Nu asa se castiga alegerile!

Autor: Constantin Racaru
Joi, 03 Decembrie 2009, ora 12:13
12259 citiri
Nu asa se castiga alegerile!

Traian Basescu are extrem de multe vulnerabilitati acumulate in cinci ani de zile. De la bilant, la strategie, la populisme fara acoperire si am scris despre ele de nenumarate ori.

Poate fi atacat pe toate aceste zone de vulnerabilitate, iar din 6 decembrie poate fi trimis acasa sau pe mare pentru ca nu a actionat asa cum ar fi vrut romanii.

Dar de aici pana la incercarea de a-l dobori printr-o abjectie este o cale lunga. O abjectie de presa scoasa la iveala de o institutie abilitata a statului, mai precis Institutul National de Expertize Criminalistice.

La sesizarea lui Traian Basescu referitoare la filmul scos pe piata de Gardianul, care l-ar infatisa pe presedinte lovind un copil in 2004, expertii institutului au raspuns: "Inregistrarea contestata contine elemente de editare computerizata, nu este autentica si nici nu reprezinta o copie realizata cu acuratete a unei inregistrari autentice".

Expertul Catalin Grigoras, cel care a analizat filmul, a explicat ulterior termenii stiintifici pe care i-a folosit in aviz: "filmul nu a fost creat simultan cu evenimentele pe care le reda, nu contine realitati. S-a intervenit computerizat cu softuri cu efectul de a modifica, prin adaugari si stergeri de obiecte sau persoane. Orginalul este modificat si capata alta forma".

Se poate mai clar?

Va ganditi, probabil, ca puse fata in fata cu propria rea-credinta sau lipsa de profesionalism, cele doua televiziuni de stiri or fi titrat, cu aceleasi litere de-o schioapa cu care insotisera filmul, si verdictul expertilor: "filmul e trucat". Nici poveste! Antena 3 a gasit concluzia salvatoare: "copia e copie", iar Realitatea a inceput sa atace avizul, pe cateva paliere parca pregatite dinainte.

"Avizul nu zice care parte e trucata, poate e modificata culoarea gecii copilului", este un prim argument. Adica sa incercam sa extragem elemente autentice dintr-un film editat pe computer care, potrivit expertului, "nu contine realitati". Despre ce vorbim? Despre bucati mai autentice si unele mai putin autentice, despre parti mai trucate si parti mai putin trucate?

"Avizul nu are valoare juridica", a fost un alt argument. Probabil, dar asta va conta sau nu in procesul dintre Traian Basescu si Dinu Patriciu. In procesul opiniei publice, avizul are valoare morala. El arata ca adversarii lui Traian Basescu au incercat sa-i dea o lovitura mortala prin mijloace incorecte.

"Ar trebui sa asteptam si rezultatul avizului din strainatate". Adica tacem malc si tinem strans de jegul nostru pana trec alegerile, ca dupa aceea nici macar nu mai conteaza, nu-i asa? Si de ce n-am avea incredere in avizul singurei institutii din Romania abilitata sa faca expertize?

In toate instantele acestei tari, expertii INEC au ultimul cuvant, de la accidente de masina, la falsuri si tot felul de alte netrebnicii, dar pentru reprezentantii Gardianului si ai Realitatii nu sunt buni. Daca avizul era de autenticitate, cu siguranta ca ar fi fost declarati cei mai buni din lume.

"Cat timp nu exista originalul, nu se poate dovedi nimic". Si unde e originalul? La Dinu Patriciu cumva, cel care nu-l da nici mort din mana? Cei care pretind ca filmul e autentic ar trebui sa scoata si originalul pentru a dovedi acest lucru si a rasturna avizul INEC. Asa, fac precum cei care te imping pe scari si apoi te intreaba de ce alergi. Dar, intreb si eu ca jurnalist, ce televiziune serioasa din lumea aceasta ar fi dat imaginile pe post fara sa le verifice autenticitatea si integritatea?

Le-ar fi luat ilustrilor ziaristi, iata, doar o zi, evitarea pericolului de a da pe post o facatura. Iar daca nu sunt incompetenti, inseamna ca exact asta au vrut sa faca: sa dea publicitatii o facatura. De ce? "Pentru mine nu conteaza. S-a clasat: Traian Basescu a agresat un copil", este concluzia sfidatoare a lui Cozmin Gusa, care ne arata precis efectul pe care l-au urmarit cei care au pus imaginile pe ecrane.

"Martorii au confirmat ca a existat un incident, iar prima reactie a lui Traian Basescu a fost neconvingatoare". Corect! A existat un incident la acel miting de la Ploiesti, spun multi, dar nimeni in afara lui Dinu Patriciu nu a spus cu subiect si predicat ca incidentul a constat in lovirea unui copil. Cat despre prima reactie a presedintelui, ea a fost intr-adevar slaba si neconvingatoare, dar asta nu schimba faptul ca a fost reactia la un film trucat.

Dupa ce a prezentat concluziile avizului INEC, Traian Basescu a avut o reactie emotionala puternica. "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!", a spus presedintele cu vocea inecata de lacrimi. Cu siguranta, efectul electoral a fost puternic in fata unui om lovit dur cu mijloace incorecte. Dinu Patriciu a acuzat un efect cautat, cu alte cuvinte o interpretare actoriceasca a presedintelui, ca in momentul retragerii lui Theodor Stolojan. Se poate sa fie asa, dar rolul de victima i-a fost servit pe tava.

Dar nu poate fi exclusa nici reactia sincera. Puneti-va in locul unui om acuzat de asemenea fapte urate in fata intregii natiuni al carei vot il cere, intr-un scandal care a depasit granitele tarii si ti-a lezat inclusiv familia. Cat de insensibil si tocit trebuie sa fii ca sa nu te afecteze profund?

Ar trebui sa ne dorim ca presedintele sa fie supus duminica unei drepte judecati electorale, in functie de faptele si vorbele sale, si cat mai putin in functie de afecte pozitive sau negative.

Pana la urma ar fi la fel de grava posibilitatea ca presedintele sa fie inlaturat din cauza unei facaturi calomnioase, ca aceea de a capata un nou mandat cu ajutorul unei victimizari pricinuite de aceeasi facatura. Iar ura lui Dinu Patriciu a deschis larg usa ambelor posibilitati.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...
Comentarii
Wordsmaster
rank 2
Si daca Patriciu si Tariceanu n-au fost niciodata liberali ? Vazind ce cuminti il ascultau pe tatuca Iliescu propavaduind despre unitatea prin diversitate, te intrebi daca nu cumva, dupa metoda Secu, au fost detasati de Ilici iliescu la PNL!
Ghilotina
rank 5
Marele jurnalist deotolog Razvan Dumitrescu , ala care te rusina ca el este om de meserie , a folosit mijloace incorecte atunci cand i-a prezentat Presedintelui inregistrarea .