Presa de azi: Becali se caieste, in genunchi, in fata lui Basescu

Sambata, 10 Mai 2008, ora 08:10
6179 citiri
Presa de azi: Becali se caieste, in genunchi, in fata lui Basescu

Becali se caieste in fata lui Basescu, titreaza Adevarul, precizand ca, desi in urma cu doar sase luni Traian Basescu era "comunist", patronul Stelei spune acum, cand funia incepe sa se stranga in jurul gatului, ca seful statului este cel care "se ia de toti hotii din tara asta".

Dupa ce l-a "tocat" marunt pe Basescu in mai multe emisiuni tv, Gigi Becali a inceput sa-l perie pe presedinte taman dupa scandalul de la Cluj. Gigi Becali a lansat acuzatii foarte dure la adresa DNA, spunand ca procurorii anticoruptie "sunt niste tradatori si sunt sclavii ungurilor".

"Daca a fost facuta toata inscenarea asta, a fost si politica. Cresterea mea politica a deranjat si probabil vor sa imi strice imaginea", a sustinut, joi seara, finantatorul echipei Steaua la emisiunea "Nasul". In acelasi timp, Becali s-a cait ca "s-a luat de Traian Basescu", a promis ca nu va mai fi niciodata impotriva presedintelui care nu este "un om pervers", ci un individ "care se lupta cu morile de vant" si "se ia de toti talharii din tara asta".

Sociologul Marius Pieleanu sustine ca Gigi Becali nu face altceva decat sa foloseasca retorica antimaghiara pentru ca PNG risca un scor slab in alegeri.

"Cred ca iesirea lui relativ puternica ca vehementa in media este si o consecinta a faptului ca risca sa nu indeplineasca cei 5% la alegerile locale, pentru ca macar consilierii sa si-i aduca in forurile legislative locale si, evident, trebuie sa mai pluseze pe acest discurs care il caracterizeaza pentru a mai rupe din voturile PRM, care, se pare, a mai urcat putin", a explicat sociologul. "Mesajul impotriva maghiarilor este un mesaj preluat de la PRM, dupa parerea mea mult mai acid si mai vehement decat mesajul antiunguresc al lui Vadim", sustine Pieleanu.

Profesorul de sociologie spune ca, prin incercarea de a face pace cu Traian Basescu, Becali vrea sa dea un semnal DNA.

"Mie mi se pare ca e mai degraba un semnal dat DNA, ca vrea sa se impace cu Traian Basescu, nu neaparat electoral. Ceea ce spune el confirma ipoteza mea, ca este vorba de o comanda politica nu la nivel de partid de guvernamant, ci mai degraba din zona influentei prezidentiale", a declarat profesorul Pieleanu.

In opinia sociologului, evenimentele din ultima vreme si faptul ca Steaua a pierdut campionatul ii vor face rau din punct de vedere electoral lui Becali, pentru ca "populatia are o reactie negativa fata de coruptie, chiar daca avem coruptie fara corupti".

"Pai, e comunist, ma (Traian Basescu-n. r.), cum sa va comande pe voi? Eu m-am nascut in lagar de concentrare si inca un comunist vine si imi pune piedica, pai, trebuia sa-i spun si eu: "Ma, fraiere! Pai, tu te compari cu mine? Nu poti sa conduci 7 gaste". Asta e tara, il voteaza pe Traian Basescu", declara Gigi Becali tot la B1 TV in cadrul emisiunii "Nasul" din 21 noiembrie 2007.

Din Evenimentul zilei aflam ca patronul Stelei e anchetat acum in legatura cu doua spagi: valiza cu euro gasita miercuri la Cluj, dar si sacosa cu bani promisa Gloriei Bistrita acum doi ani.

Gigi Becali, patronul echipei Steaua, are doua dosare in care este acuzat de dare de mita: unul in cazul geamantanului cu 1,7 milioane de euro oferit miercuri presedintelui Universitatii Cluj, iar celalalt pentru sacosa cu bani promisa, in urma cu doi ani, jucatorilor de la Gloria Bistrita. Asa a anuntat ieri, printr-un comunicat oficial, Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

In plus, potrivit unor surse judiciare, informatia despre geamantanul cu bani destinat Universitatii Cluj ar fi ajuns la procurori dintr-un alt dosar in care Becali este cercetat.

Intre timp, la nici 48 de ore de la declansarea ultimului scandal in care patronul echipei Steaua este implicat, presupusul complice al acestuia, Teia Sponte, "purtatorul" valizei cu 1,7 milioane, s-a imbarcat intr-un avion cu destinatia Spania, parasind tara fara ca procurorii sa incerce sa-l opreasca.

DNA vrea sa il "infunde" pe Becali cu inregistrari telefonice si martori, scrie si Gardianul. Procurorii DNA au inceput ancheta impotriva lui George Becali pentru ca, in luna mai a anului 2006, patronul Stelei ar fi "facut o promisiune ferma jucatorilor de la FC Gloria Bistrita, oferind acestora cate 5.000 euro in cazul obtinerii unui rezultat de egalitate sau cate 10.000 euro in caz de victorie in meciul cu FC Rapid Bucuresti", desfasurat in 12 mai 2006.

Conform unui comunicat al DNA, "in perioada 5-7 mai 2008, George Becali a oferit direct si indirect suma de 1,7 milioane euro lui Anton Dobos, presedintele Universitatii Cluj, precum si unor jucatori ai acestei echipe, pentru ca in ultima etapa a campionatului clubul universitar sa isi apere corect sansele de joc".

Alaturi de Becali (acuzat de dare de mita), procurorii au inceput urmarirea penala impotriva unui apropiat al patronului clubului Steaua, Teia Sponte (complicitate la dare de mita), a lui Anton Dobos (luare de mita) si a unui prieten al acestuia, Traian Bendofrean (complicitate la luare de mita).

DNA Cluj i-a audiat, vineri, pe directorul sportiv al echipei Universitatea Cluj, Sorin Vadana, pe antrenorul secund Marius Popescu si pe jucatorii George Soltuz, Zeno Bundea, Nemanja Jovanovic si Petre Budean. Vadana a spus, la iesirea de la audieri, ca nu stia nimic despre cele 1,7 milioane de euro descoperiti in posesia unor apropiati ai patronului Stelei, Gigi Becali.

"Am fost ocupat in saptamana dinaintea meciului, am avut foarte multe lucruri de rezolvat pentru ca a fost un joc important pentru noi. Nu stiu nimic despre banii lui Gigi Becali, am auzit de la televizor tot ce s-a intamplat", a declarat acesta. Intrebat daca a fost sunat de Gigi Becali, secundul Marius Popescu a raspuns: "Nu am fost sunat de Becali si nu stiu nimic de toata treaba asta. Eu sunt antrenor secund si cu asta ma ocup la echipa. Mai multe nu pot sa zic".

Mijlocasul Zeno Bundea a declarat la iesirea din sediul DNA : "Tot ce am avut de zis, am spus inauntru. Stiti si voi ce se intampla. Nu a fost nimic interesant. Nu am fost sunat de nimeni, nu stiu daca alti jucatori au fost sunati".

Nemanja Jovanovic a sustinut ca in vestiarul Universitatii Cluj nu s-a discutat despre o eventuala premiere din partea lui Gigi Becali: "Nu stim nimic si nu s-a vorbit in vestiarul nostru de banii lui Gigi Becali. Am fost chemat sa dau unele declaratii referitoare la ce s-a intamplat in ziua meciului. Mai multe nu am de spus pentru ca eu nu am auzit si nu stiu nimic din ce s-a intamplat".

Omul cu geanta" a parasit Romania, titreaza Ziua, adaugand ca desi este urmarit penal alaturi de Gigi Becali sub acuzatia de dare de mita, vicepresedintele clubului Steaua a plecat vineri din tara. Teia Sponte le-a transmis procurorilor ca se intoarce saptamana viitoare.

Vicepresedintele clubului Steaua, Teia Sponte, urmarit penal pentru complicitate la dare de mita in cazul valizei de bani de la Cluj, a parasit vineri Romania, cu destinatie necunoscuta. Ridicat de mascati in urma cu trei zile si acuzat ca intermedia o mita intre patronul stelist si presedintele Universitatii Cluj, Toni Dobos, mana dreapta a lui Becali nu avea interdictie de a parasi tara. Potrivit Mediafax, vicepresedintele Stelei i-a instiintat pe procurorii DNA ca va pleca in strainatate si ca va reveni saptamana viitoare, urmand sa se prezinte la audieri cand va fi citat.

Becali a declarat ca nu stie daca Teia Sponte a parasit sau nu teritorul Romaniei. "Nu stiu daca a plecat afara, de unde sa stiu eu? Si ce va intereseaza pe voi daca a plecat sau nu?", a spus finantatorul stelist iritat de intrebarile jurnalistilor. Ulterior, finantatorul stelist a declarat la Realitatea Tv ca Sponte a plecat in Spania pentru a fi alaturi de un prieten de-al sau care urma sa fie supus unei operatii.

Romania Libera comenteaza ca Gigi Becali, patronul Stelei, a ignorat doua citatii trimise de procurori si risca sa fie dus la DNA cu politia sau chiar arestat preventiv daca ignora si a treia citatie.

Procurorii vor sa-l audieze pentru dare de mita in scandalul valizei cu 1,7 milioane de euro, bani cu care Becali ar fi vrut sa-i "stimuleze" pe jucatorii la U Cluj. Alaturi de Becali au mai fost invinuiti Teia Sponte (vicepresedintele Stelei), Anton Dobos (presedintele U Cluj) si prietenul acestuia, Traian Bendorfean.

Surprinzator, procurorii au redeschis un dosar clasat anul trecut, in care Becali a fost acuzat ca in 2006 a vrut sa-i mituiasca pe jucatorii de la Gloria Bistrita. Ieri, procurorii au continuat audierea jucatorilor si conducerii tehnice a echipei U Cluj. Cel putin doi dintre jucatori au recunoscut faptul ca Becali le-a oferit bani.

Gigel Coman a fost reaudiat vineri de procurori si a reconfirmat faptul ca urma sa preia suma de 1,7 milioane de euro si sa o imparta jucatorilor daca acestia ar fi castigat sau ar fi remizat cu CFR Cluj. Pe deasupra, ieri au fost studiate contractele ridicate de la sediul U Cluj, din care rezulta ca Anton Dobos, presedintele clubului, este functionar. Tot ieri, invinuitul Teia Sponte a iesit din tara legal, deoarece nu avea interdictie.

Cotidianul informeaza ca Nastase il apara pe Becali si il ataca pe Basescu, precizand ca fostul premier a atacat show-ul mediatic facut de DNA in cazul presupusei mite puse la cale de finantatorul Stelei.

Becali si-a gasit un prieten neasteptat in razboiul sau cu DNA. Un confrate de suferinta intr-ale problemelor cu procurorii: fostul premier Adrian Nastase, care a profitat de scandalul presupusei mite fotbalistice de la Cluj pentru a ataca institutia condusa de Daniel Morar.

Nastase a declarat ca intregul scandal in care este implicat patronul Stelei nu este altceva decat "un show mediatic menit sa distraga si el atentia de la campania electorala". "Povestile de genul Becali sunt o modalitate de a duce discutia din campania electorala pe teme care sunt absolut penibile. Nu vreau sa spun ca DNA, Parchetul sau Politia nu trebuie sa cerceteze daca in fotbal sunt probleme, probabil banuim cu totii ca sunt unele probleme, dar, va intreb eu acum, asta este prioritar, acestea sunt problemele prioritare ale Romaniei?", a spus Nastase.

DNA nu a fost singura tinta a fostului premier, care s-a luat si de mai vechiul sau dusman, Basescu. "In momentul in care Traian Basescu, presedintele penal al Romaniei, vine si lanseaza o seama de acuzatii, sigur ca trebuie sa raspunzi.

Dar iti dai seama ca e o capcana, iti dai seama ca el realizeaza ca partidul lui nu are purtator de mesaj, ca, in afara de ciupeala asta pe care o face cu bani, cu mita electorala, pe care vor sa o dubleze cu Biblia ca material electoral, nu mai e nimic.

In loc sa vorbim despre ceea ce se intampla in tara si in campania electorala, cadem si noi in capcana si trebuie sa-i raspundem", crede fostul candidat la Presedintie din 2004. Liderul PSD a sustinut ca Traian Basescu "simte foarte bine ca Blaga in Bucuresti nu este un adevarat succesor care sa-i pastreze cu grija cadavrele care sunt in dulap si s-ar putea sa mai scoata din ele din Bucuresti".

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
#Traian Basescu, #mita, #Cluj, #euro, #Gigi Becali , #stiri Traian Basescu