Electoratul orfan al lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Iulie 2009, ora 12:45
5173 citiri
Electoratul orfan al lui Traian Basescu
Foto: Arhiva

Traian Basescu si-a schimbat electoratul. A dezamagit si abandonat mare parte dintre oamenii care cred in principii si valori certe si este in plina ofensiva de cucerire a celor care voteaza in functie de viteza si precizia foarfecii de tuns oi sau de tinuta impecabila cu care sunt purtate clopul si bundita.

In 2004, scheletul electoratului lui Traian Basescu au fost elitele intelectuale si clasa mijlocie din marile orase, adica cea mai informata si educata Romanie. Acesti oameni, care au creat trendul exploziv al actualului presedinte, nu au fost sedusi de personalitatea domniei sale si nici nu i-au acordat doar un vot negativ anti-Nastase.

Acesti oameni i-au acordat incredere pentru mesajul sau transant anticoruptie si aderarea fara rezerve la principiile promovate de societatea civila. Ei au ramas fideli acestor coordonate. Traian Basescu, nu.

Marile dezamagiri

Acesti oameni cred in continuare ca PSD este un partid nefrecventabil, nereformat, corupt si imoral, incapabil sa promoveze altceva decat interese clientelare.

Acesti oameni considera ca "mafia personala a lui Adrian Nastase" nu s-a dat de trei ori peste cap astfel incat sa devina compatibila cu inalte demnitati ale statului sau cu inaltele decoratii acordate la Palatul Cotroceni.

Acesti oameni considera ca baronul e la fel de nociv indiferent daca e portocaliu sau rosu, ca nu e absolut nicio diferenta intre Puiu Popoviciu sau Dorin Cocos si Dinu Patriciu sau Relu Fenechiu, intre Sorin Ovidiu Vantu si George Constantin Paunescu.

Acesti oameni socotesc ca sistemul ticalosit e intolerabil indiferent cine-l patroneaza, fara nuante.

Acesti oameni nu se pot face ca nu vad fraudarea morala a votului printr-o majorare salariala electorala imensa, in bloc, fara criterii de competenta si performanta, fara o prealabila reforma, din bani publici, indiferent daca in discutie sunt dascalii sau minerii.

Acesti oameni nu pot inghiti argumente inspirate, daca nu chiar copy-paste, dupa zicerile unui om ca Aurelian Bondrea, si nici nu vor crede vreodata ca tinichigiul e mai important ca filosoful.

Acesti oameni cred ca instituirea unei dinastii este o imensa si inspaimantatoare eroare, indiferent daca ea se manifesta prin includerea fiicei pe listele electorale ale partidului sau prin asigurarea unui tain de voturi pentru o caricatura de candidatura independenta.

Acesti oameni nu pot intelege infiintarea unor ministere inutile pe bani publici doar pentru ca anumite persoane sa capte o functie si o pusculita proprie.

Si, in general, acesti oameni chiar cred ceea ce presedintele doar spunea: se poate negocia orice cu exceptia principiilor fundamentale.

Ce-a avut si ce-a pierdut

Traian Basescu nu pare prea dezamagit de pierderea intelectualilor. Nu se simte bine printre ei si nu-i respecta cine stie ce, dar i-a cultivat stoic cat timp au fost o trambulina electorala eficienta.

Insa respectarea unor principii si valori este o misiune imposibila pentru un carnasier politic convins ca puterea se castiga prin valorificarea optima a oportunitatilor si se pierde prin fidelitatea fara fisura fata de un set de valori care, ca o haina pretentioasa, nu permite orice miscare.

Cu siguranta, Traian Basescu se simte incomparabil mai bine in lumea oilor, a clopurilor, batand cu consecventa fiecare festival popular inventat in Romania, o lume fara intransigente principiale si intrebari grele. Acesta este noul schelet al electoratului sau. Cand s-au suparat pe el "bostanarii" din Dabuleni presedintele s-a dus urgent sa-i mangaie pe cap, cand s-au suparat intelectualii, dupa declaratiile privind Universitatea Spiru Haret, au fost ignorati.

Dar, pana la urma, cu cine altcineva sa voteze intelectualii?, se poate intreba, relaxat, Traian Basescu.

Aici are mare dreptate presedintele. Cu cine sa voteze electoratul informat si educat ramas, din nou, orfan? Mircea Geoana este un demagog caraghios, iar Crin Antonescu o forma fara fond, a carui inconsistenta este tot mai vizibila. Alte variante, mai mult sau mai putin caricaturale, nici macar nu merita luate in seama

In consecinta acesti oameni, din nou dezamagiti, au, in linii mari, doua variante. Unii il vor alege din nou pe Traian Basescu, acordandu-i insa un indoit vot negativ, impotriva unei variante mai rele, in locul votului pozitiv si plin de speranta de acum 5 ani.

Insa cei mai multi dintre acesti oameni nu vor mai merge la vot. Sondajele anticipeaza un absenteism de aproape 60%, imens pentru un scrutin prezidential. Dar, din pacate, alegerea presedintelui nu este conditionata de prezenta la urne si nici de numarul de voturi valabil exprimate. Asa ca vom avea, probabil, in urmatorii 5 ani un candidat ales de Romania cea mai putin informata si educata, sensibila la populisme si usor de manipulat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Basescu intelectuali, #electorat Basescu, #Basescu dezamagiri , #stiri Traian Basescu