Presa de azi: Basescu se schimba la fata, cei 322 sunt buni acum

Sambata, 19 Iulie 2008, ora 06:00
2974 citiri
Presa de azi: Basescu se schimba la fata, cei 322 sunt buni acum

Legea Voiculescu, oprita de Basescu, titreaza Romania Libera in editia de sambata si precizeaza ca seful statului a decis sa retrimita Legislativului modificarile aduse Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, prin care parlamentarii, adoptand o initiativa a lui Dan Voiculescu, au decis ca imobilele nationalizate si vandute de stat nu vor mai fi retrocedate, urmand a fi acordate despagubiri.

Basescu a calificat ca neconstitutional actul normativ adoptat de Parlament, prin modificarile aduse, acesta reprezentand o noua nationalizare cu scopul servirii intereselor clientelei politice. "Legea reprezinta o noua nationalizare, pentru ca ea anuleaza implicit calitatea de proprietar a celor care au fost deposedati abuziv de proprietatile lor de catre comunism", a spus Basescu.

Potrivit presedinelui, actul normativ ofera o ocazie de obtinere de venituri necuvenite celor care au dobandit prin cumparare imobile prin Legea 112. "Legea presupune ca vor fi despagubiti la pret de piata de catre stat si este extrem de defavorabila, servind o clientela.

Ai dat pe imobil 15.000 de dolari, iar acum statul te despagubeste cu 300.000 de euro. Prin dispozitiile legii trimise la promulgare, contractele de vanzare-cumparare prin Legea 112 devin opozabile oricarui act de proprietate a celor abuziv deposedati de proprietatea lor", a spus seful statului.

Intrebat cum comenteaza faptul ca PD-L a sustinut in Parlament legea de modificare a actului normativ al caselor nationalizate, Basescu a replicat jurnalistei ca este "victima" unui "cliseu propagandistic" conform caruia el ar conduce PD-L.

"Vreau sa stiti ca foarte rar am discutii cu ei, ca nu ma ocup de coordonarea atitudinilor si pozitiilor PD-L in Parlament. In acest sens, puteti sa ii puneti o intrebare domnului Emil Boc", a spus seful statului, apreciind ca a fost "mare veselie" in Parlament la votul acestui proiect de lege.

In apararea sa, liderul PD-L, Emil Boc, a precizat vineri, ca o parte dintre parlamentarii partidului care au votat legea au avut in vedere probleme legate de aplicarea practica a legilor proprietatii.

Initiatorul modificarilor Legii 10, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a atacat decizia lui Basescu aratand ca acesta n-ar face decat sa sustina mafia imobiliara din Romania.

PSD si PC au anuntat ca nu vor vota modificarile solicitate de presedinte. PNL sustine, prin vocea lui Bogdan Olteanu, cererea presedintelui. Potrivit presedintelui PC al Comisiei juridice, Sergiu Andon, nu s-ar impune convocarea unei sesiuni extraordinare pentru reexaminarea modificarilor Legii 10, deoarece, fiind vacanta parlamentara, termenul de 30 de zile prevazut in regulament nu se aplica. si nici n-ar fi o situatie deosebita pentru a justifica o sesiune extraordinara.

Si Cotidianul noteaza ca Traian Basescu a refuzat sa promulge legea de modificare a actului normativ privind casele nationalizate, inapoind-o la Parlament, in vederea reexaminarii, considerand ca determina o noua nationalizare.

Traian Basescu a aratat ca "daca este un fost proprietar cu hotarare judecatoreasca definitiva pentru restituire, dar nu s-a facut punerea in posesie, nu exista in lege o solutie: daca se tine cont de hotararea instantei sau de faptul ca nu s-a facut punerea in posesie si atunci legea insasi anuleaza o hotarare judecatoreasca".

Traian Basescu s-a declarat convins ca "trebuie sa definitivam cat mai reprede procesul de restituire a proprietatilor, dar asta nu ne indreptateste sa punem capat acestui proces prin acte abuzive, contrare Constitutiei". Presedintele a accentuat ca, "sub acoperisul ingrijorarii pentru chiriasi, se incearca servirea unei clientele politice care a dobandit proprietati pe Legea 10 si 112".

Seful statului a incercat, mai apoi, sa previna un atac din partea mass-media: "Chiar daca oricare dintre dumneavoastra ati putea spune ca si eu am cumparat un apartament pe Legea 10, asta nu ma motiveaza sa nu intorc la Parlament aceasta lege, asa cum am trimis Codul penal, atunci cand propunea sa promulg o lege prin care, daca in sase luni nu se termina investigatiile, sa nu mai aiba dreptul procurorul sa investigheze".

Seful statului a dezavuat faptul ca "legea abroga interdictia ca in perioada derularii unui proces prin care un contract de vanzare-cumparare este atacat in instanta sa nu fie vandut", mentionand ca "actuala lege da dreptul celor care au dobandit proprietati fara drept temei sa le vanda chiar daca exista un proces in desfasurare".

Evenimentul Zilei scrie ca Basescu se incaiera cu Voiculescu pe retrocedari dupa ce seful statului a retrimis Parlamentului legea celei de-a doua nationalizari propusa de PC si aprobata de legislativ.

Presedintele Traian Basescu a resuscitat, vineri, tema "clientelei politice" deservite de parlamentari. Astfel, a trimis la reexaminare legea care acorda noi drepturi chiriasilor din fostele case nationalizate.

"Sub acoperisul ingrijorarii pentru chiriasi, se incearca servirea intereselor unei clientele politice care a dobandit proprietati pe Legea 112 si pe Legea 10", si-a justificat seful statului refuzul de a-si pune semnatura pe legea initiata de o serie de lideri PC, intre care Dan Voiculescu.

Basescu a invocat exemplele "foarte multor oameni cu influenta", fosti chiriasi, care ar fi avantajati de noua lege, votata recent cu o majoritate larga PSDPC- PRM, inclusiv cu sprijinul PDL si al jumatate dintre liberali.

In aceste conditii, legea are sanse sa se intoarca la Cotroceni in aceeasi forma in urmatoarea sesiune parlamentara, iar gestul lui Basescu sa ramana strict unul de imagine.

Potrivit noii legi, proprietarii nu vor mai putea dobandi in natura casele si terenurile, daca au fost deja vandute catre chiriasi, in baza Legii 112/1995. Ei vor primi in schimb despagubiri "in echivalent" de la stat.

Mai avantajati sunt insa fostii chiriasi. Cei care au cumparat imobilele, dar le-au pierdut in instanta vor primi despagubiri la valoarea de piata, iar cei care le-au incasat deja au dreptul la diferenta la zi. Totodata, se elimina restrictiile la vanzarea caselor aflate in litigiu.

Respingerea legii a provocat indignarea initiatorului sau, Dan Voiculescu, dar l-a pus si pe liderul PDL, Emil Boc, in situatia de a da explicatii publice privind votul de acceptare al democratliberalilor.

"O parte dintre parlamentarii PDL care au votat aceasta lege au avut in vedere problemele legate de aplicarea practica a legilor proprietatii", a justificat el, dand insa de inteles ca la reexaminare PDL si-ar nuanta votul.

"Va trebui gasit un echilibru la reexaminare intre respectarea dreptului de proprietate si necesitatea prevenirii abuzurilor", a spus Boc. Pus in situatia de a critica votul democrat-liberalilor, Basescu a calificat alaturarea sa de PDL drept "un cliseu propagandistic". "Nu eu conduc PDL", a comentat presedintele.

Din Jurnalul National aflam ca, in opinia presedintelui Romaniei, Parlamentul face o noua nationalizare" si adauga ca Parlamentul ca a facut o lege pentru o anumita clientela, motiv pentru care a trimis spre reexaminare noua lege a caselor nationalizate. Seful statului cere partidelor sa nu fie partase la o noua nationalizare.

Noua lege a caselor nationalizate, potrivit careia retrocedarile nu se vor mai face in natura, ci doar in echivalent, este considerata de Presedintie drept inechitabila, neconstitutionala si, in fapt, fundamentul unei noi nationalizari.

Presedintele Traian Basescu a iesit vineri intr-o conferinta de presa pentru a argumenta cererea adresata Parlamentului de reexaminare a legii, care, in opinia sa, serveste unei anumite clientele politice care a dobindit proprietati.

"Cel mai grav lucru, din punct de vedere politic, este ca, fara sa declare, devine un act de renationalizare, consolidind ceea ce s-a facut in perioada comunista, cind oamenii au fost deposedati abuziv de proprietati", a sustinut Traian Basescu, aratind ca se "anuleaza implicit calitatea de proprietar a celor care au fost deposedati abuziv de bunuri imediat dupa instaurarea regimului comunist".

Contractele de vinzare-cumparare pe Legea 112 devin opozabile oricarui act de proprietate al celor deposedati abuziv, acest lucru avind un caracter profund neconstitutional pentru ca are un caracter retroactiv, iar astfel se consolideaza ideea ca legea face o noua nationalizare, nemairecunoscind dreptul fostilor proprietari de a-si dobindi proprietatea, a aratat acesta.

Decizia presedintelui de a trimite pentru reexaminare legea retrocedarii imobilelor nu a ramas fara ecou pe scena politica. Liberalii au fost singurii care au fost de acord cu presedintele, spunand ca retrocedarile trebuie sa continue.

"Obictiunile pe care le-a ridicat seful statului sunt, in principiu, intemeiate. Noi nu vom face decit sa respectam votul pe care l-am dat acum o luna si jumatate in senat", a declarat senatorul PNL, Puiu Hasotti. PSD isi va mentine pozitia in ceea ce priveste propunerea legislativa care ii vizeaza pe cei care ar trebui sa fie evacuati din casele nationalizate, dupa cum a anuntat vicesedintele PSD Victor Ponta.

"Imi pare rau ca presedintele nu se gandeste decat la cei care au castigat din afaceri si nu se gandeste si la cei care au o mare problema si se trezesc cu lucrurile in strada. Sa fie convins ca noi o vom vota la fel in Parlament si va fi obligat sa o promulge", a spus deputatul social-democrat.

La randul sau, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, s-a declarat revoltat de modul in care s-au facut retrocedarile si a afirmat ca legea retrimisa Parlamentului incerca sa repare un rau. Potrivit lui Bolcas, pe acest act normativ mai pot exista discutii si pot exista si variante juridice mai bune "in sensul repararii raului facut celor care au investit pentru a avea un acoperis deasupra capului".

"Vom analiza si, daca presedintele are dreptate, in mod evident, o vom modifica. Daca nu e sustenabila varianta propusa de Basescu, ori vom gasi o alta solutie, daca totusi problema de fond e intr-adevar existenta, ori va ramane legea asa. Cel putin noi asa vom vota", a spus si liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad.

Operatiunea schimbarea la fata. Cei 322 acum sunt buni este titlul din Gardianul, care explica cum, vineri, Traian Basescu le-a cerut parlamentarilor sa rediscute noua Lege a caselor nationalizate, pe motiv ca nu ar fi europeana si ar satisface anumite interese clientelare.

Parlamentarii il contrazic si spun ca legea repara jaful imobiliar de prin primarii si ofera solutii clare de despagubire fostilor proprietari. "Presedintele a retrimis-o la Parlament tocmai pentru ca ea loveste interesele mafiei imobiliare care a rascumparat drepturile litigioase ale proprietarilor", spun politicienii.

Preocupat sa-si schimbe din mers imaginea, seful statului se contrazice in declaratii de la o zi la alta. Ieri a uitat de "coalitia celor 322" si s-a trezit laudandu-i pe parlamentari nejustificat... pentru o ordonanta restanta de un an. La fel a procedat cu politistii si magistratii pe care cand i-a laudat, cand i-a criticat, in functie de "interesele zilei". Inconsecventa sa are o explicatie pur electorala: se contrazice pentru ca vrea voturi din partea tuturor.

Analistii spun ca presedintele e speriat ca pierde puncte, pentru ca strategia de pana acum de a jigni pe toata lumea nu-l mai mentine in sondaje. Asa ca incearca sa reconcilieze relatia cu clasa politica.

Dezechilibrarea mesajului prezidential este cauzat si de presiunea lui Sorin Oprescu. "Campania lui Oprescu va fi devastatoare pentru ca mesajul de forta al presedintelui despre lupta anticoruptie devine ridicol si foarte putin credibil", sustin politologii.

Citeste si:
Camera Deputaților a adoptat un punct de vedere favorabil guvernului la sesizarea CCR pe moţiune
Camera Deputaților a adoptat un punct de vedere favorabil guvernului la sesizarea CCR pe moţiune
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis să-și însușească punctul de vedere exprimat de Comisia de constituţionalitate a Senatului, favorabil Guvernului, în privinţa sesizării la...
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor....
Sursa: Ziare.com