Presa de azi: Basescu, deconspirat de Stolojan

Sambata, 23 Mai 2009, ora 08:25
2188 citiri
Presa de azi: Basescu, deconspirat de Stolojan

Theodor Stolojan i-a luat-o inainte presedintelui Traian Basescu, anuntandu-i, vineri, fara echivoc, candidatura la prezidentiale, in ciuda indeciziei afisate in ultimele luni de seful statului.

La mitingul electoral de la Targoviste, capul listei PD-L la euroalegeri a trecut peste formulele precaute sub care colegii sai de partid au tot sugerat o noua candidatura a presedintelui, scrie Jurnalul National in editia de sambata.

"Ne asteapta anul acesta doua confruntari electorale, una in 7 iunie si una la sfarsitul toamnei, cand, dupa cum bine stiti, candidatul PD-L este presedintele tarii, Traian Basescu", a anuntat, deschis, Theodor Stolojan.

Momentul sau de sinceritate da peste cap teza din ultimele cinci lui a Palatului Cotroceni, cum ca Basescu nu s-a hotarat inca daca va candida din nou, fiind preocupat exclusiv de criza.

Initiativa lui Stolojan, mobilizatoare pentru activul de partid bulversat de semnalele contradictorii in privinta candidaturii lui Basescu, a venit insa la o zi dupa ce si premierul Emil Boc s-a ferit din nou de statutul de "rezerva a PD-L" pentru prezidentiale.

"Unde sa candidez? Daca avem presedinte si acum si pentru urmatorii cinci ani, de ce?", a spus Boc, joi seara, la B1 Tv. Premierul a facut, astfel, aluzie la raportul intern al Ambasadei Austriei aparut in presa, potrivit caruia Basescu l-a indicat drept "rezerva" intr-o discutie recenta cu ambasadorii statelor UE.

Gardianul comenteaza ca prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat, la Targoviste, ca actualul sef al statului, Traian Basescu, este actualul candidat al democrat-liberalilor pentru alegerile din toamna.

Afirmatia lui Stolojan vine in contextul in care Basescu mentionase in urma cateva zile ca nu s-a hotarat daca va mai intra in cursa pentru Cotroceni, decizia fiind conditionata de evolutia si efectele crizei financiare in Romania.

Stolojan a mai spus ca politicienii formatiunii pe care o reprezinta se lupta pentru iesirea Romaniei din criza, iar candidatii la europarlamentare vor milita la Bruxelles pentru inlaturarea interdictiilor de munca din mai multe tari europene.

Presedintele Traian Basescu a declarat la finele saptamanii trecute, in cadrul unei emisiuni televizate, ca in decizia de a candida pentru un nou mandat va lua in calcul eventualul "derapaj" economic si social, precizand ca s-ar considera indreptatit sa intre in cursa daca se va dovedi ca Romania este "pe un drum de iesire din criza".

"Am sentimentul ca am obligatia ca la momentul la care decid daca voi candida sau nu, daca Romania are clara consolidata ideea, realitatea ca este pe un drum de iesire din criza, ma voi considera indreptatit sa candidez. (...)Dar mai este un lucru: eu sunt un om care s-a respectat si a fost respectat.

Atatea tone de jigniri am primit in patru ani si jumatate de cand sunt presedinte, de la oameni care nici nu ma cunosc, dar televizate - inclusiv acela cu fiica mea! Atatea jigniri am inghitit, incat sincer va spun ca analizez si din acest unghi, care nu e esential, ci daca evitam derapajul sau nu. Dar ma intreb daca mai sunt dispus sa mai accept umilinte inca cinci ani", a mai spus Basescu.

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan le-a spus, vineri, democrat-liberalilor prezenti la Targoviste pentru lansarea regionala a candidatilor la europarlamentare ca, dupa cum stie toata lumea, candidatul PD-L la Presedintie va fi Traian Basescu, aflam din Evenimentul Zilei.

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, intr-o emisiune televizata, ca nu a luat inca o decizie privind candidatura sa la alegerile prezidentiale din toamna, dar ca principalul sau adversar este criza si ca, in cazul in care se va ajunge la un derapaj social, nu va candida pentru un nou mandat.

"Nu am luat o decizie daca voi candida sau nu. Eu nu il am ca adversar nici pe Geoana, nici pe Antonescu. Adversarul meu este criza. (...) Derapaj inseamna sa ajungem la un somaj de peste 10%, deci cu doua cifre (...). Cred ca ar fi imposibil sa te mai adresezi romanilor, pentru ca e greu sa le explici ca nu presedintele este primul responsabil.

Dar presedintele are influenta. Chiar daca nu are parghii, are influenta in politica romaneasca si cand este in coabitare, si cand e in parteneriat", a declarat Traian Basescu.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Basescu prezidentiale Stolojan, #Stolojan deconspira Basescu , #stiri Traian Basescu