Ole! Ole! Personalizarea Puterii ce mai e? (Opinii)

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 09:52
3068 citiri
Ole! Ole! Personalizarea Puterii ce mai e? (Opinii)
Foto: Adevarul

A trecut si discursul regelui, dar nu s-a reinstaurat monarhia, cum se temeau cativa inalti dregatori si jurnalisti-scutieri, lansatori de torpile. Chiar daca o buna parte a populatiei s-a saturat de saracie, de minciunile si mismasurile actualei Puteri.

Ceea ce a iesit la iveala insa a fost o frica greu de stapanit a liderilor din arcul guvernamental, a Executivului in frunte cu primul ministru si cu presedintele. Si-au cautat de lucru te miri unde, numai sa nu dea ochii cu cei 90 de ani ai lui Mihai I de Romania. Acestei frici nu doar dl Basescu i-ar fi zis "lasitate".

Sperietura asta de ce ar fi putut sa fie monarhia n-a iesit direct in evidenta, majoritatea personajelor jucandu-si fara trac partitura. Bine informat de oamenii sai asupra evenimentelor din 25 octombrie, insusi presedintele a lovit necrutator in statuia regelui cu cateva luni in urma, sperand ca soclul i se va prabusi. Numai ca ceea ce nu omoara intareste.

Starea Republicii

Analistii au anticipat corect ca, pe langa criza si recesiune, pe langa pierderi economice provocate de incompetenta si coruptie, urmeaza un obstacol dificil si pervers pentru Putere: subrezirea republicii. Intelegand pericolul, si-a scos la inaintare artileria grea, in frunte cu d-nii Cristoiu, Lazaroiu, Mihaies, Tismaneanu... Atacul trebuia sa fie unul desfigurant si decisiv.

Daca drumul de la stiristul galinaceelor malformate la politicareala istoricista a trecut prin arhive si biblioteci, ei bine, arta discursiva a renumitilor intelectuali a avut ceva din retorica generalilor romani: a ridicat in slavi forta de nebiruit, virtutile propriilor soldati, aruncand totodata ocari injositoare asupra inamicului.

Dar, in afara invectivelor ignobile adresate de presedinte, alte cai de bataie impotriva Mariei Sale n-au gasit, de aceea au trecut la batjocura "trupelor" de sustinatori, culmea-culmelor! tocmai Ion Iliescu si comunistii sai, Voiculescu si securistii, liberalii aliati cu bolsevicii, tot ce e compromis in viata noastra publica fiind pus in carca monarhiei.

Mai lipsea doar angajamentul regelui de colaborare cu odioasa securitate, acuza de vanzare de tara si neam, de jecmanire a unor bunuri ale poporului roman fiind pusa in opera dinainte de '89.

Opozitia si seful slab

E clar, Opozitia vrea un sef de stat slab, usor de manipulat, care sa joace cum canta ea si sa se puna chezas... pentru interesele ei, a spus Lazaroiu. Ca si in cazul partidelor conduse de zane, Domnia Sa il vede pe monarh dupa chipul si asemanarea idolului sau prezidential.

Ca distins sociolog, putea sa stie ca regele domneste, ca n-are ce cauta in treburile Executivului, nici ale Justitiei, nici ale Parlamentului, dupa cum n-are de unde sa dea contracte pe bani publici, nici sa promita taranistilor reusita in alegeri...

In plus, cohortele de activisti PCR, deveniti peste noapte opozanti ai lui Basescu si monarhisti convinsi, nu au cica nici "educatie si intelegere politica, nici aderenta reala la stilul Casei Regale". Asa e, dar e bine de spus ca aceasta segregare primitiv-manipulatorie: Basescu si ai lui sunt perfecti, iar opozantii sunt jalnici, prosti, retrograzi, corupti, neiubitori de tara etc. a adus cele mai mari deservicii climatului politic romanesc.

Personalization of power

In discursul regelui au fost ferm condamnate demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac. Adevarat este ca politica "poate aduce prejudicii cetateanului, daca este aplicata in dispretul eticii, personalizand puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului". Nevenindu-i a crede ca suntem democratie originala, foloseste conjunctia "daca", nestiind ca partidul e in toate, iar institutiile functioneaza numai cu aprobare de sus.

Cand singurul sef de stat ramas in viata din Al Doilea Razboi vorbeste despre "personalizarea puterii" in Romania, pe cei de o anumita varsta ne trec fiori amintindu-ne principala acuzatie adusa de mediile internationale lui Ceausescu "personalization of power".

Se vede treaba ca tocmai asta e cauza pentru care romanii s-au lehametit de regimul prezidential, pentru ca nici Republica I Groza-Dej-Ceausescu, nici Republica a II-a Iliescu-Basescu nu le-au adus ce au sperat, bunastare si intelepciune politica.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu rege Mihai, #Traian Basescu discurs rege , #stiri Traian Basescu