Kosovo, ricoseu la Bucuresti

Marti, 19 Februarie 2008, ora 06:53
2019 citiri
Kosovo, ricoseu la Bucuresti

Axa Washington-Londra-Bucuresti s-a frant in Kosovo, titreaza Cotidianul. Clasa politica romaneasca a incercat sa gaseasca luni consensul in problema kosovara. Partidele parlamentare - cu exceptia UDMR - au sustinut pozitia presedintelui Traian Basescu si a prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu prin care Romania nu recunoaste independenta Kosovo. Consensul, chiar daca nu total, a fost obtinut in timpul consultarilor convocate de seful statului la Palatul Cotroceni, la finalul carora a fost adoptata o declaratie comuna.

Conform relatarilor unora dintre participantii la dezbateri, intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu nu au existat divergente pe aceasta tema. De altfel, seful Executivului a stat, lucru rar, in rand cu seful statului la consultari, delegatia PNL fiind condusa de vicepresedintele Puiu Hasotti. Toate partidele parlamentare si-au trimis la consultari, convocate putin dupa ora prinzului, presedintii, situatie intalnita nu prea des.

Inca de la debutul consultarilor, Traian Basescu a spus ca declararea unilaterala a independentei Kosovo este un act pe care Romania il considera ilegal. El a adaugat ca orice comparatie intre Kosovo si Romania "este lipsita de fundament", facand astfel trimitere la temerile legate de copierea modelului kosovar pentru declararea independentei asa-zisului Tinut Secuiesc. Presedintele a dat asigurari ca pozitiile exprimate de Romania in fata Uniunii Europene raman neschimbate.

Kosovo l-a intors pe Basescu cu fata spre Moscova, scrie si Gardianul in editia de marti. Pe fondul agitatiei facute de UDMR, presedintele Traian Basescu a chemat ieri la Cotroceni partidele politice pentru a clarifica pozitia Romaniei in cazul Kosovo, in timp ce Parlamentul s-a reunit in sedinta comuna. Basescu a declarat ieri ca declararea unilaterala a independentei Kosovo este un act pe care Romania il considera "ilegal" si a precizat ca orice comparatie intre Kosovo si Romania este lipsita de fundament.

Intalnirea a inceput intr-o nota degajata, seful statului intampinandu-i pe udemeristi cu salutul "Buna, autonomistilor". Basescu a glumit si cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, pe care l-a abordat cu "Ce mai faceti, maestre?" "Modest", a raspuns Vadim Tudor, retinut. "Au venit sa ne ia tara", a mai glumit seful statului cu peremistii. "Am venit la viitorul meu loc de munca", a spus insa liderul PRM, serios. "Peste cati ani, maestre?", a replicat razand seful statului. La Cotroceni, partidele au ajuns la un consens, sustinand punctul de vedere oficial prezentat de Basescu. Exceptia a venit, bineinteles, din partea UDMR.

Din Ziua aflam ca: Independenta Kosovo e ilegala. Declararea unilaterala a independentei Kosovo este un act pe care Romania il considera "ilegal", a afirmat ieri Traian Basescu. Presedintele a subliniat, la inceputul intalnirii cu liderii partidelor politice convocati la Cotroceni pentru consultari pe tema Kosovo, ca orice comparatie cu Romania este lipsita de fundament.

Basescu a insistat ca pozitia Romaniei, exprimata la Consiliul European din decembrie 2007, ramane neschimbata. El a mentionat ca in Romania minoritatile se bucura de foarte multe drepturi, in timp ce in Kosovo s-a refuzat orice recunoastere a acestora.

Potrivit presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, in Birourile Permanente reunite s-a discutat si "o problema aparte, delicata, care va fi reanalizata, cu privire la ceea ce se intampla, in contextul actual, cu fortele Politiei si Jandarmeriei pe care Romania le are dislocate in zona Kosovo", urmand a se lua o pozitie si cu privire la acest aspect.

Basescu: Romania isi retrage biroul diplomatic din Kosovo, este titlul din Romania Libera. Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania isi va retrage biroul diplomatic de la Pristina, Kosovo, care apartine de ambasada Romaniei la Belgrad, in urma declaratiei de independenta a liderilor albanezi. Basescu a facut aceasta precizare intr-o declaratie de presa, dupa intrevederea cu liderii partidelor parlamentare pe tema Kosovo.

"La nivelul UE exista procedura coordonarii cu statul care detine presedintia. Inainte de inceperea negocierilor pe declaratia de astazi a ministrilor de externe a existat la nivelul Uniunii intelegerea ca nicun sef de stat, niciun ministru de externe si nici un prim-ministru sa nu faca vreo declaratie pana la incheierea negocierilor declaratiilor Consiliului ministrilor de externe. Din acest motiv nu a existat o pozitie exprimata nici de presedinte, nici de premier. In toata UE a existat o singura exceptie. Mai mult, va pot spune ca negocierile au inceput de ieri, iar in cursul diminetii declaratia a fost schimbata. Din acest motiv nu a existat nicio declaratie", a declarat presedintele Traian Basescu.

Presedintele si premierul, umar la umar, titreaza Gandul. Problema Kosovo a adus consensul in randul partidelor romanesti. L-a facut chiar pe Traian Basescu sa-l aseze de-a dreapta sa pe seful Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu, la intalnirea de urgenta pe care presedintele a avut-o, luni, la Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare.

Dupa cele doua ore de discutii, Basescu a prezentat pozitia publica a Romaniei: Kosovo nu va fi recunoscut ca stat, situatia de aici nu poate fi un precedent pentru minoritatile din alte state, pentru ca situatia maghiarilor de la noi nu se poate compara cu cea a albanezilor din fosta provincie sarba, lucru acceptat si de liderii UDMR. Presedintele nu a reusit sa obtina consensul total, UDMR refuzand sa semneze o declaratie comuna pe acesta tema, sub egida Cotrocenilor, care sa fie similara cu ceea ce urma sa adopte si Parlamentul. De altfel, Uniunea a facut, ieri, opinie separata, cerand Romaniei sa recunoasca independenta Kosovo.

Kosovo, ricoseu la Bucuresti, noteaza Jurnalul National. Presedintele Traian Basescu a anuntat aseara, dupa discutiile cu reprezentantii partidelor politice, ca Romania isi mentine pozitia si nu va recunoaste independenta provinciei Kosovo. Seful statului a sustinut o declaratie de presa la Cotroceni in care a enumerat motivele pentru care Romania nu recunoaste independenta Kosovo.

Acordarea de drepturi colective minoritatilor, nerespectarea integritatii teritoriale a Serbiei, a principiului inviolabilitatii frontierelor si a suveranitatii Serbiei, precum si faptul ca nu a existat o rezolutie a Consiliului de Securitate ONU, care sa reglementeze declaratia de independenta facuta la Pristina, sunt motivele enumerate de Traian Basescu. De asemenea, seful statului a reclamat si ca sarbii si albanezii nu au ajuns la o solutie comuna, prin negocieri directe.

Kosovo, munitie in batalia electorala, scrie Adevarul. Romania nu recunoaste independenta provinciei Kosovo, dupa cum se stipuleaza din declaratiile presedintiei, parlamentului si guvernului. Ieri, liderii politici de la Bucuresti au iesit cu declaratii inflamante, incercand sa castige cat mai mult capital electoral.

UDMR s-a grabit sa spuna ca Romania trebuie sa recunoasca autonomia Kosovo. Partidele s-au intrecut in declaratii prin care au aratat cu degetul spre partidul lui Marko Bela. In a doua parte a zilei, presedintele Traian Basescu a chemat partidele la Cotroceni pentru consultari. Formatiunile parlamentare romanesti, cu exceptia UDMR, resping, recunoasterea independentei provinciei Kosovo. Politicienii de la Bucuresti se asteapta ca separatistii maghiari din Romania sa se foloseasca de acest precedent pentru a forta impunerea unui regim de autoguvernare asa-numitului Tinut Secuiesc.

Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
#Kosovo, #Bucuresti, #Basescu, #consultari, #independenta , #stiri Traian Basescu