Inundatii istorice in Romania: Traian Basescu face apel la solidaritate

Luni, 28 Iulie 2008, ora 23:09
3745 citiri
Inundatii istorice in Romania: Traian Basescu face apel la solidaritate

Populatia din zonele afectate, dar si din cele care vor fi afectate are nevoie de solidaritate din partea autoritatilor, din partea celor din judetele care nu au fost atinse de inundatii, dar si din partea fiecarui roman, a transmis, luni, Traian Basescu, lansand un apel intregii natiuni.

"Cei afectati grav de inundatii au nevoie de solidaritatea institutiilor statului, a institutiilor locale si centrale. In mod egal au nevoie de solidaritatea companiilor, a firmelor, a fiecarui roman", a transmis Traian Basescu de la Palatul Cotroceni.

Presedintele a adaugat ca prezenta oamenilor politici este necesara printre cei afectati, care au nevoie sa isi vada deputatii si senatorii, dandu-le asigurari ca nu vor fi uitati sau abandonati de autoritati.

Chemati salariatii administratiilor locale din concediu!

"Am vazut foarte multi oameni disperati, dar in egala masura am vazut si administratii locale oarecum descompletate de perioada de vacanta. Lucru pentru care nu putem condamna pe nimeni, este zona de vacanta, dar cred ca toate administratiile locale [...] trebuie sa isi cheme urgent salariatii din concediu, cel putin in judetele din Moldova, avand in vedere ca problemele sunt extrem de dificile", a apreciat seful statului.

Potrivit lui Traian Basescu, in mod cert, administratiile descompletate din punct de vedere al personalului nu vor putea face fata urmarilor inundatiilor.

Refacerea infrastructurilor este prioritatea zero

"Nivelul ridicat al distrugerilor este o realitate pe care nu o putem omite, refacerea infrastructurilor fiind prioritatea zero", a adaugat seful statului.

Efortul de reconstruire va fi unul pe termen mediu si lung, Basescu estimand ca primul obiectiv care ar trebui fixat este ca oamenii sa poata avea sistemele de comunicatii restablite integral pana in iarna. Mai mult, casele trebuie sa fie aduse intr-o stare in care sa poata fi locuite.

In ceea ce priveste lipsa de comunicare cu Ucraina, care, in opinia ministrului de Interne, Cristian David, ar fi agravat efectele inundatiilor, Traian Basescu a afirmat ca nu acesta este "motivul esential al calamitatilor generate de Prut si de Siret".

Seful statului a recunoscut ca "amenajarile hidrografice din Romania nu sunt capabile sa preia asemenea debite istorice".

Insa, Basescu a subliniat ca cicloanele lovesc frecvent coastele Statelor Unite si fac si acolo pagube uriase. Asa incat, se poate spune ca nicio tara nu poate fi pe deplin pregatita pentru o asemnenea dezlantuire a naturii.

Cinci morti, mii de sinistrati, sute de localitati sub ape in nordul tarii este bilantul, dupa zile intregi de ploi si in plina avertizare cu Cod Rosu.

Vezi video mai jos

Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
39 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă împotriva regimului lui Vladimir Putin. Oameni de știință, economiști și scriitori au cerut liderilor mondiali să...
Cutremur cu magnitudinea 6,9 în Papua Noua Guinee: Cinci oameni au murit și 1.000 de case au fost distruse VIDEO
Cutremur cu magnitudinea 6,9 în Papua Noua Guinee: Cinci oameni au murit și 1.000 de case au fost distruse VIDEO
Autoritățile au anunțat luni, 25 martie, că cel puţin cinci persoane au fost ucise şi aproximativ 1.000 de locuinţe au fost distruse de un cutremur cu magnitudinea 6,9 care a zguduit...
#inundatii, #apel, #solidaritate, #Traian Basescu, #masuri , #stiri Traian Basescu