Opinii Cum a transformat Basescu zoaiele in apa sfintita

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 10:12
3603 citiri
Opinii Cum a transformat Basescu zoaiele in apa sfintita
Foto: presidency.ro

Simplu, cu grija si fara sa verse prea mult pe jos. Sa nu uitam ca schimbarea pe care toata lumea a sesizat-o a avut loc exact in ziua in care la Iasi avea loc Sarbatoarea Sfintei Parascheva. Un eveniment la care, in anii trecuti, toti politicienii de la Bucuresti se buluceau in fata moastelor Sfintei de la Iasi. Traian Basescu a reusit insa la Bucuresti o minune asemanatoare miracolelor faptuite de Sfinta Parascheva.

Pentru a intelege toata lumea cum a fost posibil ca zoaiele sa se transforme in apa sfintita, este nevoie sa renuntam la memorie, la bunul simt, la ratiune si, in general, la tot ceea ce tine de intelect. Dar si la orice speranta ca vreodata lucrurile se vor putea indrepta in aceasta tara.

Presedintele si-a inceput demonstratia prin a ne arate tuturor, din nou, cum are dansul intotdeauna dreptate. Sec, fara umor, doar cu ceva ironie. Astfel, o data premierul poate fi desemnat din randul majoritatii parlamentare care il propune, vezi cazul din 2004 si 2008, alta data seful Executivului trebuie sa fie ales din partidul care a castigat cele mai multe mandate in Parlament, chiar daca acesta nu are majoritatea - vezi actualitatea.

Traian Basescu ne invata ca interpretarea Constitutiei este o adevarata "opera deschisa", care poate merge de la plus infinit la minus infinit. Cand dorinta presedintelui trage intr-o parte, spiritul Constitutiei ii sopteste ceva, cand, in aceeasi speta, interesul ii dicteaza altceva, spiritul se moaie, iar litera Constitutiei devine Lege.

Este cunoscut faptul ca Traian Basescu are o aplecare bolnavicioasa catre spiritul lui "Gica-contra", insa, in acest caz, in problema desemnarii lui Iohannis Klaus drept prim-ministru, presedintele a fost pus in fata situatiei de a nu avea la ce sa se puna contra. Dar asta numai din punct de vedere rational. Altfel, a reusit si asta...

Solutia aleasa de Basescu nu este insa de succes nici macar pentru cei mai putin inteligenti sau mai putin atenti la viata politica. Explicatia pe care presedintele a dat-o, refuzand solutia propusa de PNL, PSD, UDMR si minoritati, frizeaza orice intelegere rationala a vietii politice.

Pentru a-si justifica alegerea si refuzul solutiei propuse de Crin Antonescu si Mircea Geoana, presedintele a inceput sa spele "zoaiele" de pe "geamul politicii romanesti" si sa faca din partide niste bravi si demni ostasi care trebuie sa se lupte barbateste cu criza. Asadar, partidele politice din Romania nu mai sunt niste "zoaie", ci niste formatiuni responsabile care trebuie sa isi asume guvernarea tarii.

Cand Traian Basescu folosea imaginea "zoaielor" din politica si specula frustrarea romanilor pentru a-si atrage voturilor lor, partidele erau o adunatura de lichele, la fel ca si cei "322" din Parlament. Cand insa chiar partidele politice vin si isi recunosc propria neputinta si propun un guvern de tehnocrati, presedintele se simte lezat in orgoliul de politician si de roman si incepe deodata sa creada orbeste in partide.

Explicatiile pe care Traian Basescu le-a dat cand si-a motivat decizia de a desemna un premier care sa aiba legaturi stranse cu mediul bancar, sustinand ca acesta trebuie sa fie un negociator abil cu FMI, par si ele rupte din cele mai absurde filme sovietice din anii '50.

Altfel spus, Emil Boc a fost pefect cat a fost si ar mai fi fost la fel daca Guvernul nu pica, insa asa avem nevoie de un cu totul alt fel de premier. Un sef al Executivului diferit total de structura si pregatirea lui Emil Boc, insa care sa cuprinda in Cabinetul sau, musai, si PD-L. Altfel, totul este praf si pulbere.

In fata celui care are mereu dreptate, nu mai exista contradactii, nu mai exista alb si negru, nu mai exista bine si rau, exista doar vointa sa, care schimba albul in negru si zoaiele in apa sfintita. Traian Basescu a stins toate contradictiile si a reusit sa faca din politicienii "zoaie" (acei "322" despre care, in 2007, spunea metaforic ca ar trebui sa fie aruncati peste balustrada Parlamentului) o masa uniforma responsabila care acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa guverneze Romania.

In aceeasi logica, in prezent, nu mai exista nimic ce ar putea sa stea in calea presedintelui in drumul sau catre cel de-al doilea mandat.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Basescu premier, #Basescu alege premierul , #stiri Traian Basescu