PNL, PSD si PC au plecat de la consultari din cauza independentilor

Luni, 15 Martie 2010, ora 15:51
5258 citiri
PNL, PSD si PC au plecat de la consultari din cauza independentilor

Delegatia liberalilor, cea a social-democratilor si cea a conservatorilor au plecat de la consultarile cu Traian Basescu dupa nici un sfert de ora, catalogand drept inacceptabila prezenta la intalnire a reprezentantilor grupului independentilor.

Primii care au iesit de la consultari au fost liberalii, presedintele PNL Crin Antonescu explicand si motivele.

"Participarea noastra la consultarile convocate de domnul presedinte a fost una foarte scurta, din motive pe care i le-am prezentat inainte de plecare domnului presedinte. Problema care ne-a facut sa parasim consultarile este una de principiu. Noi intelegem sa participam la consultari cu partidele parlamentare plus grupul minoritatilor.

Partidele parlamentare, adica PNL, PSD, PD-L, PC, UDMR si grupul minoritatilor, s-au prezentat cu un program la alegeri si sunt legitimate in Parlament de votul electoratului. Prezenta la aceste consultari la acelasi nivel de legitimitate a grupului asa numitilor independenti este inacceptabila din punctul nostru de vedere si i-am spua presedintelui Basescu ca daca el cautioneaza ceea ce se intampla in Parlament cu independentii, adica falsificarea votului electoratului, noi nu acceptam asa ceva", a declarat Crin Antonescu.

El a precizat ca nu este vorba nici de un pretext si nici de un moft, doar ca PNL nu poate la "acelasi rang de demnitate" cu independentii. Totodata, Antonescu a dat asigurari ca partidul pe care il conduce este deschis fie sa aiba o inalnire separata cu Traian Basescu, fie intr-o intalnire cu toate formatiunile politice legitimate de votul electoratului, deci nu si grupul independentilor.

"Noi nu putem sta in rand si la acelasi rang de demnitate politica cu acesti independenti. L-am asigurat pe presedintele Basescu de interesul nostru pe acest subiect. Nu e vorba de un moft, de un pretext, daca ma fi avut vreun motiv sa nu venim nu veneam, insa nu putem accepat o realitatea politica dintre cele mai grave - falsificarea votului electoratului", a mai spus Antonescu.

Ponta spune ca e inacceptabil ca Basescu sa-si cheme sustinatorii

Delegatia PSD compusa din Victor Ponta, Liviu Dragnea si Ioan Chelaru s-a retras si ea de la consultarile de la Cotroceni, tot din cauza prezentei independentilor.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat la iesire ca ei si-au manifestat toata bunavointa, insa vina ii apartine lui Traian Basescu care si-a invitat sustinatorii, desi acestia nu sunt alesi de popor si nu au statut juridic de sine statator.

"Am venit cu toata deschiderea si buna credinta, am pregatit un material scris pe problema reformarii statului si am dat dovada de deschiderea pe care trebuie sa o manifeste un partid de Opozitie fata de presedintele tarii. Dar nu se poate pune problema ca presedintele sa isi cheme sustinatorii, o formatiune care nu are nici votul oamenilor", a spus liderul PSD.

Victor Ponta a adaugat ca i-a lasat in scris presedintelui propunerile partidului cu privire la revizuirea Constitutiei.

PC paraseste sala si intareste Opozitia

Cele doua delegatii au fost urmate de cea a conservatorilor, liderul PC declarand ca exista toate premisele ca Opozitia sa functioneze si dincolo de dorinta de modernizare a statului.

"Am propus un calendar de reviziuire a Constitutiei astfel ca intr-un an sa avem o cu totul alta Constitutie. Inainte de a vorbi de pozitia PC, dincolo de referendum, trebuie sa vorbim de regimul politic. Nu poti vorbi de ferestrele unei case daca nu ai o temeilie solida.

Primordial pentru PC este sa implemntam vointa poporului. Dar daca este vorba de parlament unicameral, trebuie sa avem un regim parlamentar. Regimul prezidential este eliminat din start", a spus Daniel Constantin.

Consultarile la Palatul Cotroceni continua si la aceasta ora, in sala ramanand prezenti reprezentantii partidelor aflate la guvernare, PD-L si UDMR, precum si ai celor doua grupuri parlamentare - grupul minoritatilor si mult contestatul grup al independentilor.

Alexandra Sandru, Irina Ursu, Alina Bardas

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#consultari Cotroceni PNL PSD, #opozitie consultari constitutie Basescu , #stiri Traian Basescu