii, si sa infiinteze unul mai consistent, pentru mistrie.

Din Romania lui Basescu fac parte si cei care nu l-au votat, lor trebuie sa le demonstreze ca s-au inselat. Dar o compun in primul rand romanii care i-au dat credit, chiar daca plini de indoieli. In speranta ca nu e inconstient, si ca va reusi, dupa ce-si odihneste compartimentul afectiv, sa gaseasca ecuatia guvernarii, oamenii l-au tinut de manuta aia pe care i-au intins-o mogulii ca va-l plezneasca pe pusti. I-au spus: "Traiane, te duci la fund fara noi, dar poate ai vorbit serios".

Tara are nevoie de un compromis. Presedintele trebuie sa-l gaseasca fara a incredinta vaci de muls, fara tehnocrata Udrea, fara baronii locali convinsi ca ei au castigat alegerile, prin urmare li se cuvine sa se comporte ca niste stapani de judete. Sa scoata tara din criza, pentru ca acum e scoasa din priza. Chiar daca cea mai competenta varianta de premier ar gasi-o la PNL sau la PSD.

Sa nu se mai joace cu nervii adversarilor politici peste limita noastra de suportabilitate. Sa avem guvern pana de Craciun, sa n-o intinda pana la Pasti. Sa-si inghita limba daca e nevoie, sa demonstreze ca e o fiinta evoluata, nu un rudiment.

Romanii l-au votat nu pentru ca se temeau de comunism (multi dintre cei care au facut-o il cunosteau din carti), nu pentru ca l-a bumbacit pe Mircea Geoana in confruntarea finala, si nici deoarece peste granite, Traian Basescu e mai usor de suportat, cum glumea cineva la televizor.

Cei mai multi sunt inca suficient de curati la suflet pentru a crede in lupta impotriva imbuibatilor, a privilegiilor, a clientelismului. Prefera scandalul variantei in care o mana spala pe alta, dar acum ii cer mai mult. Sa faca si un guvern stabil.

Daca alegerile sunt validate, Traian Basescu nu mai are ce pierde. A obtinut ce si-a dorit. Acum, insa, are ocazia sa faca pasul de la cartea de povesti la cea de istorie.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Povestea de dragoste între Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) pare să se fi încheiat. Dacă în urmă cu mai puțin de două luni fostul lider al PSD vorbea despre...