Opinii: Misoginism si victimizare in politica romaneasca

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 13:04
6136 citiri
Opinii: Misoginism si victimizare in politica romaneasca

Declaratia presedintelui Traian Basescu referitoarea la sansele nule ale unei femei de a ajunge presedinele PD-L si, cu atat mai putin, al statului, a deschis saptamana aceasta un front de dezbatere care ne arata cat de fals este perceputa tema in Romania.

Desi a fost mereu unul dintre sustinatorii ascensiunii femeilor in politica si multe doamne ii datoreaza o cariera mai mult sau mai putin meritata, Traian Basescu are, cel mai probabil, dreptate.

Traim intr-o societate misogina, balcanica, in care nici macar femeile nu sunt convinse, in marea lor majoritate, ca o surata ar putea indeplini cu succes demnitati inalte. Joaca, probabil, un rol important in aceasta mentalitate si complexul Elena Ceausescu.

Asadar, inainte de a se simti dezamagita, orice femeie politician ar trebui sa puna mana pe orice studiu sociologic in domeniu pentru a intelege o realitate pe cat de neplacuta, pe atat de certa. Intrebarea e ce facem cu ea? O contestam pur si simplu sau incercam sa o corectam in spirit occidental?

Din pacate, inclusiv dezbaterile declansate de declaratia presedintelui ne arata ca nu prea stim sa o combatem eficient, dimpotriva.

Chiar solicitarea invocata de Traian Basescu la intoarcerea Legii pensiilor in Parlament nu face decat sa statueze inegalitatea dintre femei si barbati. Daca femeile se vor pensiona in continuare mai repede decat barbatii, desi au o speranta de viata mai mare, numai pe motiv ca treburile gospodaresti si cresterea copiilor le cad lor in sarcina, inegalitatea de statut si directionarea femeii catre cratita vor fi practic legiferate. In mod normal, intr-o societate care promoveaza cu adevarat egalitatea de sanse astfel de argumente nu are ce cauta.

Dar nici intiativele venite din partea femeilor nu sunt mai inspirate. Sulfina Barbu, spre exemplu, a lansat recent o propunere legislativa aparent feminista: introducerea cotei obligatorii de reprezentare politica a femeilor in Parlament. Cam ca la minoritati adica. Au sau n-au proiect, au sau n-au sustinere, femeile politician ar urma sa fie propulsate intr-un scaun parlamentar doar ca sa iasa la numar.

Aceasta inititativa este mai degraba o forma de discriminare pozitiva cu efect contrar: recunoasterea inferioritatii femeilor politician si demotivarea lor, dar si sporirea misoginismului. Cheia problemei ar trebui sa fie cu totul alta.

Va amintiti de Mona Musca si de popularitatea pe care-o atinsese inainte de prabusirea stupida si in cea mai mare masura nemeritata, as zice. Nu stiu daca d-na Musca ar fi putut ajunge presedinte de partid sau de tara, dar, potrivit sondajelor de opinie, nu se afla foarte departe de macar una dintre aceste pozitii. Si a ajuns acolo fara sa fi apasat vreodata pedala feminista.

Mona Musca n-a avut astfel de initiative, insa a avut foarte multe proiecte, de la protectia animalelor la legea lustratiei, a avut un discurs coerent si articulat, dar si o tinuta care impunea respect.

Prezenta in politica romaneasca a cat mai multor astfel femei de mare substanta ar fi probabil cel mai bun tratament impotriva misoginismului. Vi se pare insa ca Elena Udrea, Monica Ridzi, Aura Vasile, Olguta Vasilescu sau Norica Nicolai se apropie cat de cat de profilul Monei Musca?

Marea Britanie, una dintre cele mai convervatoare tari din lume, a fost condusa 11 ani de Margaret Thatcher, doamna de fier. Germania, motorul economiei europene, a trecut prin criza sub conducerea Angelei Merkel. Si niciuna dintre ele nu a avut nevoie de vreo lege care sa le propulseze doar pentru ca poarta fusta. Cred ca intr-acolo ar trebui sa priveasca femeile din politica romaneasca inainte de a se victimiza sau indigna.

Citeste si:
Cancelaria Premierului ar putea crește posturile cu 50%, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate
Cancelaria Premierului ar putea crește posturile cu 50%, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate
Un proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 27 iunie, prevede că numărul maxim de posturi din Cancelaria Prim-ministrului ar putea creşte de la 57 la 103....
Virgil Popescu lipsește de la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Ce scuză a invocat ministrul Energiei
Virgil Popescu lipsește de la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Ce scuză a invocat ministrul Energiei
Ministrul Energiei Virgil Popescu a înştiinţat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că nu va putea participa luni, 27 iunie, la dezbaterea din plenul parlamentului a moţiunii simple...
Comentarii
Ghilotina
rank 5
Probleme mari la mansarda , la educatiune . Cu asemenea mentalitati si exprimari avem parte excat de ceea ce meritam .
jelu
rank 5
Si de ce nu s-a deschis un front de dezbatere cand a fost mazilita doamna Monica Macovei de alianta rosie PSD&PC(PCR)&PNL???