FSLI: Traian Basescu arunca incompetenta Guvernului pe umerii dascalilor

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 20:53
645 citiri
FSLI: Traian Basescu arunca incompetenta Guvernului pe umerii dascalilor

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera declaratiile de marti ale presedintelui Traian Basescu privind calitatea educatiei din Romania drept un atac la adresa cadrelor didactice si a sindicatelor care le reprezinta.

"Astfel de declaratii nu mai sunt o noutate pentru noi, intrucat domnul presedinte si-a facut un obicei din a arunca cu noroi in sistemul de invatamant, doar pentru a masca greselile si nepasarea guvernului pe care il protejeaza. Rezultatele slabe ale elevilor, despre care a vorbit presedintele Traian Basescu, nu sunt cauzate de carentele actualei legi a invatamantului, ci de faptul ca ministrii Educatiei nu au fost in stare sa adapteze programele scolare la noile cerinte europene", spun reprezentantii FSLI.

Potrivit sindicalistilor, actuala stare de fapt din invatamantul romanesc este urmarea faptului ca educatia a fost intotdeauna subfinantata, acest domeniu primind anual, in mod constant, in jur de 3% din PIB.

"Cum isi imagineaza presedintele ca se poate face un invatamant de calitate, cu scoli care mai functioneaza in conditii insalubre, elevi nevoiti sa parcurga pe jos distante mari, pentru ca nu le este asigurat transportul si cadre didactice care nu se pot intretine din salariile de mizerie pe care le primesc?

(...) Presedintele tarii trebuie sa inteleaga faptul ca nu putem avea calitate in educatie, fara dascali bine platiti. Aceasta problema s-ar fi putut rezolva daca s-ar aplica Legea 221/2008, promulgata de Traian Basescu care a argumentat ca angajatii din educatie nu pot face performanta fara salarii motivante", mai spun reprezentantii FSLI.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca este "un sustinator total" al adoptarii Legii educatiei in actuala sesiune parlamentara si a considerat ca acest act nu poate avea rezultate mai proaste decat legislatia in vigoare, criticand astfel reforma in domeniu din anii 1997-1998.

"O spun fara nicio rezerva. Sunt un sustinator total al adoptarii Legii educatiei in aceasta sesiune. Lucrurile nu mai pot continua asa. Este clar ca reforma din anii '97-'98 este un mare esec. S-au creat universitati care dau diplome pe banda rulanta, s-au creat sisteme de invatamant care nu creaza competente, s-a ajuns la o depreciere masiva a sistemului de educatie romanesc si la o totala desprindere a lui de la realitatile Romaniei si UE", a spus Basescu.

Seful statului a explicat ca motivele pentru care Legea trebuie adoptata urgent este ca logistica educationala trebuie adaptata la noua legislatie, in ceea ce priveste manualele, spatiile si repregatirea dascalilor. "Optiunea mea si optiunea exprimata si de alianta este ca aceasta lege trebuie sa treaca inainte de sfarsitul acestui an", a punctat din nou presedintele.

Presedintele a prezentat si o serie de date dintr-un studiu OCDE publicat in noiembrie 2010 care arata ca, la nivelul anului 2009, Romania se situeaza pe locul 49 la lectura din 70 de tari analizate si pe locul 47 la matematica. Mai mult, spune Basescu, in Uniunea Europeana Romania se claseaza pe ultimul loc in ceea ce priveste performantele elevilor. "Este clar ca trebuie sa facem ceva. Nu mai putem face o batalie politica si din nevoia de a reforma sistemul de educatie", a sublinuat seful statului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu, #Basescu incompetenta guvern, #FSLI Basescu dascali , #stiri Traian Basescu
Comentarii