Indescifrabilul limbaj al presedintelui Basescu (Opinii)

Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 13:02
3055 citiri
Indescifrabilul limbaj al presedintelui Basescu (Opinii)

Nu inteleg aversiunea presedintelui Basescu fata de fostul suveran al Romaniei, decat prin prisma relatiilor sale la catarama cu printul Paul Lambrino, atat de prietenesti, incat i-a botezat si un copil, anul trecut.

In baza principiului "prietenii tai sunt si ai mei, iar dusmanii tai sunt si dusmanii mei", romanii au aflat la tv ca presedintele lor este inamicul public numarul unu al fostului lor rege.

Naduful presedintelui

Cand presedintele a pronuntat pentru prima oara cuvantul "tradare", parea o vorba scapata din greseala. Domnul Basescu a recunoscut si altadata ca scapa vorbe la repezeala.

Dar, cand vorbele cad si a doua oara, ca o grindina de vara, tot la televizor, iti dai seama ca este greu sa iei nota de cele spuse, daca nu ti se da si explicatia gravelor afirmatii.

Numai ca presedintele, atat de generos cand afirma, este foarte zgarcit cand explica. Conform obiceiului, dansul ne-a plasat cateva cuvinte teribiliste si ne-a lasat cu ochii in soare, sa ghicim noi printre randuri sensul adanc al spuselor prezidentiale.

Putem presupune multe, putem construi scenete sau putem imagina variante. Un lucru insa este clar: domnul Basescu nu este omul care sa vorberasca degeaba. Cand arunca o vorba grea, inseamna ca cineva l-a suparat adanc, atat de adanc incat simte nevoia sa-si verse naduful la televizor.

Iar, dupa ce l-a varsat, ne lasa pe noi sa descifram, sa interpretam si sa comentam pe diferite canale tot felul de variante, presupuneri si scenarii.

Sindromul de gelozie

In ce ma priveste, cel mai simplu scenariu mi se pare a fi cel pe care l-am amintit adineauri: presedintelui i-a facut placere sa-si serveasca bunul prieten la catarama, printul Paul. Presedintele se da smecher, facand lobby pentru print si se da mare, aratandu-si coltii vitejesti spre un rege inofensiv.

Nu este exclusa nici alta varianta, anume aceea ca domnul Basescu a cam uitat istoria, in cazul cand a stiut-o. N-are amintiri din 1944, cand nici nu se nascuse inca si n-a apucat sa citeasca prea mult, fiind toata viata ocupat, ba cu furtunile pe mare, ba la Anvers pe uscat, ba la Cotroceni, cu primirea juramantului, din cand in cand.

Se poate imagina si un scenariu mai complicat, unul din acelea, pe care sociologii il numesc "sindromul conducatorului": gelozia. Multi conducatori s-au simtit rosi de gelozie pe seama predecesorilor lor, care au stralucit, intr-un fel sau altul, pe scena istoriei.

Poate ca domnului Basescu i-ar fi convenit sa fi fost el autorul unui asemenea act de inalta tradare si-i scrasnesc dintii, ca n-a avut ocazia.

Nu e mai tare presedintele decat Wikipedia

Am deschis portalul binecunoscut Wikipedia. Acolo, la cuvantul cheie "inalta tradare" (acesta este epitetul in cazul unui sef de stat) sunt enumerate zeci de cazuri cunoscute si studiate de istorici, grupate pe 22 state, unde au avut loc respectivele cazuri de tradare.

Neasteptat: Romania nu figureaza printre acestea. Cu alte cuvinte, noi, romanii, poate suntem spagari, poate corupti, limbuti, palavragii, pomanagii - ma rog, insir aici la intamplare pacatele pe care le pot avea oamenii - dar, nu ne stie nimeni de tradatori. Bineinteles, nimeni, in afara de noi insine.

Cu titlu de curiozitate, voi enumera statele aflate pe lista Wikipedia: Africa de Sud, Germania, Anglia, Azerbaidjan, Canada, China, Spania, SUA, Franta, Crecia, Ungaria, Italia, Irak, Libia, Norvegia, Tarile de Jos, Rusia, Serbia, Suedia, Slovacia, Cehoslovacia si Tunisia.

In schimb, la o alta pagina, aceeasi Wikipedia aminteste ca fostul monarh al Romaniei este singurul sef de stat din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial care se afla si astazi in viata. Este o statuie vie.

Nu e in functie, dar e in istorie

Iar noi, in loc sa ne falim cu ce avem si altii n-au, descoperim, prin glasul doamnei Anastase, ca regele "nu mai are calitatea de sef de stat in functie", fara sa observam ca are calitatea de sef de stat in istorie - ceea ce nu-i de colo.

De altfel, cuvantul final tot istoria il va avea. Ea va consemna exact cine este omul care a scurtat un razboi mondial, printr-un act indraznet, pe ultima suta de metri, si cine sunt oamenii care il impiedica acum sa se adreseze nepotilor celor salvati atunci de la moarte.

Tot istoria va consemna si cine este omul care, dupa ce ne-a fagaduit ca vom trai bine, ne-a taiat salariile, ne-a promis ca le da inapoi, iar de la o vreme recunoaste ca nu le va mai da niciodata.

O premonitie imi spune ca istoria nu uita asemenea lucru. Daca gresesc cu ceva, voi ruga posteritatea sa ma scuze. Daca nu gresec, voi ruga posteritatea sa-l scuze pe domnul presedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu Regele Mihai, #Basescu Printul Paul, #Regele Mihai Parlament , #stiri Traian Basescu