Presa de azi: Basescu si-a lansat crezul politic pentru un nou mandat

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 07:31
3005 citiri
Presa de azi: Basescu si-a lansat crezul politic pentru un nou mandat
Foto: Reuters

Ce a mai "inghitit" Geoana. Basescu crede ca bilantul mandatului sau este o problema nationala, aflam din Gardianul.

Presedintele Traian Basescu a mintit Parlamentul. El a solicitat Legislativului, potrivit unei scrisori trimise de Administratia Prezidentiala, in data de 1 septembrie, ca "in temeiul art. 88 si art. 65 alin. 2, lit. a) din Constitutia Romaniei, precum si al art. 1 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului", doreste sa adreseze Camerelor reunite "un mesaj cu privire la principalele probleme politice ale natiunii"

Potrivit articolului 88 din Legea Fundamentala, "Presedintele Romaniei adreseaza Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii".

Acesta fiind un prerogativ constitutional al sefului statului, nu a existat nici un fel de problema. Numai ca presedintele insusi a derapat de la litera si spiritul Constitutiei si a venit marti in Parlament cu un bilant al activitatii de aproape cinci ani in fruntea Romaniei.

Seful statului a profitat de prezenta sa in fata Parlamentului si, desi nu si-a anuntat candidatura, si-a prezentat practic discursul de candidat cu franturi din programul pentru urmatorul mandat.

Prioritatile lui Basescu, restantele Aliantei D.A., scrie Evenimentul Zilei. Preocuparile pe care presedintele si le-a asumat in parlament sunt, de fapt, promisiuni electorale vechi de cinci ani si neindeplinite nici pana acum.

Restantele Aliantei "Dreptate si Adevar", in baza programului careia a candidat si a fost ales in 2004, nu au fost trecute de presedintele Traian Basescu, in discursul rostit marti in parlament, la capitolul nerealizari ale mandatului, ci la cel de prioritati pe termen mediu. Mai mult, acestea se regasesc si in oferta electorala, construita pe acelasi principiu, cu care PD-L s-a prezentat la alegerile parlamentare de anul trecut.

Desi "prioritatile" anuntate au fost de-a lungul timpului temele preferate ale discursurilor prezidentiale, punerea lor in practica nu a fost posibila pentru ca seful statului nu are instrumentele pentru a face acest lucru si nici nu a putut sa le impuna ca pe un "to do list" guvernarii la care PD-L, partidul sau fidel, a participat.

Reforma constitutionala si trecerea la un parlament unicameral a fost o tema lansata in dezbatere la inceputul mandatului sau la Cotroceni. Ea a ajuns intr-un punct mort in momentul in care partenerii de alianta, PD-L si PNL, nu s-au inteles asupra formei de guvernamant, liberalii dorind o republica parlamentara, iar democratii - una semiprezidentiala pe model francez.

Tintele asumate de candidatul Basescu, titreaza Ziua. Presedintele si-a facut inventarul subiectelor pe care le va promova in campania electorala, desi nu a anuntat oficial nimic in privinta candidaturii sale.

Seful statului a profitat de momentul asumarii raspunderii de catre Executiv pentru a-si face "un modest" bilant al celor cinci ani de mandat, dar mai ales pentru a-si prezenta temele de campanie.

Desi nu si-a anuntat, inca, intentia de a candida inca o data la cea mai inalta functie in stat, Basescu a sustinut marti, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, ca "Legile pe care astazi Guvernul si-a asumat raspunderea nu pot fi decat inceputul unor reforme structurale profunde, pe care ar fi trebuit sa le declansam inca din 2007".

Astfel, el a creionat continuarea acestor masuri, pe care le-a intitulat "prioritatile pe termen mediu" si pe care a promis sa le sustina "cu argumente si public si in relatia cu partidele, dar si in relatia cu Guvernul".

Liderul liberalilor Crin Antonescu a declarat ieri ca discursul presedintelui Traian Basescu in Parlament a marcat debutul campaniei acestuia pentru un nou mandat, fapt calificat drept "trist" de seful liberalilor.

"Am trait una din cele mai triste zile din istoria politica a Romaniei din ultimii 20 de ani (...) Daca mai castiga un mandat, Romania va arata asa: fara Parlament, un fel de Mare Adunare Nationala, cu legi adoptate cu noianul dupa bunul plac al cuiva", a marturisit seful liberalilor.

Independentii Basescu si Oprescu, pregatiti de lansare, anunta Gandul. Sorin Oprescu a declarat ieri, pentru Gandul, ca isi va anunta candidatura la presedintia Romaniei la sfarsitul saptamanii viitoare.

In privinta celuilalt independent, lucrurile nu sunt foarte clare. "Sunt doua variante de lansare a candidaturii lui Basescu: una "de criza", sobra, intr-un cadru surpriza, si una festivista, la Sala Palatului, cu 6.000 de oameni", ne-a declarat un vicepresedinte al PD-L.

Detaliile sunt insa tinute in mare secret si cunoscute de un numar foarte mic de oameni. Nu se stie nici data la care presedintele va face anuntul privind intrarea sa in competitia pentru Cotroceni, variantele circulate fiind "in cateva zile" sau "cu putin inaintea inceperii campaniei electorale".

Desi, la nivelul conducerii democrat-liberale, nu exista nici cea mai mica indoiala ca Basescu va candida, consilierii sai se straduiesc sa mentina suspansul.

Sebastian Lazaroiu, consilier prezidential pe probleme de planificare si analiza politica, declara, ieri, la o emisiune televizata, ca nu intelege de ce discursul tinut de presedinte in Parlament a fost intepretat drept unul electoral cata vreme seful statului nu a anuntat clar ca intentioneaza sa participe la alegerile din 28 noiembrie.

Basescu si-a lansat crezul politic pentru un nou mandat, potrivit jurnalistilor de la Romania Libera. Traian Basescu si-a prezentat marti, in plenul celor doua Camere ale Parlamentului, programul sau politic cu care se va prezenta in fata electoratului pentru a obtine un nou mandat.

Desi nu si-a anuntat candidatura, Basescu a tinut sa nominalizeze o lista de 23 de asa-zise prioritati pe termen mediu, pe care ar dori sa le sustina "pana la sfarsitul mandatului" sau.

Seful statului centreaza in primul rand pe reforma constitutionala: Parlament unicameral, clarificarea relatiilor dintre puterile statului, stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice.

De altfel, Basescu si-a exprimat public dorinta de modificare a legii fundamentale inca din 2005, in contextul aparitiei conflictului sau cu premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Basescu discurs Parlament, #Basescu campanie electorala, #Basescu candidatura prezidentiale, #Basescu Alianta Dreptate Adevar , #stiri Traian Basescu