Macovei: Prin micsorarea numarului de parlamentari se reduc ocaziile de coruptie

Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 13:47
1580 citiri
Macovei: Prin micsorarea numarului de parlamentari se reduc ocaziile de coruptie

Europarlamentarul PD-L Monica Macovei a declarat ca sustine reducerea numarului de parlamentari, crescand astfel reprezentativitatea si responsabilitatea alesilor, dar a aratat ca un avantaj al unui Legislativ mai restrans ar fi si acela ca se reduc ocaziile de coruptie.

"Eu categoric sunt pentru mai putini parlamentari. In primul rand, uitati-va la numarul de parlamentari din alte state cu populatie mai mare decat a noastra si sunt mai putini parlamentari. Este un calcul aritmetic si inteleg ca la noi cam 270-280 ar trebui sa fie, acum sunt 471, cam asa", a declarat Macovei la Realitatea TV.

Intrebata daca unul dintre argumentele aduse de seful statului pentru sustinerea unui legislativ cu maxim 300 de membri- mai putina coruptie - poate fi luat in considerare, fostul ministrul al Justitiei a spus ca prin reducerea numarului de parlamentari "se reduc ocaziile de coruptie si capacitatea". "Cum se exercita aceasta coruptie in randul parlamentarilor? Aranjeaza pentru diverse locuri de munca prin ministere sau diverse institutii ale statului, sau pe anumite proiecte de legi pe care le avanseaza cu un scop anume", a spus Macovei.

Mai mult, mai putini alesi ar insemna o reprezentativitate mai puternica a acestora- in Parlament urmand sa nu mai existe alesi care au obtinut "cateva sute de voturi". "Cred ca, fiind mai putini, creste si raspunderea lor, si reprezentativitatea. Asta se cupleaza cu votul uninominal, asa cum s-a aplicat acum. Votul uninominal, incepand sa se exercite mai des, si oamenii obisnuindu-se cu asta va creste aceasta relatie de raspundere, ca asta este ideea, Parlamentarul sa dea socoteala in locul in care a fost ales", a aratat europarlamentarul democrat-liberal.

Macovei si-a exprimat parerea si asupra unei alte teme lansate de Presedintie, si anume propunerea care se regaseste in Raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale vizand dezincriminarea consumului de droguri. Fostul ministru al Justitiei a aratat ca exista multi consumatori de droguri usoare si ca acestia ar trebui ajutati, nu inchisi. Macovei a spus ca, dezincriminand consumul de droguri usoare, consumatorii ar putea fi mai usor depistati, pentru a li se oferi ajutor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca a trimis presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare in care solicita organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidentiale, pentru a consulta populatia in legatura cu reducerea Parlamentului la o singura camera, care sa aiba maximum 300 de parlamentari.

Argumentele pe care le-a adus seful statului pentru un Parlament unicameral, cu maxim 300 de parlamentari, se refera la eficienta unui astfel de for legislativ,la costurile mai reduse, dar si la reducerea coruptiei.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...
Comentarii
opus9
rank 5
Numarul parlamentarilori ralortat la populatia Romaniei si la rata europeana nu este normal sa depaseasca 270 de persoane !