N. Djuvara: Domnul Basescu vrea sa faca dictatura in Romania si asta e o nenorocire

Marti, 16 Martie 2010, ora 09:56
7477 citiri

Istoricul Neagu Djuvara apreciaza ca, prin sustinerea aratata anumitor propuneri de modificare a Constitutiei, Traian Basescu "vrea sa fie dictator", la fel si intr-un eventual partid unic de dreapta care ar rezulta din unificarea PNL cu PD-L.

"Eu sunt pentru o unificare a dreptei, dar nu asa cum o doreste domnul Basescu care este clar ca vrea sa fie dictator in partidul de dreapta. Proiectul lui de Constitutie este catastrofal. Romania nu are nevoie de o Constitutie prezidentiala ca Franta, nu se poate asa ceva la noi. De ce? Fiindca in Romania poti sa faci orice, romanul voteaza cu Guvernul", a declarat Neagu Djuvara pentru Ziare.com, reamintind ca la fel s-a intamplat si inainte de instaurarea comunismului in Romania.

In Franta, structurile statului sunt foarte puternice

In plus, cunoscutul istoric a mai explicat ca nu se poate compara cu Romania o tara ca Franta, unde structurile statului sunt foarte puternice.

"Acolo exista niste structuri, chiar in sens prost al cuvantului, atat de solide si chiar de sclerozate, ca un om ca Sarkozy are mari, mari dificultati ca sa impuna anumite puncte de vedere. Se loveste de sindicate, care cu toate ca sunt minoritare au o putere formidabila, pot sa opreasca toata circulatia din Franta dintr-o zi pe alta, se opreste de corpul functionarilor care este urias si care are anumite privilegii, pe care, de generatii, le apara cu darzenie si nu vrea sa iasa din ele", a mai spus seniorul liberal.

"Noi nu avem asa ceva in Romania", a mai adaugat Neagu Djuvara, subliniind ca, in opinia sa, riscam sa avem "o Constitutie de tip prezidential, cu un presedinte ales impreuna cu o mica Adunare Nationala de numai 300 de parlamentari, care, daca sunt alesi impreuna cu presedintele vor fi oamenii lui, el va fi dictator".

De asemenea, acesta avertizeaza ca, dupa mai bine de 50 de ani de dictatura, Romania nu mai are nevoie de inca un dictator, daca ar fi sa ne reamintim numai de ultimul dintre ei, Ceausescu, "un cretin dibaci".

"Politica nu are nevoie de oameni destepti, politica are nevoie de oameni dibaci", a mai punctat istoricul.

Liderii se nasc, daca exista cadrul propice

Intrebat daca este de acord cu proiectul de unitate a dreptei in politica romaneasca, sustinut de unii si dezaprobat de altii, Neagu Djuvara a raspuns foarte limpede: "Unitatea dreptei? Foarte bine, dar nu in sistemul dorit de domnul Basescu care vrea sa faca dictatura in Romania si asta este cea mai mare nenorocire".

In opinia sa, Romania are nevoie de o Constitutie "cat mai apropiata de Constitutia regala de la 1923", care a asigurat o dezvoltare fara precedent tarii noastre.

Intrebat daca exista astazi in Romania lideri politici de seama, precum cei din perioada interbelica, pentru a putea reforma si moderniza Constitutia si intreg sistemul politic al tarii, Neagu Djuvara ne-a raspuns ca lucrurile stau exact pe dos.

"Liderii se nasc, daca exista cadrul. Politicul primeaza, adica forma politica a tarii este esentiala pentru ca sa se nasca talente. Altfel, intelectualii distinsi pe care ii avem in tara, si ma gandesc numai la prietenii mei Liiceanu, Plesu, Patapievici, sunt zeci de profesori universitari, nu se baga in politica fiindca au impresia ca politica e scarboasa. Dar daca politica devine mai curata, or sa se bage", s-a aratat convins acesta.

'Nu stiu ce o sa faca Crin Antonescu si nu vreau sa ma bag'

Seniorul liberal a refuzat sa comenteze situatia din PNL si relatia acestui partid cu PD-L, in vederea realizarii acestui proiect de posibila unificare a dreptei romanesti.

"Nu prea imi place sa ma amestec acuma, ca zau, nu mai inteleg ce se intampla in partid. L-am insotit pe Crin Antonescu in timpul campaniei sale din primul tur, dar el nu mi-a cerut parerea la sfarsitul primului tur si s-a aliat cu PSD, iar eu am dezaprobat.

Fiindca, desi Geoana e un tip mai incolor, in spatele lui a ramas toata sleahta veche a lui Ion Iliescu pentru care eu am o alergie totala. Astia sunt criminali si nu inteleg sa ne aliem cu ei. Asta a fost singura disonanta. Dar pentru viitor, spun drept ca nu stiu ce o sa faca Crin Antonescu si nu vreau sa ma bag", ne-a precizat Neagu Djuvara.

Citește și:
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 20 martie, că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia...
#Neagu Djuvara constitutie, #Djuvara unificare dreapta, #Djuvara Basescu dictator , #stiri Traian Basescu