Opinii: Teatru sau mascarada?

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 22:00
2347 citiri
Opinii: Teatru sau mascarada?
Foto: realkafka.ro

Cica la noi teatrul politic este ieftin. Sa fim seriosi! Nicaieri in lume nu costa mai mult o reprezentatie de doua parale precum recenta remaniere. Ca privitor te intrebi: sa fi fost comedie, drama, sau ambele la un loc?

Si daca a fost comedie, cine era signor Pantalone? Dar mascariciul? Iar de va fi fost drama, cine sa fi imbracat rochia diabolicei Lady Macbeth? Sau a credincioasei Penelope, care tot tese si destese in asteptarea ratacitului Ulise?

Subiectul scenetei fusese enuntat din vreme sa se stranga multime de gura-casca: la 1 septembrie, presparatul Zeus, stapanul fulgerelor vazute si nevazute, cheama la scaun de judet guvernul sau ceresc din nori si, sigur, vor cadea ceva capete de motoci la picioarele prostimii ca sa se astampere.

Carcotea tot mai obraznica cerandu-i socoteala ba ca in camarile olimpiene nu se afla decat praful de pe toba, ba ca slugile-i necredincioase se tin de marafeturi in agora si se ingrijesc doar de propria tescherea.

Locul desfasurarii faptelor se subintelege: la nord de Istros, in tara lui Pan cel Istet, fiul Pepelei, dealul Cotrocenilor tinand locul firoscosului Olimp, iar peluzele de pe Podul Mogosoaiei, al agoralei.

Personaje secundare, figuranti, satiri, bacante, sileni, menade, ciclopi si casandre cate incap. Era mare nevoie si de baroni locali. N-avea cine trage sforile. Si cortina. Din pacate corul antic alcatuit din poporeni orbi si-a uitat partitura, ramanand mut, chiar si asa inaltat pe coturni democratici.

Conflictul intre cine si pe cine remaniaza are o intriga incurcata, cu multe extravagante de teatru absurd. Cand regatul se tanguia vai-nevoie, ce rost sa fi avut laudele aduse de odrasla lui Cronos dregatorilor, atat celor cazuti in dizgratie si prosternati in fata-i cat si celor ascunsi dupa fustele Afroditei?

Ai fi zis ca nici un trasnet nu le va tulbura tabieturile. Numai ca scribii sibilinici si sofistii din Gymnasion aplaudacoi au sarit in sus ca arsi cerand olimpianului sa-i deshame pe toti in frunte cu mana sa dreapta, Bocos Dioptrul, de care nu mai ascultau nici vechilul, nici trezorierul, nici preotesele oracolului.

Daca nu, se vor infunda cu totii de-a binelea pe un drum mlastinos, pana vor gasi altul. Razmerita, bre. Cat pe ce sa ajunga la cutite. Fiind moderna ultimul racnet, intriga piesei coincide cu deznodamantul, astfel ca finalul devine iarasi inceput si tot asa. Poveste fara de sfarsit.

Punctul culminant, cu toata stradania si jocurile de artificii, n-are nici un chichirez. Vazand zavistia, Zeus zvarli cateva scantei cu dosul palmei, frangand fara chef sase cariere de aezi Manelios, la intamplare. Sa nu blesteasca lumea ca Cel din Varful Dealului si-a pierdut dexteritatea ori nu tine la supusi. Insa, taind sarea, piperul si tunetele, lumea s-a lehametit.

La juramant, fosta Zana a Zanelor s-a confundat cu schiopul Hephaistos, iar Zeul Zeilor, impiedicat de presul democratiei, a scapat din nou hulubii din colivie: "Nu va voi impinge pe dumneavoastra sa luati masuri dificile pe care eu sa nu mi le asum", cum va fi facut pana acum cu fartatii fulgerati...

Dupa ani de repetitii la scena deschisa si victorii a la Pyrrhus, spectacolul a fost un fiasco. Fara reflectoare, cu lumanari ca la capul mortului si perdele groase de fum, cu masti in loc de actori. De aceea a ramas cu casa goala.

The Economist crede ca a fost un fel de ceremonie Oscar. S-o creada Europa, cea sedusa si abandonata de nepotul lui Uranus berbant! Habar n-are ce rezerve avem in materie de reformarea jocului scenic, ce rezultate fantastice dau masinile noastre de zgomote ori instalatiile savante de tras sfori, de barbierit oua si de facut apa capiti. In plus, compusa si regizata de Masculul Alpha, frate bun cu Zoon Politikon, mascarada transmisa live a destupat toate canalele, mai dihai 0tv. Asa ca duhoarea persista.

Avea dreptate Ienachita Vacarescu zicandu-ne sa pazim teatrul caci vom fi vestiti in lume. Adevar grait-a. Ne stie lumea ca pe niste cai breji.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#remaniere guvern, #Traian Basescu Guvern, #viata politica romania , #stiri Traian Basescu