Paisprezece mari artisti romani, decorati de Basescu de Ziua Nationala

Luni, 01 Decembrie 2008, ora 20:17
4973 citiri
Paisprezece mari artisti romani, decorati de Basescu de Ziua Nationala

Actorii Radu Beligan si Gheorghe Dinica, regizorul Lucian Pintilie, scriitorul Nicolae Manolescu, pictorul Stefan Caltia, poeta Ana Blandiana, istoricul Serban Papacostea si soprana Mariana Nicolescu sunt printre personalitatile culturale decorate luni, de Ziua Nationala, de Traian Basescu.

Presedintele a primit, luni seara, la Palatul Cotroceni, inainte de receptia oferita pentru celebrarea Zilei Nationale a Romaniei, paisprezece oameni de cultura romani, din diferite domenii de activitate, pe care i-a decorat in semn de apreciere pentru intreaga activitate pusa in slujba culturii si stiintei romanesti dar si pentru ca au promovat valorile romanesti in lume.

Cunoscutul actor Radu Beligan, regizorul Lucian Pintilie, scriitorul Nicolae Manolescu si soprana Mariana Nicolesco au primit, luni, la Palatul Cotroceni, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce. Aceeasi distinctie i-a fost acordata si regizorului Andrei Serban, insa in lipsa, deoarece acesta se afla in Statele Unite.

Pictorul Stefan Caltia si actorii Gheorghe Dinica si Marin Moraru au primit din partea sefului statului, cu ocazia Zilei Nationale, Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Mare Cruce. Poetei Ana Blandiana, care se afla la Bruxelles, i-a fost oferita aceeasi distinctie, in lipsa.

Directorul artistic al Orchestrelor si Corului Radio, Nicolae Costin si istoricilor Serban Papacostea si Andrei Pippidi le-a fost oferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

Cu prilejul Zilei Nationale au fost decorati si pictorul Marin Gherasim, cu "Steaua Romaniei" in grad de Comandor, profesorul universitar Virgiliu Jorj Stoenescu, cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter, soprana Maria Slatinaru-Nistor, cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Comandor si naistul Nicolae Voiculet, cu "Meritul Cultural" in grad de Cavaler.

Disidentului anticomunist Vasile Paraschiv i-a fost oferita distinctia Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, decoratie pe care a refuzat-o.

La finalul ceremoniei, seful statului le-a multumit pentru prezenta invitatilor sai, spunand ca se simte onorat sa stea in preajma unor oameni pe care ii respecta foarte mult pentru inteligenta, talent si daruire.

"Ceea ce faceti pentru Romania poate fi comparat cu ceea ce noi cautam de ani de zile sa facem pe bani multi - sunteti elemente de reprezentare, asa numitul brand de tara", a spus Basescu.

Citeste si:
CCR i-a scăpat pe Băsescu și pe Isărescu de procesele cu CNSAS. „Petrov” și „Manole” rămân conspirați
CCR i-a scăpat pe Băsescu și pe Isărescu de procesele cu CNSAS. „Petrov” și „Manole” rămân conspirați
Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat ca fiind neconstituțională ultima modificare a legii în baza căreia funcționează Consiliul Național de Studiere a Arhivelor...
Prăjiturile cu nume de politicieni inventate de români. Rețeta detaliată pentru cei care vor să gătească acasă "Șuvița lui Băsescu"
Prăjiturile cu nume de politicieni inventate de români. Rețeta detaliată pentru cei care vor să gătească acasă "Șuvița lui Băsescu"
În lipsa de inspirație, de dragul vreunui politician sau poate din antipatie, de-a lungul timpului câțiva români au inventat deserturi pe care le-au denumit folosind nume celebre la momentul...