Presa de azi: Echipa lui Croitoru intra in prelungiri

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 07:19
4462 citiri
Presa de azi: Echipa lui Croitoru intra in prelungiri

Coalitia pro-Iohannis ar putea strica petrecerea lui Basescu, titreaza marti Gardianul.

Presedintele Traian Basescu ar putea primi un cadou nu chiar placut de ziua sa de nastere din partea parlamentarilor. Mai bine spus, in data de 4 noiembrie, cand seful statului va implini varsta de 58 de ani, majoritatea parlamentara este decisa sa nu acorde votul de incredere Guvernului condus de premierul desemnat de Basescu, Lucian Croitoru.

Majoritatea parlamentara si-a spus cuvantul in cadrul Birourilor reunite ale Legislativului, audierile ministrilor Cabinetului Croitoru fiind amanate cu 48 de ore, acestea urmand a incepe miercuri.

La finalul sedintei, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a precizat

ca prelungirea timpului nu reprezinta decat un "joc politic" pus in practica de catre parlamentarii majoritatii formate din PSD, PNL, UDMR si minoritatile nationale.

"De obicei audierile aveau loc intr-un timp foarte scurt. Au fost dezbateri intense, au fost dezbateri prelungite, la un moment dat s-a vorbit despre faptul ca trebuie ca ministrii care au fost pana acum in functie sa dea seama despre ceea ce au facut pe perioada cat au fost ministri, ceea ce este un pic ciudat, pentru ca noi avem alte instrumente, ca parlamentari, daca vrem sa aflam despre activitatea unui ministru in functie. Audierile sunt tocmai o oportunitate de a cunoaste planurile unui potential ministru cu privire la ceea ce va face el in functie", a mai spus Anastase.

Echipa lui Croitoru intra in prelungiri, scrie si Evenimentul Zilei. Coalitia PNL-PSD-UDMR a reusit, ieri, sa impuna in conducerea parlamentului un calendar prelungit pentru echipa propusa de premierul desemnat Lucian Croitoru.

Reprezentantii PD-L au cerut ca audierile sa se desfasoare "imediat" si sa dureze maximum doua ore fiecare. "Dar poate ar fi mai bine sa dureze opt ore", a fost contrapropunerea liberalului Mihai Voicu, in timp ce, din zona PSD, cineva ingana "11-12 ore", sustin participanti la discutii.

UDMR-istul Attila Verestoy a tinut sa fie si el ironic la adresa PD-L. "Doua ore durau audierile cand aveati majoritate si nu era o problema ca ministrii sa treaca. Acum sunteti minoritari si fiecare ministru trebuie sa ne convinga sa il votam", a comentat senatorul Uniunii. Timpii de audieri n-au fost insa singura sicana a majoritatii PSD-PNL-UDMR.

In Biroul Permanent s-a ajuns la concluzia ca oamenii lui Croitoru trebuie sa isi completeze CV-urile pe care le-au trimis la parlament. "Lipsesc, in general, in mod ciudat, referiri la perioada de dinainte de 1989", a comentat liberalul Mihai Voicu.

Croitoru, tinut la usa Parlamentului, scrie si Jurnalul National. Liberalii si pesedistii din conducerea Senatului au invocat faptul ca au programate saptamana aceasta trei sedinte de plen, pentru a rezolva un morman de proiecte legislative restante, asa ca pana miercuri dupa-amiaza nu se pot desprinde din plen pentru a-i asculta pe ministrii lui Croitoru.

Desi au stabilit cand incep audierile ministrilor propusi, nu se stie cand se vor termina. Liberalul Mihai Voicu a trasat, in sedinta Birourilor Permanente, o limita de timp.

"In cazul unor ministri putem sa stam si sase, si opt sau douasprezece ore la discutii", a avansat Voicu o propunere.

Jurnalistii de la Gandul sustin ca votul pentru Guvernul Croitoru se va da de ziua lui Basescu. Un singur ministru ar putea primi aviz favorabil din partea "coalitiei 65%".

Audierile ministrilor sunt obligatorii, dar, conform legii, indiferent daca primesc aviz favorabil sau negativ, decisiv pentru investirea Guvernului este votul plenului. Dupa cum au declarat in mai multe randuri reprezentantii majoritatii 65%, PSD, PNL si UDMR nu-i vor vota pe ministrii Cabinetului Croitoru.

Exista totusi o exceptie: Bogdan Aurescu, de la Externe. Atat Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta, cat si Marian Vanghelie au spus ca PSD, cel mai probabil, se va pronunta pentru un aviz favorabil in privinta lui Aurescu.

"Nu avem cum sa le dam ministrilor propusi votul in comisii, pentru ca suntem consecventi. Am votat o motiune ca sa ii dam jos, nu putem sa ii acceptam acum. Sunt la fel de slabi ca si ministri ca atunci cand i-am demis", a spus Ponta, precizand ca Bogdan Aurescu va fi o exceptie de la acest vot negativ, in conditiile in care acesta este considerat nu doar un profesionist, ci si un apropiat al PSD, inceputurile carierei lui legandu-se de Adrian Nastase.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat ca audierile vor fi "foarte serioase si pentru cei care sunt racolati din diverse zone, dar si pentru vechii si greii de neinlocuit lideri de la PD-L". "PNL ii va trimite la plimbare pe acesti cetateni care se prezinta in Parlamentul Romaniei", a aratat liderul liberal Ludovic Orban.

"L-am vazut cu stupoare pe cetateanul Croitoru spunand ca a fost asigurat de presedintele Basescu si de PD-L ca va obtine sprijinul parlamentar. Mi se pare ca un om care nu cunoaste nici macar aritmetica si un om care se lasa mintit cu atata usurinta nu ar avea ce sa caute nici macar pe postul de consilier la Banca Nationala, d-apai pe pozitie de prim-ministru", a adaugat Orban, subliniind ca PNL va da un vot negativ tuturor ministrilor.

Croitoru pica de ziua lui Basescu, comenteaza si Ziua. De cealalta parte, pedelistii se arata optimisti, mizand pe faptul ca o parte din parlamentarii din opozitie vor gandi "la rece" si se vor lasa impresionati de vizita de maine a oficialilor FMI.

"Le vom sari in cap daca se intampla ceva rau la vizita oficialilor. Vor fi raspunzatori pentru orice eventual efect negativ al vizitei respective. Este o perioada in care Romania, in relatia cu FMI, are nevoie de stabilitate politica. La noi e haos", a spus un pedelist.

Mai mult, ministrii desemnati vor primi si sprijin din exterior. Un exemplu elocvent este Daniel Funeriu, ministrul desemnat al Educatiei, Tineretului si Sportului, pentru care asociatii profesionale din domeniul educatiei si cercetarii ar urma sa isi declare sustinerea, au precizat surse din PD-L.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Lucian Croitoru, #ziua lui Traian Basescu, #amanare audieri , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza dianatudor
dianatudor
rank 5
Coalitia pro-Johannis, toata OPOZITIA DIN PARLAMENT este MANIPULATA de VOICULESCU-PATRICIU-VANTU-ILIESCU-ADRIAN NASTASE-ROBERT-NEGOITA cu dosare grave penale.