Limitele lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 Iulie 2009, ora 12:21
7208 citiri
Limitele lui Traian Basescu
Foto: Arhiva Reuters

Oricate icoane va pupa, oricati episcopi va introniza, indiferent cate oi va tunde si clopuri isi va pune, Traian Basescu nu poate evita pana la urma bilantul dupa 5 ani in cea mai inalta demnitate a statului.

Corect ar fi sa-l faca si corect ar fi sa fie evaluat in functie de principalele sale proiecte, iar material este, slava Domnului!, pentru ca Traian Basescu, spre deosebire de majoritatea rivalilor sai, chiar a avut proiecte importante.

Iar presedintele este acum in pozitia de a incepe sa le puna in aplicare pentru ca, nu-i asa, pentru prima data in ultimii 9 ani nu mai poate invoca o majoritate ostila care sa i le blocheze. Asadar ce s-a ales din principalele proiecte ale presedintelui Traian Basescu?

1. Anticoruptia

Nu este vina presedintelui ca in acesti ani nu am avut niciun condamnat pentru marea coruptie. Coalitia transpartinica a puscariabililor a blocat in Parlament marile dosare, iar cele scapate de Legislativ s-au impotmolit in procedura penala si in exceptii la Curtea Constitutionala.

Este insa responsabilitatea domniei sale ca a binecuvantat instalarea la Palatul Victoria, personal sau prin reprezentanti, a exact ceea ce numea in urma cu cativa ani "mafia personala a lui Adrian Nastase". Nu inteleg ce transformare uluitoare au suferit oameni precum Gabriel Oprea sau Dan Nica de au devenit frecventabili.

Ne-a spus dl. Basescu ca a fost un sacrificiu necesar pentru ca tara sa aiba o mare coalitie la vreme de criza. Si ce mari beneficii a adus tarii aceasta coalitie fara viziune, cam incompetenta si manata exclusiv de interese proprii pe care presedintele se face ca nu le vede? Si ce reactie are presedintele in fata acestor esecuri perfect comparabile cu ale guvernului Tariceanu, esecuri care ii invalideaza concesia facuta anticoruptiei?

Este responsabilitatea domniei sale ca a scazut la zero nivelul intransigentei fata de moralitatea actualului Cabinet, iar suspiciuni grave asupra unui ministru au devenit chestiuni minore.

Este responsabilitatea presedintelui pentru ca a introdus dubla masura in evaluarea oamenilor, dubla masura care a contribuit la ratarea increderii publice in proiectul anticoruptiei. Pentru ca eu tot nu inteleg de ce mogulul S.O.Vantu este mai rau decat mogulul George Constantin Paunescu, de ce Dorin Cocos si Puiu Popoviciu sunt mai buni decat Dinu Patriciu, de ce Radu Mazare e preferabil lui Relu Fenechiu.

2. Reforma clasei politice

La cinci ani de cand presedintele promitea reformarea clasei politice, vedem nu numai ca metehnele vechi nu s-au schimbat, ci si ca oamenii propusi ca alternativa sanatoasa se dovedesc la fel de gaunosi ca seniorii. Desigur, nu e vina presedintelui ca votul uninominal a devenit prin complicitatea PSD +PNL un fel de aberatie si nu a avut efectul scontat.

Dar este vina presedintelui ca a promovat ca exponent al reformei si a cautionat apoi, prin tacere, dincolo de limitele admisibile un personaj, cel putin incompetent, ca Monica Iacob Ridzi.

Este vina lui ca a tolerat candidatura Elenei Basescu sub masca grotesca a unei independente cu voturi, logistica si bani de la partid. Transformarea in europarlamentar a unui personaj mediocru ca EBA printr-o deturnare de voturi numai reforma a clasei politice nu se numeste.

Este vina presedintelui ca a abandonat criteriile Coalitiei pentru o Guvernare Curata de care s-a agatat in urma cu 5 ani pentru a ajunge la Palatul Cotroceni, si, chiar mai mult, a transformat cea mai intransigenta parte a societatii civile intr-un adversar enervant.

Este vina lui pentru a compromis notiunea de onestitate a omului politic, atat de vocal promovata, cat timp a fost partas la fraudarea morala a alegerilor prin avansarea unor promisiuni despre care stia ca sunt irealizabile, dar si prin faptul ca lasa sa persiste mari suspiciuni asupra afacerilor imobiliare si veniturilor fiicei sale.

3. Modernizarea tatului roman

Nu e vina presedintelui ca fostul Guvern nu a avut ochi decat pentru clientii politici, asa ca nu a facut niciun pas spre reformarea si modernizarea statului.

Dar e vina domniei sale ca a acceptat ca, dupa instalarea noii puteri, Romania sa fie practic impartita in feude rosii si portocalii si repolitizarea functionarilor publici.

E vina presedintelui ca a inventat ministere inutile pentru ca oamenii sai sa ajunga fara merit in Cabinet.

4. Reforma invatamantului

Nu e vina presedintelui ca la carma invatamantului s-a aflat in ultima vreme un personaj de o infinita tristete, cum este Cristian Adomnitei. Dar e vina domniei sale ca a compromis, cu buna stiinta, orice sansa de reforma reala in acest domeniu, sustinand majorarea nediferentiata, fara criterii de performanta si nesustenabila a salariilor dascalilor.

In aceste conditii, proiectul, altfel exceptional, al comisiei Miclea este precum un copil foarte frumos si sanatos, abandonat in strada pentru ca parintii nu mai au chef sa-l creasca dezamagiti ca alocatia de la stat nu a crescut conform promisiunilor.

5. Condamnarea comunismului si predarea arhivei fostei Securitati

Ambele reprezinta printre putinele reusite reale ale lui Traian Basescu, insa ce folos cata vreme tot el a binecuvantat revenirea la putere a PSD si, prin intermediul acestui partid, a fostei nomenclaturi, personal sau prin urmasi, si a celor mai verosi securisti.

Lustratia nu este doar o lege, ci si un principiu pe care, in mod evident, presedintele l-a abandonat in numele aceleiasi majoritati inutile, chiar paguboase, pentru tara.

6. Lupta impotriva crizei

Presedintele are meritul de a-si fi asumat, cel putin in primele luni ale anului, cele mai dure masuri anticriza, de la interzicerea cumulului pensie - salariu de la stat, la lupta cu sporurile aberante si pensiile de lux, de la acordul cu FMI, la inghetarea salariilor.

Atat doar ca punand in fruntea guvernului un om destul de slab, fara nicio tangenta cu economia si dand finantele pe mana unui mediocru fara viziune, flancati de rechini din ambele partide si expusi presiunilor uriase ale acestora, nu faci decat sa-ti dinamitezi singur obiectivul, iar contractia economica tot mai dura dovedeste acest lucru.

Presedintele s-a condamnat singur la toate aceste esecuri pentru ca si-a intemeiat proiectele pe principii in care, de fapt, n-a crezut.

Onestitatea, transparenta, unica masura, meritocratia, moralitatea au reprezentat doar sloganuri de succes, abandonate oportunist in functie de interesele politice ale momentului. Iar tradarea acestor principii, in numele carora a fost ales si primar, si presedinte, reprezinta o culpa impardonabila a lui Traian Basescu.

De fapt, Traian Basescu are toate motivele sa regrete Guvernul Tariceanu. Cand e in opozitie, presedintele exceleaza pentru ca e suficient sa fie demolator si isi permite sa se dea principial. Cand are puterea insa, nu reuseste sa construiasca temeinic pentru ca-i lipseste fundatia solida a edificiului real, adica exact principiile.

Ajuns cu adevarat la putere, Traian Basescu isi arata limitele si ele sunt teribil de dezamagitoare.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#greseli Traian Basescu, #Traian Basescu prezidentiale, #Basescu candidat Cotroceni , #stiri Traian Basescu