Ziare.com

Presa de azi: Bogdan Olteanu si Traian Basescu, schimb de ravase cu venin

Joi, 26 Iunie 2008, ora 07:03

   

Presa de azi: Bogdan Olteanu si Traian Basescu, schimb de ravase cu venin
Votul pe dosarele lui Mitrea si Nastase, anulat eronat, aflam joi din Evenimentul Zilei. Parlamentarii au incalcat, marti, regulamentul Camerei Deputatilor, atunci cand au invalidat votul pe marginea dosarelor de coruptie ale lui Adrian Nastase si Miron Mitrea, din cauza lipsei de cvorum.

Conducerea Camerei a anuntat ca inceperea urmaririi penale, in cazul celor doi fosti membri ai guvernului, nu a putut fi avizata sau respinsa, din cauza ca au votat doar 208 deputati din necesarul de minimum 220 de voturi.

Potrivit unei prevederi din Regulamentul Camerei, "deputatii care nu-si exercita dreptul de vot, dar care au fost prezenti in sala de sedinte, intra in numarul regulamentar de stabilire a cvorumului".

Aceasta prevedere nu a fost respectata, in conditiile in care, in sala, au fost mai multi parlamentari prezenti, care insa nu au votat. Printre ei: Adrian Nastase, Miron Mitrea si sotia sa, Manuela Mitrea.

Gelil Eserghep (PRM), secretarul Camerei Deputatilor care a condus sedinta de marti, a explicat situatia de la vot: "Nu s-a facut nicio verificare a cvorumului, pentru ca, la adoptarea legilor, erau suficienti parlamentari. Cand am trecut la votul pentru dosare, eu nu puteam decat sa-i strig".

Gardianul scrie ca PNL si PD-L se acuza reciproc de blocarea dosarelor lui Nastase si Mitrea. Liberalii si democrat-liberalii s-au acuzat reciproc, miercuri, de faptul ca nu s-a reusit sa se dea un vot valid in Parlament in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Razboiul a inceput dimineata, cand Traian Basescu s-a plans, prin intermediul unei scrisori, lui Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, ca blocheaza urmarirea penala a celor doi social-democrati.

Potrivit unor surse, Basescu si-a exprimat nemultumirea pentru ca "dosarele celor doi fosti ministri Mitrea si Nastase nu pot face obiectul urmaririi penale, asa cum se solicita de catre procurorii Ministerului Public, deoarece Camera Deputatilor intarzie nepermis de mult procedura de avizare", au precizat aceleasi surse.

El solicita Parlamentului sa gaseasca cele mai rapide cai pentru a permite autoritatilor judecatoresti sa-si desfasoare activitatea. Camera Deputatilor nu a avut cvorum, marti, la votul asupra cererilor de incepere a urmaririi penale a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea, exprimandu-si votul doar 208 deputati.

Scrisoarea presedintelui nu a ramas fara raspuns din partea lui Bogdan Olteanu. El i-a transmis sefului statului ca, daca ar fi trimis deputatii PD-L in plen, votul ar fi fost valabil exprimat si ii reproseaza ca este "presedinte-jucator" si lider al PD-L doar cand are
interes.

Basescu: Parlamentarii sunt mai presus de lege, titreaza Romania libera. Presedintele Traian Basescu i-a transmis miercuri dimineata o scrisoare liberalului Bogdan Olteanu, prin care isi manifesta nemultumirea fata de intarzierea "nepermis de mult" a procedurii de avizare a inceperii urmaririi penale in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea, ca urmare a anularii votului din cauza neintrunirii cvorumului.

Seful statului a atentionat totodata ca prin votul de marti "parlamentarii fosti si actuali ministri au privilegii si sunt mai presus de lege". In aceeasi scrisoare adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Basescu a aratat ca "Parlamentul nu trebuie sa se substituie justitiei" si a solicitat gasirea celor mai rapide cai pentru a permite autoritatilor judecatoresti sa-si desfasoare activitatea.

Bogdan Olteanu i-a raspuns cu promptitudine presedintelui, tot printr-o scrisoare. Documentul nu cuprinde insa solutii de rezolvare a situatiei, ci o avalansa de acuze, atat la adresa sefului statului, cat si a PD-L.

Presedintele Camerei ii reproseaza lui Basescu refuzul de a colabora cu membrii Comisiei prezidentiale, in varianta rezultata prin ordonanta guvernamentala si desemnata de Consiliul Superior al Magistraturii, precum si refuzul de a cere de la bun inceput Parlamentului sa se pronunte asupra inceperii urmaririi penale.

"Jucatorul" Basescu se lupta-n scrisori cu "frustratul" Bogdan Olteanu, scrie Gandul. Presedintele Traian Basescu si seful Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu au avut, miercuri, un schimb de scrisori pe tema esecului parlamentarilor de a vota cererile de incepere a urmaririi penale pentru Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Primul care a ridicat piatra a fost Traian Basescu. El s-a declarat nemultumit ca Legislativul "intarzie nepermis de mult" procedurile in cele doua cazuri. Seful statului a sustinut ca Parlamentul incearca sa se substituie Justitiei.

In replica, Olteanu a declarat ca presedintele este, de fapt, vinovat de amanarile in cazurile respective, pentru ca a contestat la Curtea Constitutionala ordonanta care infiinta o noua comisie prezidentiala care sa dea aviz inceperii urmaririi penale pentru demnitari.

Basescu nu s-a lasat si i-a trimis sefului Camerei o noua epistola. "In ceea ce priveste frustrarile dumneavoastra politice legate de Partidul Democrat Liberal (PD-L) va rog sa va adresati presedintelui acestui partid, domnului Emil Boc", se arata in scrisoarea lui Basescu trimisa lui Olteanu, care incepe cu formula "Stimate Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor".

Olteanu si Basescu, schimb de ravase cu venin, este titlul din Cotidianul. Presedintele Traian Basescu si-a exprimat nemultumirea fata de tergiversarea procedurii de avizare a inceperii urmaririi penale pentru deputatii PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea, prin intermediul unei scrisori adresate miercuri presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Surse parlamentare au precizat ca Basescu atrage atentia asupra faptului ca se instituie privilegii pentru parlamentarii fosti si actuali ministri, iar Parlamentul nu ar trebui sa ia locul justitiei. Seful statului a solicitat gasirea unei modalitati rapide de stopare a tergiversarii.

Raspunsul presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, nu a intarziat. Acesta il acuza pe Basescu ca este cel responsabil pentru intarzierea celor doua cauze.

Contre Basescu-Olteanu, noteaza si Ziua. Amanarea solutionarii dosarelor lui Miron Mitrea si Adrian Nastase a fost miercuri prilejul unui schimb de scrisori veninoase intre seful statului si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Sirul misivelor acuzatoare a debutat cu scrisoarea trimisa de Traian Basescu sefului Camerei, in care isi exprima nemultumirea fata de faptul ca, prin votul de marti in cazurile Mitrea si Nastase, deputatii intarzie "nepermis de mult" procedura de avizare a inceperii urmaririi penale.

El a atras atentia ca "Parlamentul nu trebuie sa se substituie Justitiei" si a solicitat Legislativului sa gaseasca cele mai rapide cai pentru a permite autoritatilor judecatoresti sa-si desfasoare activitatea. Replica lui Olteanu nu a intarziat sa apara.

Intr-o scrisoare de raspuns, liberalul l-a acuzat la randul sau pe Basescu de tergiversarea solutionarii celor doua dosare, prin refuzul de a sesiza Legislativul de la bun inceput. Potrivit acestuia, seful statului a asteptat ca judecatorii Curtii Constitutionale sa intervina in acest caz si sa dea un verdict in interesul sau.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1415 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor