Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Presa de azi: Cabinetul Boc 3 a facut ochi

Sambata, 19 Decembrie 2009, ora 08:20
3830 citiri
Presa de azi: Cabinetul Boc 3 a facut ochi
Foto: Gandul

Lista Guvernului. Cum s-au votat pedelistii intre ei ca sa se faca ministri. Udrea este mai "iubita" decat Berceanu, comenteaza sambata Gandul. Timp de trei ore, reuniti in Colegiul Director, liderii PD-L si sefii filialelor au votat propunerile partidului pentru viitorul Cabinet Boc.

Sedinta a fost marcata de o premiera la nivelul democrat-liberalilor, caci fiecare propunere de ministru in parte a fost supusa votului de incredere a celor 66 de membri ai Colegiului Director.

Chiar daca votul nu s-a mai dat pe o lista cum se obisnuia, el a ramas insa secret, astfel incat niciunul dintre democrat-liberali nu stie care dintre colegi l-a sustinut sau sabotat.

"E vorba de o discutie, o analiza si un vot pentru propunerile de ministri pentru Cabinetul Emil Boc, propuneri care au fost supuse votului a 66 din membrii Colegiului Director al PD-L-ului", a declarat, la finalul sedintei, vicepresedintele Gheorghe Flutur.

El a anuntat care dintre colegii sai au primit "OK-ul" pentru a figura in echipa lui Emil Boc, numarul de voturi cu care au fost sustinuti, regula pentru a fi desemnat de partid fiind a majoritatii simple.

Astfel, de departe, in topul preferintelor democrat-liberalilor pentru portofoliile ministeriale se afla Vasile Blaga care a fost propus ca ministru al Administratiei si Internelor si a obtinut 98% dintre voturi. Adica, doar un singur biletel i-a fost impotriva. Pe locul doi, sustinut pentru preluarea ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, este Adriean Videanu, sustinut de 92% dintre voturile colegilor.

Cel de-al treile ocupant al podiumului intern al PD-L a fost Mihai Seitan, propunerea pentru Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care a obtinut 87% dintre voturi. Elena Udrea care ar uma sa preia portofoliul dublu al Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost votata de 55 dintre democrat-liberali (83%), Radu Berceanu- Ministerul Transporturilor si Infrastructurii- cu 51 de voturi (77%).

Schita de Guvern cu bube-n cap. Ministrul desemnat al Agriculturii, Orest Onofrei, condamnat la un an cu suspendare, cel al Finantelor, Sebastian Vladescu, acuzat de furt intelectual, titreaza si Gardianul.

Senatorul Orest Onofrei, unul dintre politicienii despre care se spune ca este favoritul premierului Emil Boc pentru fotoliul de ministru al Agriculturii, a fost implicat intr-un grav accident de circulatie, pe data de 29 iunie 2002, soldat cu moartea unui baietel in varsta de 8 ani.

Senatorul a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspedare de catre magistratii Judecatoriei Iasi, dar a fost achitat ulterior de catre Curtea de Apel Iasi. Contactat telefonic, colegul de partid al lui Onofrei, senatorul Vasile Blaga, ne-a declarat: "Personal nu am nimic de comentat, despre acest fapt trebuie sa fie informat domnul Boc. Nu am stiut despre existenta unui astfel de eveniment, dar voi spune in Colegiul Director".

Premierul Emil Boc nu a putut fi contactat in vederea obtinerii unui punct de vedere. Radu Berceanu a declarat ca nici nu stia ca Onofrei ar avea sanse sa fie numit in fruntea Ministerului Agriculturii: "Aflu de la dumneavoastra ca domnul Onofrei e in cursa pentru Agricultura. Nici de accident nu stiam, eu am fost ocupat cu drumurile, cu problemele cauzate de ninsori".

Ancheta procurorilor a stabilit ca accidentul caruia i-a cazut victima copilul s-a produs atat din vina acestuia, care a traversat prin loc nepermis, fara sa se asigure, cat si a soferului, care a condus imprudent, cu o viteza mai mare decat cea legala, in timp ce ploua torential.

Emil Boc l-a desemnat pe fostul ministru in cabinetul Tariceanu, Sebastian Vladescu, sa preia Finantele, un minister cu reprezentare in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii. De-a lungul timpului, Vladescu a fost implicat in tot felul de scandaluri. Pe langa cele de ordin sexual, printre care se numara relatiile cu fina sa si totodata fosta nevasta a lui Cristian Boureanu, Vladescu a fost artizanul a tot felul de afaceri mai mult sau mai putin oneste.

Cel mai rasunator scandal a fost cel in care a fost acuzat de furt intelectual. Concret, una dintre firmele lui Sebastian Vladescu - Romanian Soft Company - ar fi preluat si utilizat ilegal codurile unor programe software, ISIS si ISIS Net. Ulterior, prin utilizarea codurilor-sursa, firma in cauza a realizat pachete de programe pe care le-a vandut prin intermediul unei alte societati a lui Vladescu, Medist SA.

Conform jurnalistilor de la Evenimentul Zilei, PD-L l-a transferat in guvern pe liberalul Sebastian Vladescu. Lasati de PSD-istul Marian Sarbu cu Ministerul Muncii in custodie pentru Mihai Seitan, PD-L-istii au reusit un transfer din tabara liberala a lui Calin Popescu-Tariceanu, pe Sebastian Vladescu la Finante.

Intelegerea facuta de premierul Emil Boc la Palatul Victoria, cu cateva ore inainte de inceperea Colegiului Director, a starnit insa ceva controverse in timpul sedintei, o parte a democrat-liberalilor insistand, fara succes insa, pentru preluarea ministerului de catre Lucian Croitoru, desi acesta declinase oferta cu o zi inainte.

Sebastian Vladescu, un apropiat al lui Calin Popescu-Tariceanu si asociat al acestuia in mai multe firme, a fost ministru de finante in guvernul PNL-PD, fiind insa singurul liberal care si-a pierdut postul odata cu scoaterea democratilor de la guvernare. El a fost "retrogradat" secretar de stat in ministeriatul lui Varujan Vosganian.

Vladescu a ocupat postul pentru doar cateva luni, plecand in urma unor divergente cu Vosganian pe tema majorarii pensiilor si proiectiei bugetare pentru 2008.

Dincolo de neintelegerile cu colegii de partid, el a avut o relatie foarte buna cu democrat-liberalii, numele sau fiind vehiculat anul trecut tot pentru ocuparea portofoliului Finantelor. Daca atunci intelegerea nu s-a incheiat, de aceasta data, potrivit unor surse democrat-liberale, Adriean Videanu a fost cel care l-a convins sa se alature echipei lui Boc la Palatul Victoria.

Udrea, Berceanu si Videanu - de neclintit. Cabinetul Boc 3 a facut ochi, scrie si Cotidianul. In urma negocierilor cu PDL, UDMR a obtinut la nivel inalt trei posturi de ministru si cel de vicepremier, pentru Marko Bela.

Initial UDMR a cerut ministerele Sanatatii, Culturii si Dezvoltarii si Turismului, dar cum ultimul era rezervat pentru Elena Udrea, au primit in compensatie Ministerul Mediului, dorit de multi PD-L-isti pentru Sulfina Barbu.

Ex-prezidentiabilul Kelemen Hunor va prelua Cultura, Borbely Laszlo va fi ministrul Mediului, iar la Sanatate va detine portofoliul, Cseke Attila, un nume din linia a doua a Uniunii.

Cabinetul Boc 3 are pe lista si patru independenti. Fata de numele vehiculate public in ultimele zile, a aparut cel al lui Sebastian Vladescu, fost detinator al portofoliului Finantelor in Cabinetul Tariceanu I. Surpriza si nu prea, pentru ca Vladescu a facut parte in 2008 din "guvernul din umbra" al PD-L, iar in decembrie 2008 a fost din nou in carti la Finante. Vladescu nu mai este membru PNL din 2002.

Ceilalti independenti sunt: Catalin Predoiu - el isi continua munca la Justitie; cel numit in 2004 de Traian Basescu, "mafiotul lui Adrian Nastase" - este vorba de Gabriel Oprea (aparare) si cel gratulat cu apelativul "eroul de la Haga" (pentru victoria din litigiul maritim cu Ucraina), Bogdan Aurescu (MAE).

Ministri de stransura pentru o tara in criza. Guvernul resapat, titreaza si Jurnalul National. Emil Boc a anuntat ca programul de guvernare al viitorului Executiv se bazeaza, in mare parte, pe programul cu care fostul guvern PD-L-PSD s-a dus in Parlament in decembrie 2008.

"Pornim de la programul nostru de guvernare. In esenta, programul de guvernare este acela pe care l-am propus in decembrie 2008 Parlamentului, cu modificarile si completarile ulterioare, in functie de actele normative aprobate cu lucrurile noi care au aparut", a declarat Boc.

Lista cu ministrii propusi si programul de guvernare vor fi inaintate Parlamentului. Conform procedurilor, ministrii propusi vor fi audiati in comisiile parlamentare de specialitate, urmand ca fiecare sa fie avizat pozitiv sau negativ.

Avizul comisiilor este consultativ, decizia finala apartinand plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului. Pentru a fi investit, Guvernul Boc 3 are nevoie de 236 de voturi "pentru".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#cabinet Boc 3, #ministri Guvern Boc, #noul Guvern Boc , #stiri Traian Basescu