Libertatea neinteleasa de Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 27 Februarie 2009, ora 12:22
4505 citiri
Libertatea neinteleasa de Traian Basescu

Aversiunea lui Traian Basescu fata de ziaristi incepe sa capete accente periculoase pentru principiile democratice, transformandu-se intr-o aversiune fata de insasi libertatea presei.

Daca razboiul lui cu mogulii, in parte justificat, intrase intr-un fel banalitate periodica a declaratiilor sefului statului, in ultima vreme presedintele a inceput sa acuze presa pentru ceea ce reprezinta, de fapt, treaba ei.

Dupa sedinta CSM de joi, el a afirmat nici mai mult nici mai putin decat ca presa pericliteaza ridicarea monitorizarii pe Justitie: "Va pot spune insa ca un raport bun creeaza premisele ca pana la inceputul lui 2010 sa nu mai fim sub monitorizare. Dar cu siguranta daca incidente in care doi oameni se bat vor fi puternic mediatizate ca fiind vremea clanurilor in Romania, vom avea o problema".

Mai mult decat atat, Traian Basescu a explicat evacuarea presei de la sedinta CSM prin dorinta a diminua "placerea (ziaristilor n.r.) de a discuta despre sistem. Dumneavoastra discutati fara sa-l cunoasteti, de regula, si am convingerea ca o discutare a unor lucruri sensibile in prezenta presei, fara ca presa sa fie documentata, sa stie, sa inteleaga foarte bine despre ce se vorbeste ar fi fost un risc pentru un nou blam".

Traian Basescu considera ca tot mai multi magistrati se pensioneaza tocmai din cauza distribuirii oprobiului pe intregul sistem, pe toti magistratii, desi mare parte dintre acestia ar fi oameni cinstiti, buni si cu experienta.

Pana la un punct dl. Basescu poate avea dreptate. Generalizarile presei, cautarea cu orice chip a senzationalului, documentarea sumara, accentele prost puse, superficialitatea sunt boli vechi si grave ale presei romanesti de toate felurile. Dupa cum are dreptate atunci cand respinge culpa sistemului in ansamblu. De aici pana la boicotarea presei e insa cale lunga.

Intre omerta si excese

Poate ca scandalul Preda a fost supramediatizat in raport cu efectele scandalului, dar asa a iesit la iveala ca un interlop este de 6 ani platit din bani publici ca politist.

Poate ca Romania nu este integral sub controlul clanurilor mafiote, dar ele exista, sunt multe, agresive si fac mari necazuri in multe orase si cartiere. Grav este ca exista crima organizata in Romania, nu ca de ea s-a aflat si la Bruxelles.

Scandalul Preda n-o fi fost importanta prin cantitatea de sange ramasa pe asfalt, insa a oferit o mostra in privinta faunei care musteste in jurul centrelor comerciale, in privinta taxelor de protectie care sunt percepute comerciantilor, in privinta pasivitatii politiei care se face ca nu vede toata infractionalitatea ce se consuma sub ochii ei.

Poate ca scandalul Sterling a avut in spate dorinta unui patron de presa sa-si planteze un apropiat intr-o functie cheie, dar asta nu face cazul mai putin scandalos, iar dezvaluirea de presa mai putin legitima.

Poate ca fostul sef al ANIF, Costel Iancu, nu e reprezentativ pentru noua putere si pentru partidul sau, dar el exista, a fost promovat si numit in functie, si nu presa e responsabila pentru asta.

Poate ca discutia in jurul nepoatei lui Emil Boc a fost exagerata, dar asta nu schimba faptul ca numirea fara concurs a unei rude intr-o institutie publica se numeste nepotism.

O fi presa de vina ca infractori periculosi, ca Gorbunov si Gribenco, umbla liberi prin Romania sau ar trebui si ea sa pretinde ca nu-i vede, la fel ca politia?

Dincolo de exagerarile, accentele sau malitiozitatea presei, discutam despre fapte indubitabile, foarte grave. Ele ar trebui sa-l preocupe, in primul rand, pe Traian Basescu. Sunt fapte care fara demersurile, defectuoase cum sunt ele, ale presei n-ar fi iesit la suprafata. Ar fi fost mai bine? Presedintele Romaniei considera, se pare, ca da. Pe placul sefului statului este, se pare, o presa de tip ceausist, care sa laude de dimineata pana seara binele pogorat peste tara si sa-i demonizeze adversarii.

De la sistemul ticalosit, la sistemul neinteles

Culmea e ca presedintele nu era parintele sistemului, nici al magistratilor si nici al politistilor in timpul guvernarilor Nastase si Tariceanu. Cine a creat sintagma "sistemul ticalosit"? Pe vremea lui Adrian Nastase sistemul putea fi atacat in ansamblu, acum nu?

Tremura acum Traian Basescu de grija "naturelului simtitor" al magistratilor, dar anul trecut afirma ca 25 la suta dintre ei sunt fosti securisti.

In decembrie 2005, Traian Basescu spunea fix la sedinta CSM: "Capacitatea politiei de a produce sesizari si anchete si capacitatea parchetelor de a procesa aceste dosare sunt in totala discrepanta. Parca a fost construit sistemul ca sa se blocheze aici".

In iulie 2008 Traian Basescu spunea ca "avem situatii in care judecatori au legaturi nepotrivite cu oameni din lumea interlopa.

Procurorii si politistii au acelasi tip de legaturi... prea multe dosare sunt prost facute de procurori si prea multe intarziate deliberat de judecatori". "Acestea sunt cauzele pentru care justitia din Romania nu este inca suficient de credibila", aprecia seful statului atunci. El nu jignea astfel si oamenii cinstiti din sistem, impingandu-i spre pensionare?

Ziaristii intelegeau oare mai bine sistemul complex atunci cand o atacau din toate pozitiile pe Rodica Stanoiu, cand il tocau marunt pe Tudor Chiuariu, cand cereau inaluirea lui Amariei, cand luptau la baioneta cu Lidia Barbulescu?

Daca doreste ca presa sa fie libera si obiectiva, Traian Basescu ar trebui sa inceapa prin a nu o mai trata el insusi in functie de interesul de moment. Desigur ca presedintele si-ar dori numai vesti bune despre guvernarea pe care o patroneaza. Dar daca va incerca sa le obtina prin trecerea sub tacere a celor rele, ma tem va furniza astfel cea mai rea veste.

Si daca tot si-a regasit Traian Basescu respectul pentru magistrati, poate ar fi bine sa mediteze adanc la motivarea sentintei prin care a pierdut procesul cu ziaristul Cristian Oprea de la Cotidianul:

"Jurnalistii pot fi iritanti, judecatile lor critice sunt adeseori enervante si pot fi chiar o pacoste, dar au avantajul de a alimenta dezbateri publice autentice, fundamentate pe interactiunea opiniilor bazate pe informatii liber obtinute si facute disponibile publicului... sa nu uitam ca informatia nu este o miza disputata de politicieni si de presa. Ea apartine in primul rand publicului".

Citeste si:
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Istoricul Theodor Paleologu critică dur ultimele evoluții legate de competiția internă din USR PLUS. "După festivalul de insulte și mitocănii furnizat de PNL urmează, mai pe înfundate...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
cioclu_rosu1
rank 4
CODOI în aprobarea complice a dictatorului isi manifestase dispretul pentru O GRĂMADĂ DE ROMÂNI DE LA O COADĂ :"UITE CUM STAU VIERMII LA COADĂ !"