Monitorizarea, ultima sansa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Iulie 2009, ora 07:01
2964 citiri
Monitorizarea, ultima sansa

Din pacate, Raportul pe Justitie al Comisiei Europene nu aduce nimic nou.

Coruptia la nivel inalt tot nu este combatuta eficient, Parlamentul este o piedica in calea Justitiei cu timitere explicita, dar nu exclusiva, la cazul Adrian Nastase, DNA isi face treaba, insa nu poate avea rezultate din cauza piedicilor puse de ceilalti jucatori, in frunte cu factorul politic, dar nici CSM nu are cu ce sa se laude, dimpotriva.

O bila alba vine de la ANI, o bila neagra in plus apare in privinta coruptiei la nivel local, pentru prima data mentionata distinct. Cat despre adoptarea noilor Coduri, e bine ca au aparut, spune raportul, dar e rau ca sunt reduse pedepsele pentru fapte de coruptie. Adica plus si minus, scor alb, pentru Catalin Predoiu.

Raportul prezinta o poza corecta a realitatii pe care o vedem zilnic in presa si pe care o simtim zilnic pe propria piele. Asa ca e absolut firesc, ba chiar necesar, ca monitorizarea sa continue si da, putea fi mai rau, adica putea fi activata clauza de salvgardare. Slaba consolare!

Si, culmea, tocmai reactiile la raportul pe Justitie ii confirma concluziile.

Hotul striga: "hotii"

Cel mai vocal si mai vehement a fost PSD. Victor Ponta si Adrian Severin au inceput sa atace raportul si chiar Comisia Europana inca inainte de prezentarea oficiala a documentului.

"Raportul de tara a ramas doar un instrument birocratic, total depasit si care o data pe an sau o data la sase luni, mai foloseste o zi sau doua la o batalie politica (...) are foarte putina relevanta pentru ceea ce se intampla in ziua de azi in justitia din Romania" s-a rastit micul Titulescu, cu mainile in solduri, catre Bruxelles.

Adrian Severin a umblat, doct, la cutiuta cu teoria conspiratiei: "Trebuie multa stiinta ca sa intelegi perfidia acestui raport. El nu ajuta cu nimic la rezolvarea problemelor Romaniei, el vrea doar sa puna Romania la marginea Europei cu consecinte foarte limpezi: vom intra mai greu in spatiul Schengen, vom intra mai greu in spatiul euro, vom primi mai greu fonduri si vom obtine mai greu functii de importanta."

Dupa aparitia raportului, PSD a devenit de-a dreptul furibund, dandu-si pe fata arama profund antieuropeana, dar punanadu-si, practic, mana in cap.

Desi partidul sau nu crede in raport, presedintele PSD nu a pierdut ocazia sa acuze suspectii de serviciu pentru continuarea monitorizarii: "Daca la nivelul guvernarii nu au fost intotdeauna figurile politice pe care domnul Basescu le-ar fi dorit, in zona justitiei domnul Morar, domnul Predoiu, domnul Tulus, doamna Kovesi, toti acestia reprezinta alegeri si nominalizari ale domnului Basescu.

De aceea, la cinci ani de la momentul in care romanii au acordat increderea actualului presedinte, putem spune ca principala responsabilitate pentru progresul limitat din justitie apartine lui Traian Basescu".

Pai, daca raportul e incorect dupa cum sustine PSD, de ce sunt ei vinovati? Din principiu, probabil. Trecand peste aceasta flotare logica, tipica lui Mircea Geoana, presedintele PSD, in elanul lui de neoprit, isi da si principalul contraargument: toti cei mentionati de el, adica oamenii lui Traian Basescu, sunt conducatori de institutii laudate in raport.

Seful statului are pacate in materie de anticoruptie, dar ele sunt tocmai consecinta acceptarii PSD la guvernare si a concesiilor facute dosariabililor acestui partid.

Dar chiar si asa, prin comparatie cu social democratii, Traian Basescu ramane un campion al anticoruptiei. Iar Catalin Predoiu o fi el un ministru mediocru, dar e o lumina daca-l privim alaturi de Rodica Stanoiu sau Tudor Chiuariu.

Le place sau nu social democratilor, diagnosticul extern ii vizeaza in primul rand, pentru ca incrimineaza tocmai atitutinea lor, de la incercarea de a schimba procedura de numire a procurorilor sefi, la cazul Nastase si Mitrea, la acuzatiile grave care planeaza asupra baronilor locali atotputernici in partid.

De cand exista si indiferent cum s-a numit, PSD este principala frana politica in calea reformarii justitiei din Romania pentru ca in randurile sale sunt la adapost cei mai multi corupti si puscariabili din Romania, de la nivelele superioare pana la baza. Adrian Nastase este doar varful icebergului.

Asta nu inseamna ca PSD are si exclusivitatea. PD-L, de exemplu, da semne ca nu se prea indura sa voteze pentru urmarirea penala a Monica Iacob Ridzi, iar PNL se pregateste sa faca zid in jurul lui Calin Popescu Tariceanu. Insa, deocamdata, PSD conduce detasat la capitolul antijustitie.

Pe principiul hotul striga hotii, PSD isi tradeaza in primul rand propria metalitate atunci cand acuza Comisia Europeana de politizare, musamalizare, practici dictatoriale si nedemocratice.

Felul in care PSD a inteles sa reactioneze la raportul pe Justitie este extrem de pagubos pentru Romania. Afirmatiile grave si nedovedite la adresa oficialilor UE sunt greu digerabile la Bruxelles, mai ales in conditiile in care din ce in ce mai multe voci din UE considera, argumentat de altfel, ca indulgenta fata de Romania si Bulgaria este, dimpotriva, prea mare.

Asa ca tocmai acuzele lui Adrian Severin ar putea avea efectele invocate de el.

Doar ceea ce meritam

Dincolo de crizele patriotarde si de mustele care bazaie deasupra caciulii PSD, ar trebui sa ne fie foarte clar ca UE nu urmareste Justitia din Romania pentru ca are un hobby sau ciuda pe noi.

Pentru Comisia Europeana lucrurile sunt simple si pragmatice: in Romania ajunge banul contribuabilului european, ban care trebuie folosit judicios si transparent, lucru imposibil intr-o tara atat de corupta, cu o justitie nereformata; in UE se aplica hotarari judecatoresti pronuntate in Romania si cetatenii europeni trebuie sa fie siguri ca ele sunt drepte si legale, in virtutea unei legislatii corecte si moderne.

Credeti ca milionul de euro pe care trebuie sa-l returnam din putinii bani europeni atrasi, fie pentru ca proiectele erau fie gresite, fie din cauza indiciilor de coruptie, este o dovada ca suntem nedreptatiti de Comisia Europeana care ar vrea sa ne arunce la marginea Europei?

Monitorizarea aceasta este, de fapt, singura garantie pe care o mai avem ca reformarea Justitiei mai are o sansa sub amenintarea blocarii fondurilor si, voalat, a amanarii intrarii in spatiul Schengen.

Nu vreau sa ma gandesc cum s-ar da in stamba politicenii romani, in frunte cu PSD, daca nu s-ar mai simti sub enervanta lupa a oficialilor de la Bruxelles.

Si nu vreau sa-mi imaginez nici viteza cu care DNA ar fi sters de pe suprafata pamantului imediat ce am fi lasati de capul nostru, ca membri cu drepturi depline ai UE. Da, probabil ca nu suntem membri egali in UE, dar ma tem ca nici nu meritam lucrul acesta, iar principalul vinovat a devenit cel mai vocal acuzator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen....
#raportul CE Justitie, #raportul pe Justitie, #Catalin Predoiu , #stiri Traian Basescu