Greata lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 18:45
3621 citiri
Greata lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Exista un lucru care intriga cand privesti destinele lui Nastase si Basescu. Despre amandoi s-a spus si s-au scris tomuri intregi in legatura cu cat ar fi furat in timpul exercitarii functiilor de conducere in stat.

Ba, datorita perioadei mai indelungate a mandatelor presedintelui, suspiciunile si dovezile aruncate in presa la adresa lui Traian Basescu tind sa le depaseasca pe cele care il vizau pe fostul sau vecin de bloc. Si totusi, pana acum a platit doar Adrian Nastase. Traian Basescu, desi bugetar si el o viata, afiseaza in libertate semnele unei bunastari care sfideaza explicatiile logice.

Acuzatiile despre averea colosala adunata de Adrian Nastase in perioada in care a condus Guvernul Romaniei l-au costat pe fostul premier alegerile din 2004. Traian Basescu se folosise atunci din plin de mitul averii furate a lui Nastase si de sistemul ticalosit pe care l-ar fi creat, iar acuzatiile aruncate in campania i-au adus primul mandat de presedinte.

Dovezile prezentate de procurori dupa ani si ani de investigatii nu au reusit niciodata sa probeze dimensiunea faraonica a suspiciunilor despre averea adunata de Nastase in perioada 2000-2004, dar i-au adus intr-un final o condamnare definitiva la inchisoare. Inceputa cu o tentativa de sinucidere inca discutabila, sentinta judecatorilor in cazul Nastase a reprezentat in acelasi timp si o premiera pentru sistemul nostru juridic: un inalt demnitar era condamnat in baza unor probe indirecte, dupa cum si-au motivat judecatorii decizia, pentru a fi dat ca exemplu societatii.

Tot ca exemplu s-a folosit si Traian Basescu de condamnarea lui Adrian Nastase cand, in urma cu cateva zile, a raspuns la randul sau acuzatiilor aruncate in spatiul public de Sorin Rosca Stanescu in legatura cele 7 milioane de dolari care ar fi intrat in conturile aliantei D.A., in 2004, din partea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor s-a autosesizat si a inceput o investigatie in urma afirmatiilor senatorului PNL. Doar ca pana la un raspuns oficial din partea ONPCSB, Traian Basescu si S.O. Vintu au desfiintat cazul.

Basescu a iesit vineri si a spus ca S. R. Stanescu este "un mincinos prost" si l-a acuzat ca a lansat un document fals. SOV a negat si el rapid ca i-ar fi dat vreun dolar lui Traian Basescu in 2004. Asta desi in campania electorala din 2009, dupa ce l-a chemat pe Geoana la o sedinta de destindere, acelasi Vintu vorbea in direct la Realitatea Tv despre "sprijinul acordat lui Traian Basescu pentru a castiga alegerile". Mai mult, SOV spunea ca ajutorul se concretizase "pe mai multe planuri", dar ca mai multe "devoalari" va face, pe 7 decembrie, intr-o conferinta de presa.

Dezvaluirile nu au mai avut loc, evident, dupa castigarea alegerilor de catre Traian Basescu, insa declaratiile de atunci sunt intr-un prea mare dezacord cu cele de astazi. Din contradictiile lui S.O. Vintu e imposibil sa ne dam seama cand spunea adevarul si cand inventa realitati paralele, insa cel putin pana la un raspuns definitiv din partea Oficiului pentru combaterea spalarii banilor ar trebui sa ne abtinem de a da dreptate oricareia dintre partile implicate in conflictul SRS versus Traian Basescu. Iar vehementa cu care presedintele a raspuns atacului ar trebui sa ne faca si mai sceptici.

Cu atat mai mult cu cat trimiterea lui S.R. Stanescu pe urmele "inalt prea sinucisului Adrian Nastase" l-a facut pe fostul premier sa scoata din dulat un schelet care puncteaza macar la impresia artistica: "in ceea ce-l priveste pe Traian Basescu de multa vreme nu ma mai mira absolut nimic. Mai ales ca am o scrisoare de-a lui, la un moment dat, in care spune ca ii este greata de el insusi, dupa un alt moment. Candva, o sa discutam mai mult despre asta. Cand va fi cazul."

Aceasta promisiune a lui Nastase catre celalalt mare suspect al politicii trimite gandul catre toate posibilele "schelete" ale lui Basescu pastrate cu grija prin diverse sertare. Casa din Mihaileanu, schimbul de terenuri cu afaceristul Casuneanu, dosarul ALRO si toate celelalte afaceri de vanzari anterioare care au atins numele Basescu nu sunt cu nimic mai prejos decat acuzatiile si suspiciunile care circulau la adresa lui Nastase. Lupta pentru castigarea Cotroceniului va scoate la iveala cateva.

Important e insa daca justitia va cerceta apoi cauzele cu cel putin tot atata atentie si indarjire pe cat a avut pentru Adrian Nastase. Abia asa putem afla daca "sistemul ticalosit" al lui Nastase a fost slabit sau, dimpotriva, a prosperat si a atins cote si mai inalte decat in trecut, schimbandu-si doar numele si proprietarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu greata Nastase, #Basescu Nastase scrisoare , #stiri Traian Basescu