Mesajul lui Joe Biden

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 17:20
4175 citiri
Mesajul lui Joe Biden
Foto: Presidency.ro

Taberele pro si antiBasescu au inceput sa-si dispute mesajul vizitei vicepresedintelui american Joe Biden, de parca de el ar depinde fundamental soarta alegerilor. De parca, pe 22 si pe 6 decembrie langa fiecare roman ar urma sa stea un agent american care sa-i conduca mana cu stampila intr-o directie, iar directia trebuia s-o arate dl. Biden.

Aceasta batalie este insa explicabila cat timp mitul americanilor care fac jocurile este inca viu si puternic in spatiul romanesc si dupa 20 de ani de alegeri libere. Ma indoiesc sincer ca ar fi chiar asa.

Ceea ce pot face americanii este, cel mult, sa-si exprime o optiune, iar ambasadorii Statelor Unite la Bucuresti au facut de-a lungul timpului declaratii cu puternice conotatii electorale la precedente alegeri prezidentiale, e drept inainte ca Romania sa devina membru UE. Ele, desigur, puteau mobiliza sau descuraja contracandidatii celui dezirabil, dupa cum agentii americani de influenta din presa si-au facut si ei, mai mereu, treaba. Dar ma tem ca mai mult de atat reprezinta pura legenda.

Ei bine, Joe Biden ca reprezentant al lui Barack Obama, a evitat cu grija orice conotatii electorale. S-a intalnit cu toti cei trei principali candidati la presedintie si a subliniat ca SUA vor colabora foarte bine cu orice presedinte ales in mod democratic. Este pe de alta parte o naivitate sa consideri ca americanii nu sunt foarte interesati de ceea ce se intampla intr-o tara NATO cu amplasare strategica.

Asa ca, daca e sa extragem un mesaj cu aplicabilitate electorala din vizita lui Joe Biden, acesta ar fi mai mult unul de infirmare. Administratia americana pare sa fi vrut sa infirme, chiar in buza alegerilor, ca ar avea ceva impotriva lui Traian Basescu, dupa cum agenti de influenta ai securitatii au incercat sa induca inca de la inceputul anului.

Lungul nasului

Este un mesaj pe care insusi Joe Biden l-a confirmat, indirect intr-un interviu acordat Romaniei Libere:

"Rep:Vizita dumneavoastra la Bucuresti coincide cu o perioada de mari framantari politice inaintea alegerilor prezidentiale de luna viitoare. In acest context, unele voci sustin ca Administratia Obama nu l-ar sprijini pe Traian Basescu. Exista vreun sambure de adevar in aceste afirmatii?

J.B.: Nu, n-as spune. SUA vor continua sa aiba o colaborare stransa cu orice presedinte ales in mod democratic. SUA si Romania au o stransa relatie bilaterala bazata pe un set de valori si interese comune. SUA sunt ferm angajate sa continue aceasta alianta. Sunt sigur ca aceasta relatie se va mentine la acest inalt nivel, indiferent de rezultatul alegerilor. Sper ca prezenta la urne va fi foarte ridicata in ziua scrutinului, este un lucru foarte important".

Si atunci, de ce nu a fost invitat Traian Basescu la Washington sau de ce nu a venit insusi Barack Obama la Bucuresti? Sa ne vedem, totusi, lungul nasului! Presedintele american a avut mult prea multe probleme grele si grave, mai ales interne, in aceste prime luni de mandat, pentru a face din Romania o prioritate. Nu au ajuns anul acesta la Washington lideri europeni cu mult mai grei, de exemplu premierul britanic, iar vizitele lui Barack Obama au respectat intocmai prioritatile sale de politica externa. Romania nu e una dintre ele.

In aceste conditii, vizita vicepresedintelui american este perfect acceptabila si un gest de atentie conform rangului nostru in ierarhia mondiala.

De la infirmarea respingerii, pana la sustinere este insa o cale lunga, care nu pare a fi fost parcursa intre Traian Basescu si Casa Alba sau, cel putin, nu exista urme vizibile ale acestor pasi. Este adevarat ca Joe Biden a subliniat de cateva ori in discursul sau ca Romania este un model de democratie care poate servi altor tari, dar acesta poate fi un raspuns si pentru cei care il acuza pe Traian Basescu de accese dictatoriale, cat si pentru cei care califica atitudinea Parlamentului drept antidemocratica.

Dar si simpla infirmare a adversitatii lui Barack Obama este prea mult pentru dusmanii presedintelui. Ca dovada, Sorin Rosca Stanescu si-a dovedit din nou "onestitatea" intr-o emisiune la Realitatea TV, cand a incercat sa rastalmaceasca raspunsul de mai sus al lui Joe Biden ca fiind la intrebarea: "ati venit sa-l sustineti pe Traian Basescu?". A fost nevoit sa citeasca singur, in direct, versiunea corecta si a facut-o fara sa sugereze vreo urma de rusine.

Dar dincolo de orice conotatii electorale, Joe Biden a adus la Bucuresti un mesaj extrem de important de apreciere: "sunteti incredibili de competenti" in Afganistan. O astfel de reverenta facuta Romaniei, soldatilor romani, este cu mult mai importanta decat orice mesaj electoral, pentru ca ea rezista indiferent de ocupantul fotoliului de la Cotroceni si chiar al celui de la Casa Alba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#mesaj Joe Biden, #Joe Biden Romania, #vizita Biden Romania, #intalnire Biden Basescu, #SUA alegeri prezidentiale , #stiri Traian Basescu