Ghiuleaua lui Traian Basescu spre Chisinau

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 12:31
12066 citiri
Ghiuleaua lui Traian Basescu spre Chisinau
Foto: Reuters

Discursul in Parlament al lui Traian Basescu pe tema Republicii Moldova a trimis catre Chisinau o ghiulea imensa si mai amenintatoare decat orice miscare spectaculoasa si burzuluita, atat de ceruta de catre nationalistii romani.

Printr-o simpla schimbare a unui text de lege, Romania poate romaniza tara vecina lasandu-l pe Vladimir Voronin fara cetateni.

"Nu am dorit sa raspund provocarilor din ultima saptamana, dar nici nu puteam sa tac la nesfarsit", si-a explicat presedintele Traian Basescu discursul. Asteptarea pare sa fi meritat.

Discursul a fost prezidential, puternic, inspirat si s-a adresat in primul rand audientei din UE, urechilor de la Chisinau si Moscova. Audienta interna a primit mesaje chiar mai puternice in emisiunea din aceeasi seara, de la TVR, cand presedintele a explicitat mare parte din spusele oficiale.

Voronin si Moscova fara obiectul dominatiei

Dintr-un bun inceput, in Parlament, Traian Basescu a trasat o limita clara si absolut necesara pentru un membru UE in relatia cu o tara vecina: "Romania nu vrea sa puna in discutie un teritoriu pierdut in trecut si nu vrea sa puna in discutie granitele si suveranitatea altui stat."

Dar un membru UE implicat afectiv: "Datoria noastra morala este sa nu-i abandonam pe cei care ne vorbesc limba, care au o istorie comuna cu a noastra si care vor un viitor comun."

Exista o singura cale prin care Romania poate sa-i ajute pe basarabeni: "Romania nu va permite transformarea Prutului intr-o noua cortina de fier", cu alte cuvinte, Prutul nu trebuie sa devina granita dintre lumea civilizata si spatiul comunist, dar si rusesc.

Si cum anume poate Romania, in mod concret, sa traga Moldova din zona comunista? Prin metoda de care Vladimir Voronin se teme cel mai tare: relaxarea legislatiei privind acordarea cetateniei romane pentru basarabeni.

Romanizarea prin cetatenie a Republicii Moldova e cea mai proasta veste pe care Vorornin o putea primi. Una e sa te dai la ai tai, alta e sa lezezi cetateni ai unui stat UE.

Traian Basescu a explicat si cum intelege Romania sa-si apere cetatenii indiferent unde sunt rezidenti: "Autoritatile romane vor face tot posibilul pentru aducerea in fata instantelor internationale a celor care au retinut sau arestat cetateni romani si le-au interzis sa ia legatura cu autoritatile consulare. Aceste lucruri reprezinta incalcari grave ale normelor internationale."

Dar si pentru Moscova, umplerea Moldovei cu cetateni romani suna periculos. Rusia insasi si-a justificat interventia in Georgia prin necesitatea protejarii propriilor cetateni. Romania nu va ajunge acolo, dar Moscova stie bine cat de puternic este acest argument.

La TVR, Traian Basescu a mers chiar mai departe in privinta Rusiei, facand referire la cetatenii moldoveni de etnie rusa care au cerut cetatenia romana. Ei au alt regim, a precizat el, fara sa spuna insa ca sunt, in mod obligatoriu, si refuzati.

Presedintele a avut grija sa nu fie prea contondent totusi cu Moscova, dand asigurari ca Rusia nu se afla in spatele represiunii de la Chisinau. "Nu cred ca Rusia va sustine abuzuri ale puterii de la Chisinau, fara sa spun ca le va condamna", a punctat Traian Basescu.

Stat UE, mai puternic, dar nu de capul lui

Relaxarea modului de acordare a cetateniei romane pentru basarabeni ar putea provoca insa o ridicare din sprancene in tarile UE care s-ar trezi astfel cu inca trei milioane si jumatate de cetateni comunitari, cam flamanzi, potential val de emigratie.

Aceasta probabila rezistenta i-a dat lui Traian Basescu ocazia unei sarje tare placuta urechilor nationalistilor: "este o chestiune de suveranitate a statului roman, mi-am informat partenerii din UE asupra intentiilor noastre, nu le-am cerut voie".

Suna bine, dar aderarea la UE presupune o stirbire asumata a suveranitatii, tocmai in privinta unor astfel de decizii, care pot avea consecinte asupra partenerilor.

E drept, declaratia aceasta avantata a fost facuta la televiziune, in completarea discursului oficial, ceea ce ii scade din forta si o adreseaza preponderent audientei interne, un lucru pe care il stiu si occidentalii, ca si la ei mai sunt campanii electorale.

Problema ramane insa si Traian Basescu va avea nevoie de multa trecere in marile cancelarii ale UE pentru a face digerabila aceasta relaxare in acordarea unei cetatenii comunitare, mai ales ca Romania se pregateste sa intre in spatial Schengen.

Pana una alta, Bucurestiul a dat o mostra de reactie inteligenta si europeana, care ii limiteaza mult spatiul de argumentatie lui Vladimir Voronin. Sa nu fim totusi prea optimisti, drumul Chisinaului catre lumea civilizata e inca foarte lung.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Traian Basescu Moldova, #cetateni Republica Moldova, #Basescu atac Voronin , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Bulă spunea că BASARBIA ESTE O FORMĂ DE EMIGRARE DIN LAGĂRUL COMUNIST MAI SPECIALĂ : ÎN ACEST CAZ CETĂŢENII AU EMIGRAT CU TERITORIUL CU TOT !
Z
Zorro
rank 1