Ioana Basescu, o explicatie necesara

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 02 Aprilie 2009, ora 19:49
13722 citiri
Ioana Basescu, o explicatie necesara
Foto: Confidential

Saracia nu-i o virtute, iar bogatia nu-i o vina. Vina este incalcarea legii, dupa cum virtute este onestitatea. Sunt principiile de la care, cred, trebuie sa plecam atunci cand discutam despre proprietatile si banii Ioanei Basescu.

Faptul ca fiica presedintelui si-a permis un apartament de lux in cel mai scump complex imobiliar al Capitalei nu este, in sine, o problema. Ar putea fi insa o problema felul in care a obtinut banii cu care a facut investitia.

Ioana Basescu a explicat ca apartamentul a costat aproximativ 500 de mii de euro fara TVA, la care s-au adaugat inca aproximativ 100 de mii de euro pentru finisaje, deoarece imobilul a fost luat "la rosu". Cu tot cu TVA vorbim despre aproximativ 800.000 de euro.

550.000 din suma totala provin din vanzarea casei in care d-na Basescu a locuit impreuna cu fostul sot, casa construita in urma vanzarii alteia, primita dota la nunta. Deci in discutie ar fi diferenta de vreo 300.000 de euro.

Ioana Basescu spune ca ei provin din castigurile sale ca avocat si, apoi, ca notar. E drept, cu ceva noroc, daca prinde cateva cazuri mari sau legalizeaza cateva tranzactii imobiliare consistente, un avocat sau, respectiv, un notar poate obtine acesti bani in trei ani.

Insa pentru un notar la inceput de cariera care mai si are cabinetul intr-un sat e nevoie de mult mai mult decat un dram de noroc. E nevoie de un car de noroc. La fel si in cazul unui avocat tinerel. Insa prezumtia de nevinovatie e sfanta pana la proba contrarie, iar aceasta nu exista sau nu a aparut inca.

Pe de alta parte, Ioana Basescu nu este demnitar, ba chiar, spre deosebire de sora ei, s-a tinut cat de departe a putut de viata politica si, in general, a fost foarte discreta.

Dar, de aceasta data spre ghinionul ei, nu este un simplu notar. Este fiica presedintelui.

O obligatie morala

Un notar obisnuit nu are niciun motiv sa dea alte explicatii cat timp nu e acuzat oficial de ceva anume. Fiica presedintelui are obligatia morala sa o faca, avand la dispozitie o metoda foarte simpla: ea poate prezenta declaratiile de impunere din ultimii trei ani, care sa arate ca suma in discutie a fost castigata onest si ca a platit toate impozitele datorate statului pentru aceste castiguri.

Ar fi bine sa apara si facturile emise de Euroconstruct (Golden Blitz) si documentele de plata pentru casa construita Ioanei Basescu si sotului ei, facturi care sa dovedeasca plata unui pret corect pentru lucrarea executata.

Nu e placut sa dai astfel de explicatii, contracarand ceea ce a devenit un linsaj mediatic, insa ele ar reprezenta transparenta si dovada de buna credinta a omului onest care nu are nimic de ascuns si care si-a castigat banii prin munca. Este ceva asemanator cu relaxarea nevinovatului care accepta testul poligrafului chiar daca nu poate fi obligat la asa ceva.

Daca totul este in ordine cu banii Ioanei Basescu, daca sumele achitate pe apartamentul din Baneasa si pe lucrarea executata de Euroconstruct sunt corecte, la nivelul pietii, nu exista niciun motiv pentru care sa ne deranjeze ca ea a ales o anumita firma de constructii sau ca si-a cumparat locuinta intr-un anumit cartier. La fel au facut alte sute de oameni si nu e nimic ilegal sau imoral in asta.

Daca ceva nu e in ordine, nu numai Ioana Basescu, ci si Traian Basescu au o problema.

Sub semnul suspiciunii generalizate

Aceasta dovada de transparenta este imperios necesara din partea Ioanei Basescu, daca ea nu are nimic de ascuns, pentru ca Romania este sufocata de suspiciunea generalizata, bine exploatata si, poate, manipulata, mai ales in an electoral. Mai rea decat cancerul, ea a patruns la toate nivelurile, afecteaza credibilitatea tuturor institutiilor statului si a creat o falie imensa intre electorat si clasa politica.

In Romania, orice scandal de proportii disemineaza noi suspiciuni dintre cele mai grave, in toate directiile, sugerand complicitati, mituiri, mafii infiltrate pana la cele mai importante institutii ale statului.

Neclarificate, asemenea suspiciuni devin, chiar nedovedite, certitudini, adica noi metastaze.

Fara a trata aceasta maladie grava nu putem discuta despre reforma clasei politice. Iar tratamentul incepe tocmai cu transparenta. Nu este o solicitare absurda. In tarile cu sisteme politice solide averile demnitarilor si ale familiilor lor sunt perfect transparente.

Va amintiti cata socoteala au dat sotii Clinton pentru niste tranzactii imobliare mai dubioase in scandalul Whitewater? Poate ca o familie obisnuita nu ar fi avut atata bataie de cap. Dar nu era vorba despre o familie obisnuita, ci despre familia prezidentiala.

Este posibil ca toata ofensiva media in privinta caselor Ioanei Basescu si a familiei presedintelui, in general, sa fie doar o diversiune menita sa distraga atentia de la fondul scandalului DGIPI.

Cu atat mai mult se impune o clarificare. Aceasta n-ar fi o cedare in fata eventualilor detractori, ci un semn de respect fata de electoratul care are dreptul la exigente maxime fata de presedinte si familia lui precum si dreptul nu fie manipulat.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Ioana Basescu apartament, #scandal Ioana Basescu , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
erată :Din pădurea dispărută imobilul a fost luat "la rosu" de un notar la inceput de cariera care mai si are un dram de noroc!