Noul ambasador al Olandei: Am fost sfatuita sa nu ma indragostesc de Romania

Duminica, 13 Septembrie 2009, ora 10:16
4245 citiri
Noul ambasador al Olandei: Am fost sfatuita sa nu ma indragostesc de Romania
Foto: presidecy.ro

Tanya van Gool, care din septembrie este noua ambasadoare a Olandei la Bucuresti, a declarat intr-un interviu pentru NewsIn ca va depune eforturi pentru a arata opiniei publice din tara sa ca Romania este "mai mult decat numai coruptie", ceea ce nu presupune, insa, o atitudine mai putin critica.

Noua ambasadoare a Olandei in Romania, Maria Wilhelmina Josepha Antonia (Tanya) van Gool, a vorbit, intr-un interviu pentru NewsIn, despre prioritatile mandatului sau in Romania si modul in care se pot dezvolta relatiile cu Olanda.

Ambasadoarea - care si-a prezentat scrisorile de acreditare presedintelui exact in ziua in care ministrul de externe Cristian Diaconescu isi anunta anularea vizitei la Haga, ulterior revenind insa asupra deciziei - spune ca acest inceput al activitatii sale diplomatice nu a fost dificil si ca nu a fost vorba despre o situatie delicata.

Tanya van Gool afirma ca a fost "ca o lectie" despre cum gestioneaza Romania anumite probleme si considera ca ministrul Diaconescu a rezolvat problema intr-un mod foarte diplomatic.

Cat despre criticile pe care Olanda le are la adresa Romaniei, Tanya van Gool este de parere ca intotdeauna este mai bine sa discuti despre problemele care exista. "Poate ca este dificil si uneori dur, dar rezultatele sunt mult mai rapide", a punctat ambasadoarea.

Totodata, sefa misiunii diplomatice olandeze a subliniat ca va face eforturi pentru a imbunatati imaginea Romaniei in tara sa, dar atrage atentia ca acest lucru nu inseamna ca Haga va fi mai putin critica.

Tanya van Gool isi propune sa arate in Olanda ca Romania "este mai mult" decat coruptie. "Cand exista imbunatatiri, sa atragem atentia asupra acestui lucru. Si daca lucrurile nu merg asa cum trebuie, potrivit planurilor si promisiunilor la care s-a angajat Romania, atunci vom mentiona si acest lucru, astfel incat oamenii sa aiba o imagine completa. Vom ramane critici, dar vom ramane si un partener loial si de incredere", a punctat ambasadoarea.

Oficialul olandez a vorbit si despre cooperarea economica intre cele doua tari si despre mediul de afaceri pe care Romania trebuie sa-l asigure pentru a atrage investitori straini.

In ceea ce priveste sprijinul pe care Romania l-ar putea primi de la Haga pentru obtinerea portofoliului dorit pentru comisarul european, Tanya van Gool a evitat un raspuns transant, subliniind ca este o decizie politica ce se ia la un nivel superior si este rezultatul unor negocieri.

Redam integral continutul interviului:

NewsIn: Sunteti la inceputul misiunii dumneavoastra in Romania. Care sunt primele constatari facute si care sunt prioritatile pe care va propuneti sa le urmariti in timpul mandatului din Romania?

Tanya van Gool: Primele evaluari sunt dificile pentru ca mai intai este necesar sa cunosti tara destul de bine pentru a face asa ceva. Olanda si Romania au o relatie bilaterala puternica, dupa cum stiti, si as dori sa o continui si sa o consolidez.

As dori sa fac acest lucru mai ales in domeniul schimburilor comerciale. Un numar mare de companii olandeze au facut investitii majore in Romania si ne-ar placea sa atragem mai multi investitori si mai multe investitii.

In contextul relatiilor comerciale, este importanta dezvoltarea legaturii dintre Constanta si Rotterdam. Presedintele mi-a vorbit despre acest proiect si, asa cum i-am spus, acest proiect are atentia noastra si ma voi preocupa de acest aspect.

In al adoilea rand, as vrea sa consolidez schimburile culturale, poate in aria activitatilor lingvistice. Acest aspect este urmarit mai ales din perspectiva dorintei de a conferi Romaniei o imagine mai complexa si diferita in Olanda, astfel ca olandezii sa cunoasca mai multe despre Romania decat stiu acum.

Imbunatatirea imaginii Romaniei in Olanda va fi unul dintre obiectivele mele. Nu va fi usor si voi avea nevoie si de ajutorul Ambasadei romane la Haga, dar sunt convinsa ca vom reusi.

In al treilea, dar nu in ultimul, ma voi concentra pe cooperarea pe care o avem in domeniul justitiei, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Olanda este un partener critic, dar si foarte loial al Romaniei. Am fost activi in acest sens si cred ca vom ramane activi in a sustine Romania in atingerea obiectivelor pe care si le-a propus.

NewsIn: Venind in Romania si preluand conducerea Ambasadei, care a fost cel mai important sfat pe care l-ati primit de la predecesorul dumneavoastra, domnul Jaap Werner?

Tanya van Gool: Nu numai de la el, ci si de la alti oameni...am fost sfatuita sa nu ma indragostesc de Romania. Incepe sa iti placa foarte mult si iti va fi greu sa pleci - asta mi-au spus. In plus, mi-au recomandat sa intru cat mai mult in contact cu Romania si romanii.

In general, asta este si viziunea mea. Imi place sa ajung sa-i cunosc pe oameni, sa cunosc tara, sa ies din Ambasada, sa calatoresc in afara Bucurestiului, ca sa inteleg cum este tara si cum functioneaza.

Chiar si atunci realizez ca patru ani nu sunt suficienti. Orice evaluare pe care as face-o la mijlocul mandatului sau la sfarsit ar fi o prejudecata. Este o tara mare, are o varietate extinsa de oameni, asa ca nu este usor de inteles.

Inceput de mandat tensionat

NewsIn: Ati avut parte de un inceput agitat, pentru ca exact in ziua in care v-ati prezentat scrisorile de acreditare presedintelui Traian Basescu (la 2 septembrie - n.r.) se poate spune ca a avut loc un incident diplpmatic. Ministrul nostru de externe, Cristian Diaconescu a anuntat mai intai ca isi anuleaza vizita la Haga, ca apoi sa revina asupra deciziei. A fost un inceput greu?

Tanya van Gool: Din contra. Cand mi-am prezentat scrisorile de acreditare i-am transmis presedintelui ca Olanda este partenerul Romaniei si ca suntem aici pentru a discuta si pentru de dezvolta relatiile in continuare pentru a trece peste astfel de momente. Aceasta este esenta relatiei noastre si eu cred ca acest lucru a iesit la suprafata intr-un mod foarte puternic.

NewsIn: Nu ati fost surprinsa de faptul ca Romania a decis sa isi manifeste nemultumirile in presa cu un comunicat foarte dur? Nu era mai normal ca problema scrisorii Guvernului olandez privind MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare - n.r.) sa se rezolve discret, pe canale diplomatice?

Tanya van Gool: Eu cred ca fiecare tara are dreptul de a se exprima asa cum isi doreste. Acum invat despre modul in care Romania gestioneaza anumite chestiuni. Eu cred ca este o lectie despre cum Romania gestioneaza aceste chestiuni.

NewsIn: Bun, dar totusi, cum ati perceput pozitia ministrului nostru, care mai intai si-a anulat vizita, ca apoi sa revina asupra deciziei?

Tanya van Gool: Eu cred ca ministrul Diaconescu a rezolvat problema intr-un mod foarte diplomatic si ca pana la urma lucrurile s-au rezolvat cum trebuie.

NewsIn: In mare parte da, lucrurile s-au calmat intre timp, iar fiecare dintre parti si-a explicat pozitia. Ce concluzii ati tras in urma acestei situatii? A fost o situatie delicata pentru Olanda?

Tanya van Gool: Nu. Exista doua paliere separate. Unul diplomatic si unul politic. Aceasta erau chestiuni care trebuiau sa fie discutate si la nivel politic si, pana la urma, acest lucru s-a intamplat.

Comunicarea si sinceritatea sunt foarte importante intre parteneri si este important ca fiecare parte sa exprime ceea ce simte pentru a rezolva problemele. Eu compar intotdeauna situatia cu o casatorie. Daca nu vorbesti, lucrurile nu se rezolva, se acumuleaza probleme si se ajunge la divort.

Daca vorbesti, atunci lucrurile pot deveni dure, exista poate certuri, dar pana la urma ramane prietenia si siguranta ca poti conta pe celalalt.

Astfel, la nivel politic, situatia a fost gestionata. Ministrii au vorbit la telefon, au vorbit apoi in Olanda, au avut o discutie si la reuniunea informala de tip Gymnich (gazduita de Suedia intre 4 si 5 septembrie - n.r.).

Au stiut cum sa gestioneze situatia, sunt oameni experimentati si cred ca sunt sinceri unul cu celalalt. Poate ca este dificil si uneori dur, dar rezultatele sunt mult mai rapide.

NewsIn: Pe de alta parte, ministrul roman a parut sa fie nemultumit de faptul ca omologul sau, Maxime Verhagen, a dezvaluit presei informatii despre discutia telefonica purtata miercuri seara.

Domnul Diaconescu a spus ca a fost lipsit de eleganta ca elemente dintr-o astfel de discutie au fost facute publice, mai ales aspecte privind faptul ca ministrul roman si-ar fi cerut scuze pentru neintelegerea creata. S-a rezolvat intre timp si aceasta chestiune?

Tanya van Gool: Nu stiu, nu am fost informata despre acest aspect.

Nu stiu inca daca Olanda va sustine Romania pentru postul de comisar european

NewsIn: Referindu-ne acum la dorinta Romaniei de a obtine un mandat mai consistent de comisar european, credeti ca am avea mai multe sanse in acest sens, daca in cadrul UE nu ar exista atat de multe preocupari legate de capacitatea Romaniei de a gestiona reforma justitiei si lupta anticoruptie?

Tanya van Gool: Fiecare tara din UE are propriile sale probleme, iar selectia si numirea comisarilor implica un alt nivel al luarii deciziilor. Sunt luate in considerare dimensiunile tarii, numarul populatiei si este mai mult o decizie la nivel politic. O chestiune ca aceasta (reforma justitiei - n.r.) este un aspect din relatia Romaniei cu UE, care nu cred ca are un rol prea mare de jucat in acest sens. Sunt mai multi factori care intra in discutie.

NewsIn: Va sustine Olanda Romania in momentul cand oficialii romani vor hotari ce portofoliu vizeaza?

Tanya van Gool: Nu stiu inca. Si pentru Olanda este importanta obtinerea portofoliului dorit si vor exista negocieri. Fiecare tara are interese si va exista un proces de "a da si a primi". Dar deciziile nu se iau la nivelul meu, ci la un nivel mult mai inalt. Dar este important pentru fiecare tara si este important si pentru increderea dintre tari. Eu sunt deplin increzatoare ca politicienii nostri vor lua deciziile corecte.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Tanya van Gool, #ambasador Olanda in Romania, #relatii Romania Olanda, #tensiuni Romania Olanda , #stiri Traian Basescu