Opinii: Basescu revolutioneaza viata satului

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 13 Iulie 2010, ora 15:49
4775 citiri
Opinii: Basescu revolutioneaza viata satului
Foto: Arhiva

Modernizarea statului lui Traian Basescu, promisa la inceputul celui de-al doilea sau mandat a inceput la sat.

Presedintele predica, printre campurile inundate si casele daramate, intoarcerea la origini cu facutul painei in casa, munca pamantului in mod individual, eventual cu plugul tras de boii, munca ziliera, in lipsa de altceva mai bun, si intr-ajutorarea in sistem de claca.

Cateva dintre sfaturile si invataturile domnului presedinte, facute cu ocazia vizitarii satelor moldovenesti afectate de inundatii, ne dezvaluie viziunea moderna pe care Traian Basescu vrea sa o aseze peste Romania primitiva a zilelor noastre.

Printre adevaruri profunde, cum ar fi "de ce nu te angajezi cu carte de munca si preferi sa muncesti la negru?", care aduc aminte de celebra afirmatie potrivit careia "iarna nu-i ca vara", presedintele a sfatuit batranii satului sa nu se mai vaite ca nu au bani, din moment ce isi pot procura cele gurii din propria ograda.

De ce sa mai cumparam painea, cand o putem face in casa. In aceeasi logica, de ce sa mai cumparam sapun, cand oricum pana si bunicii nostri de la oras faceau sapunul in casa?

La ce bun sa ne mai dorim sa avem prin buzunare, cand oricum tot ce avem nevoie gasim in natura, iar de aici pana la intoarcerea cu totul in evul mediu nu mai e decat un pas?

Daca aceasta este imaginea statului modern pe care Traian Basescu o promitea in urma cu doar cateva luni, atunci ne-am putea lipsi si de politicieni si de statul insusi, mai ales ca in forma sa actuala acesta e mai degraba un dusman al cetateanului si nu un aliat al romanului.

Tot mai straini in propria tara, modernizarea Romaniei se dovedeste a fi mai repede o degradare a vietii si asa destul de primitiva si inapoiata pe care am avut-o si pana acum.

Da, indemnurile presedintelui catre oamenii de la sate de a pune mana pe munca si sa nu mai stea cu bratele incrucisate asteptand statul sa le dea, sfaturile catre oamenii nevoiasi din satele romanesti de a se desprinde din contemplatia dezastrului si vaicareala desarta - sunt toate invataturi de bun simt, cu sens si care, la inceputul civilizatiei, pot avea efecte benefice.

In orice tara civilizata, statul ar trebui sa fie cel care sa creeze locurile de munca si cadrul legislativ si economic prin care sa se dezvolte initiativele private, statul ar trebui sa aiba ca principala ocupatie atragerea investitiilor in zonele defavorizate, prin politici atractive, si tot statul ar trebui sa aiba bun simt, coerenta si predictibilitate in actul de guvernare, in politicile sale fiscale si in masurile pe care le ia.

In locul acestora, spectacolul oferit de catre actuala guvernare este rezultatul unui haos si a unei neintelegeri permanente intre proprii ministri. Cand masurile si legile economice pe care le adopta devin contradictorii si ilegale, cand nu exista viziune dincolo de ziua de maine si poimaine si cand insusi presedintele se contrazice de la o luna la alta, atunci singurul sens in care se modernizeaza acest stat este cel al regresului.

Exemplul cel mai bun este alba - neagra din jurul cresterii si diminuarii TVA, lipsa unor masuri anticriza eficiente si coerente si inpredictibilitatea totala in ceea ce priveste cadrul legislativ din mediul economic "puse la dispozitie" de actualul Executiv. In tot acest timp, restul tarii se dezvolta dupa "chipul si infatisarea" guvernantilor sai - haotic, contradictoriu, "la negru", primitiv si retrograd.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Traian Basescu sat, #Traian Basescu tarani, #Traian Basescu inundatii , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Cum ESTE, sau cum nu ESTE! Băsescu ESTE presedintele ROMANIEI. Că vreti sau nu, asta ESTE asa cum ESTE Băsescu! Mai aveti de indurat CIURUITILOR! COSMARUL tuturor slugoilor din PNL, PSD si al celor care il injura! Sa-l visati noapte de noapte!Hă, Hă, Hă!