Ogrizko: Integritatea teritoriala a Ucrainei nu este in discutie

Duminica, 20 Aprilie 2008, ora 10:16
1480 citiri
Ogrizko: Integritatea teritoriala a Ucrainei nu este in discutie

Ministrul de Externe al ucrainian, Volodimir Ogrizko, a comentat declaratia presedintelui Traian Basescu potrivit careia, in anumite conditii, sudul Ucrainei ar putea reveni in componenta R. Moldova, declarand ca "integritatea teritoriala a Ucrainei nu este in discutie", anunta NewsIn.

"Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut partii romane explicatii detaliate in aceasta privinta, iar dupa obtinerea raspunsului, vom putea comunica pozitia oficiala a Kievului in aceasta chestiune. Totodata, mai trebuie sa mentionez ca Ucraina si Republica Moldova au demarcat deja doua treimi din frontiera comuna, sperand ca operatiunea respectiva sa se incheie pana la sfarsitul anului, inclusiv in zona transnistreana", a declarat seful diplomatiei ucrainene.

Ambasadorul Romaniei la Kiev, Traian Laurentiu Hristea, a fost convocat, vineri, la Ministerul ucrainean de Externe pentru a da explicatii in legatura cu declaratiile presedintelui Traian Basescu.

De asemenea, MAE de la Kiev l-a mandatat pe insarcinatul cu afaceri al Ucrainei in Romania sa clarifice in mod urgent pozitia Ministerului de Externe de la Bucuresti in legatura cu declaratia.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in cadrul unei dezbateri despre securitatea Romaniei organizata de Fundatia Konrad Adenauer, ca pozitia Romaniei de sustinere a integrarii Ucrainei in NATO este "in stransa legatura cu politica pe care Romania o are fata de Republica Moldova".

Prin intrarea Ucrainei in NATO nu se substituie responsabilitatea guvernului Republicii Moldova de a-si asigura securitatea, dar odata cu aderarea Ucrainei aceasta va trebui sa garanteze "un statut convenabil pentru Republica Moldova, prin garantarea integritatii terioriale si prin relatiile de buna vecinatate", a spus seful statului.

Acest "statut convenabil" este cu atat mai important cu cat, potrivit lui Traian Basescu, in Ucraina exista voci - "nu la nivelul conducerii", a precizat presedintele - care cer ca "Transnistria sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina Moldovei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#Volodimir Ogrizko, #ministru, #externe, #Ucraina, #declaratie, #Traian Basescu , #stiri Traian Basescu