Martirii post-mortem ai Romaniei

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 22:30
2257 citiri
Martirii post-mortem ai Romaniei

Asa cum fac in fiecare zi de ceva timp incoace, acordam alaltaieri cateva secunde din viata mea celor de la The Doors si ma gandeam la steaua trista pe care au primit-o pe celebrul bulevard Walk of Fame.

Lasand la o parte ca, daca ar fi fost in viata, pe Jim Morrison l-ar fi durut probabil in cot de aprecierile flasce ale Hollywood-ului, toate astea se intampla la 40 de ani de la infiintarea trupei, cand trei membrii The Doors, Ray Manzarek, Robby Krieger si John Densmore, mai traiesc, insa nu si Jim Morrison. Putin cam tarziu! Putin cam trist!

Apreciere post-mortem - la ce? Era destul timp pentru apreciere cand erau in viata, dar cine mai are nevoie in lumea asta de respect cand exista atata ura si ignoranta?

Revenind la Romania, aici se procedeaza la fel. In sfarsit, ne purtam ca niste americani adevarati si ne onoram artistii post-mortem! Cat timp sunt tineri, cu bujori in obrajori si vand, artistii sunt in luminile reflectoarelor. De indata ce primele smocuri de par alb se arata la orizontul comorii capilare, incepe un lung drum al ignorantei, al prafului, al uitarii.

Pe cine mai doare de artistii care au fost fortati poate de anumite circumstante sa lase ei insisi cortina sa cada? Au fost decorati atunci cand meritau? Nu.

Singurul eveniment care mai poate sa-i aduca pe prima pagina a ziarelor este moartea, care creeaza legende si nu numai. Dupa moarte, se gasesc atatia care sa planga incat nu poti sa nu te gandesti: dar ce ati facut, fratilor, pana acum? Tot dupa ce mori, presedintele Romaniei te decoreaza post-mortem. Pe tine, logic, nu te ajuta cu nimic, lui poate ii mai aduce cateva procente de popularitate care sa-i gadile usor orgoliul.

"Basescu l-a decorat post-mortem pe militarul ucis in Afganistan", "Basescu l-a decorat post-mortem pe Soljenitin", "Corneliu Coposu, decorat post-mortem", "Basescu l-a decorat pe Teoctist post-mortem", "Presedintele Traian Basescu la decorat post-mortem pe actorul Ovidiu Iuliu Moldovan", "Nicolae Dobrin, decorat post-mortem de Traian Basescu", "George Pruteanu, decorat post-mortem de Traian Basescu", "Monica Lovinescu, decorata post mortem de Basescu", "Presedintele Basescu l-a decorat post-mortem pe Dan Iosif", "Presedintele Basescu i-a decorat post-mortem pe cei patru membri ai echipei SMURD", Presedintele Traian Basescu l-a decorat post-mortem pe profesorul Liviu Librescu". Lista cu cei decorati post-mortem ar putea continua si continua.

M-as mira daca actorul Ilarion Ciobanu, care a incetat din viata, duminica, la varsta de 77 de ani din cauza cancerului faringian, nu ar fi decorat tot post-mortem. Asta pentru ca atatia ani a fost uitat, desi a jucat in peste 50 de filme. A fost si regizor al filmelor "Omul de langa tine" si "Mara". In 2004, Ilarion Ciobanu a primit Premiul de Excelenta pentru contributia sa an arta cinematografica, in acdrul Festivalului International de Film Bucuresti BiFEST.

Asadar, e deja de notorietate faptul ca Traian Basescu decoreaza post-mortem persoane carora era bine sa le acorde distinctii atunci cand acestea traiau. Putea s-o faca si cu Soljenitin, dar si cu altii.

S-a temut oare presedintele nostru, care isi analizeaza minutios fiecare miscare, sa nu fie refuzat? Asta e singura varianta logica. Altfel chiar nu pricep de ce nu l-a decorat pe laureatul premiului Nobel pe vremea cand acesta traia. A avut aproape patru ani ani la dispozitie, timp berechet. Daca nu se teme ca fi refuzat, care este motivul pentru care presedintele Basescu decoreaza post-mortem? Care este sensul decorarii post-mortem?

Dupa ce presedintele Traian Basescu l-a decorat post-mortem pe Patriarhul Teoctist, Corneliu Vadim Tudor a luat atitudine si l-a atacat verbal pe Traian Basescu. Potrivit liderului PRM, decizia decorarii post-mortem dovedeste "iresponsabilitatea si ticalosia" sefului statului, in conditiile in care acesta nu a fost prezent la ultima aniversare a Teoctistului.

"Eu inteleg ca in cazuri exceptionale pot fi acordate decoratii, ca de pilda unor militari cazuti la datorie, dar sa decorezi un om mort, la cateva luni dupa aniversarea zilei lui de nastere, cand puteai sa-l decorezi viu, asa ceva reprezinta o dovada de iresponsabilitate si ticalosie", spus liderul PRM.

Vadim i-a acuzat pe Basescu si Tariceanu ca "n-au catadicsit sa-si deplaseze pretioasele fapturi" pe 7 februarie cand Preafericitul Parinte a fost sarbatorit. "Acum si Basescu, si Tariceanu dau in branci sa-l omagieze pe Patriarh si sa demonstreze ce? Cat l-au iubit ei? Daca l-au iubit atat de mult, de ce nu au fost prezenti la ultima aniversare a lui?, s-a intrebat C.V.Tudor.

Asadar, in cazul in care nu au plecat in strainatate si au ales sa ramana in Romania si sa traiasca sub limita decentei, oamenii de cultura si nu numai stiu ce-i asteapta. De ce sunt decorati post-mortem? Pentru ca dupa ce mor sunt cei mai cei. Se pare ca doar dupa ce murim meritam distinctii. Valoram mai mult morti decat vii, valoreaza mai mult o decorare post-mortem decat o distinctie cand inca suntem in viata.

In scumpa noastra tara a tuturor posibilitatilor, acei oameni pentru ale caror "succesuri", sau deopotriva, "esece", am plans pentru ca sunt romani, pentru ca au dus faima Romaniei acolo unde nici prin gand nu ne-ar fi trecut, sunt dati uitarii sau lasati sa moara fara rusine, cu mici pomelnice facute. Sunt romani. Asa si? Cu ce oare ii incalzeste oare pe ei ca sunt romani sau ca noi suntem bucurosi si atat ca suntem contemporani cu ei? Ce anume face Romania pentru ei?

Numele de mai sus sunt doar cateva, dintre acele nume pe care Romania le putea oricand folosi drept carte de vizita. Ne place noua in general sa ne batem joc de noi, sa ne ia lumea in deradere si sa fim atentionati. Tot ce facem este sa fim indignati, insa atat.

Poate ca ar fi cazul ca "demnitarii romani", platiti din bani publici, sa-i onoreze pe acei oameni de seama ai tarii prin respect, insa cat traiesc, sa se poata bucura de aprecierile aduse, desi nu o fac si nu au facut-o pentru aprecieri de asemenea natura. Pentru multi, aplauzele primite, multumirile verbale aduse de oamenii de rand, de cei simplii au fost remuneratia absoluta!

Adevaratii eroi ai Romaniei sunt fetele de la Indigo, care au ajuns sa-i sperie pana si pe americani, manelarii, Gigi Becali, Elodia. Va asigur ca lista poate continua. Cu totii au avut aport decisiv faimei si renumelui acestei minunate tari. Stimati politicieni si stimat presedinte al Romaniei, ca tacamul sa fie complet poate ar trebui sa schimbati stema, imnul sa-l cante Simona Senzual in varianta "mari-a-hi mari-a-ho si sa lansati Romania la bursa. Macar sa aveti minima decenta sa inchideti usa dupa voi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
#martiri, #post mortem, #Romania, #Traian Basescu, #decora, #onoare, #respect , #stiri Traian Basescu