Presa de azi: Basescu trimite ONG-urile la televizor

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 07:36
2517 citiri
Presa de azi: Basescu trimite ONG-urile la televizor
Foto: presidency.ro

Codurile de procedura, amanate pana la toamna, anunta Romania libera in editia de joi. Codul Civil si cel Penal vor fi gata pana pe 15 mai, iar cele de Procedura, pana in toamna. Guvernul nu isi va mai asuma raspunderea pentru acest pachet de legi, s-a hotarat in cadrul coalitiei PSD-PD-L.

Adoptarea codurilor este o recomandare expresa in Raportul pe justitie al Comisiei Europene adoptat anul trecut.

Potrivit raportului, pentru a oferi stabilitate cadrului juridic in care pot fi demarate anchetele, Guvernul ar trebui sa finalizeze noul Cod de Procedura Penala si sa faca progrese in ceea ce priveste proiectul de Cod Penal in vederea instituirii unui cadru mai clar pentru activitatea penala si pentru imbunatatirea cooperarii cu alte state membre.

In sedinta coalitiei, pedelistii au cerut pastrarea termenului de 15 mai ca data-limita de adoptare a Codurilor, in timp ce pesedistii au fortat o amanare a termenului stabilit initial.

Basescu trimite ONG-urile la televizor, titreaza Evenimentul Zilei. Presedintele a transmis ONG-urilor ca dezbaterea pe Coduri s-a facut de specialisti, dar poate continua daca face rating mai mare decat Becali.

Dupa o discutie inceputa cu scantei, presedintele Traian Basescu a trimis miercuri ONG-istii care cer oprirea pentru cateva luni a Codurilor juridice in parlament, pentru a fi dezbatute public, sa mearga sa le disece la televizor.

Cu avertismenul ironic ca televiziunile ar putea sa-i prefere pe Gigi Becali sau Florin Calinescu.

"Dezbaterea publica poate exista si acum. Eu nu critic pe nimeni, dar in mod categoric mai mult rating face Gigi Becali decat o dezbatere despe Coduri la televizor. E mult mai interesant sa il ai pe Florin Calinescu. Singurul lucru pe care il vedem e << opriti Codurile >>", s-a plans presedintele.

Concluziile sefului statului, dupa intalnirea de la Cotroceni cu reprezentantii a peste 20 de ONG-uri, i-au permis si o rafuiala cu Mircea Geoana si Marian Vanghelie, care ii transmisesera ca prea "se grabeste" si "are probleme cu termenele", desi UE nu a impus o asemenea conditie. "Poate nu e informat", a comentat Vanghelie.

Basescu intrebandu-se cat sa se dezbata codurile: "Becali si Calinescu fac rating mai mare", scrie Gandul. Nervi, ostilitate si intepaturi de ambele parti - aceasta a fost atmosfera la intalnirea de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si reprezentantii coalitiei "Opriti codurile", ce reuneste 20 de organizatii nonguvernamentale care se opun celor patru coduri si, mai ales, critica faptul ca ele nu au fost suficient dezbatute public.

La intalnirea ceruta de coalitie au participat 24 de reprezentanti ai ONG, printre care Indira Crasnea, presedintele CRP, Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei, Victor Alistar, Transparency International, Diana Hatneanu de la APADOR-CH si Radu Nicolae de la Centrul pentru Resurse Juridice.

Traian Basescu a vazut rosu de cum a intrat in sala: toti purtau tricouri inscriptionate cu mesajele campaniei "Opriti codurile". In plus, niciunul dintre ei nu s-a ridicat in picioare, asa cum cere protocolul atunci presedintele isi face aparitia.

Basescu s-a facut negru si s-a asezat pe scaunul ce-i fusese rezervat, langa consilierii sai Stefan Deaconu, Eckstein Kovacs Peter si Valeriu Turcan. I-a salutat pe participanti, moment in care acestia si-au luat seama si s-au ridicat in picioare.

Din Adevarul aflam ca Basescu cere adoptarea codurilor pana la 15 mai. Presedintele a respins solicitarea Asociatiei "Opriti codurile", care dorea o dezbatere mai consistenta.

Reprezentantii a 21 de asociatii nonguvernamentale nu au reusit sa-l convinga pe seful statului sa renunte la ideea adoptarii urgente a celor patru coduri.

"Romania nu isi poate permite, in iulie, un raport care sa nu constate progrese in Justitie", a declarat seful statului. Traian Basescu a precizat ca ar fi inadmisibil ca in urma unui raport negativ, tara noastra sa fie penalizata cu suspendarea utilizarii unor resurse financiare.

Dupa intrevederea cu asociatiile nonguvernamentale, presedintele a spus ca termenul de 15 mai este important, deoarece evaluarile UE privind raportul pe Justitie sunt programate pe 4 si 19 mai.

Coalitia "Opriti Codurile" a batut la usile inchise ale Cotrocenilor, scrie Cotidianul. Liderii Coalitiei "Opriti codurile" si presedintele Traian Basescu nu s-au inteles in privinta lansarii in dezbatere publica, inaintea intrarii in parlament, a codurilor civil, de procedura civila, penal si de procedura penala.

La inceputul discutiilor pe care le-a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, seful statului roman le-a propus reprezentantilor celor 21 de organizatii neguvernamentale, reuniti in Coalitia "Opriti codurile", o intrerupere de sapte zile a dezbaterilor parlamentare pe tema codurilor juridice. Conform explicatiilor presedintelui, in acest timp, Coalitia va putea depune la Parlament amendamente punctuale.

Dupa aceea, la finalul discutiilor, presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a explicat faptul ca, propunandu-le sa isi duca amendamentele la parlament, Traian Basescu nu face o diferenta obligatorie: "momentul in care legea este inca proiect si cel in care inca nu a intrat in Parlament".

El a mentionat ca propunerile presedintelui de a-si duce amendamentele in parlament in cele sapte zile nu sunt acceptabile.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu coduri, #ONG Opriti Codurile , #stiri Traian Basescu