Presa de azi: Inundatiile provocate de ciclon, un nou fenomen in Romania

Luni, 28 Iulie 2008, ora 07:30
6418 citiri
Presa de azi: Inundatiile provocate de ciclon, un nou fenomen in Romania

Dezastrul lasat in urma de inundatii, dar si reactiile politicienilor la nenorocirea oamenilor sunt temele intoarse pe toate fetele de ziarele de luni.

Romania libera: "Cod rosu inca cinci ani"

Cinci oameni si-au pierdut viata in acest weekend, luati de ape sau gasiti morti in casele peste care s-au prabusit maluri de pamant. Cateva mii de persoane au fost evacuate din calea apelor. Locuitorii din Pascani, Radauti, Iasi si Neamt au fugit de viiturile de pe Siret si Prut.

Epoca inundatiilor, care a cuprins Romania cu patru ani in urma, are sanse sa continue cel putin cinci ani, pentru ca planul de combatere a dezastrelor a inceput sa fie pus pe hartie abia anul acesta, sustin jurnalistii de la Romania libera.

"Strategia pentru combaterea inundatiilor este un proiect PHARE care va acoperi toata Romania. Avem proiecte in derulare, se lucreaza la planuri cadastrale si modele matematice pentru toate cursurile de apa", spune Marius Postelnicescu, directorul Administratiei Apelor Romane.

Cat mai trebuie asteptat pana strategia va ajunge in teren, in calea puhoaielor, a explicat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie: "Termenul impus de UE este 2013, pentru lucrarile care sa previna inundatiile. Lucrarile sunt in faza incipienta".

Pana la realizarea acestor strategii, pe teren Ministerul de Interne se balbaie. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a intervenit in localitatile inundate din judetul Suceava cu numai trei barci, "pentru ca au fost suficiente", "iar de elicoptere nu a fost nevoie", afirma Alin Maghiar, purtator de cuvant.

Oamenii din satele inundate nu au fost evacuati din timp pentru ca nu a existat un pericol iminent, considera acesta. Astfel au interpretat autoritatile codul rosu de avertizare, conchid jurnalistii de la Romania libera.

Gandul: "Prostia sau lacomia oamenilor au marit dezastrul"

Siretul a ajuns cat Dunarea, paraie din Maramures si Bucovina au facut prapad in casele localnicilor, dar, pe langa vremea potrivnica, prostia sau lacomia oamenilor au marit dezastrul.

Un barbat de 57 de ani, din satul sucevean Tibeni, a fost gasit mort in locuinta dupa viitura puternica de pe raul Suceava. Conform vecinilor, si-a cautat moartea - a fost printre persoanele evacuate de autoritati, dar s-a intors inainte ca pericolul sa treaca. In Pascani, oameni inconstienti s-au ascuns prin poduri ca sa nu fie gasiti de jandarmii ce evacuau cartierul.

In Maramures, 192 de turisti - printre care multi straini - au ramas blocati in munti pentru ca au vrut sa aiba amintiri de neuitat cu mocanita, singura locomotiva cu abur functionala pe o cale ferata forestiera din Europa, pe potop.

Desi Ministerul Mediului daduse cod portocaliu si avertizase asupra unor scurgeri importante pe versanti tocmai pe Valea Vaserului - fieful mocanitei, firma care administreaza trenuletul cu aburi a decis sa continue cursele.

Cei care au coborat deja, dupa o noapte de cosmar, povestesc ca, desi incepuse sa ploua torential, la putin timp de la plecare, personalul nu a intors trenul, nu le-a spus nimic de pericol, ba, dimpotriva, i-a linistit asigurandu-i ca e o ploaie de vara.

Ieri spre seara, reusisera sa fie adusi "in civilizatie" doar 40 de turisti. Pretul pentru care firma privata ce administraza mocanita - Ecotours - a pus in pericol viata a 192 de oameni se ridica la circa 2.000 de euro (un bilet costa 40 de lei).

Ziua: "Guvernul, carciumile si inundatiile"

Inundatiile catastrofale au lovit din nou Romania. (...) Aceste calamitati lovesc Romania cu regularitate in fiecare an, de la o vreme incoace, de parca am fi Bangladesh, o tara aflata in Delta Gangelui si bantuita de musoni.

Cu toate acestea, autoritatile au fost luate iar prin surprindere. Cam ca edilii bucuresteni care afla cu stupefactie in fiecare an ca iarna mai si ninge. O ploaie torentiala urmata de umflarea unor paraie din Suceava s-a transformat in amenintarea cu inundatii a unor orase ca Pascani, Suceava si Roman. Moldova este izolata de Ardeal prin blocarea DN 17.

Indolenta si lipsa de coordonare au agravat efectele inundatiilor, sustin jurnalistii de la Ziua. In urma atentionarilor si mai apoi a avertizarilor meteorologice, autoritatile ar trebui sa se puna in miscare.

"Apele Romane" ar trebui sa goleasca lacurile de acumulare pentru a face loc viiturii si sa ia orice alte masuri pentru diminuarea impactului.

Inspectoratele pentru situatii de urgenta ISU si autoritatile locale au misiunea sa informeze populatia si sa ajute la evacuarea acesteia acolo unde este cazul.

De asemenea, autoritatile iau masuri pentru protectia infrastructurii (cai ferate, sosele, poduri etc.) si proprietatilor private. Toate acestea nu sunt decat sarcini de serviciu prevazute in "Strategia Nationala de Aparare Impotriva Inundatiilor", aprobata prin Hotarare de Guvern.

Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta a declarat vineri "cod rosu" pentru raul Siret pe toata lungimea pana la confluenta cu raul Moldova. Foarte frumos din partea lor, dar "codul rosu" a fost declarat abia vineri la pranz, in timp ce Bucovina se afla sub ape de joi noaptea.

Deja, vineri dimineata, inainte de sedinta Comitetului Ministerial ISU, se inregistrasera mari distrugeri. Zeci de localitati au fost izolate din cauza ruperii podurilor si distrugerii soselelor, iar municipiul Suceava era amenintat de o bresa in digul de aparare la ora cand guvernantii binevoiau sa dea alarma. Mii de persoane au fost evacuate.

"Cetatenii au tot dreptul sa stea la carciuma, iar datoria guvernului este de a le asigura conditii sa bea in liniste, ca doar de aceea sunt platitori de taxe si impozite", este concluzia jurnalistilor de la Ziua.

Cotidianul: "Basescu, ingerul pazitor"

Vizita cu incruntari de ingrijorare a presedintelui Traian Basescu la deschiderea sezonului de inundatii 2008 ar fi fost una banala, daca trei propozitii scurte, rostite de un primar din Suceava, nu ii dadeau greutate de simbol.

Era o descindere obisnuita, din elicopterul cu care altfel, vara, se executa escapadele de weekend pe litoral. Cateva vorbe de consolare adresate cu voce joasa batranelor care-si plang cu lacrimi tacute vitele inecate, o mangaiere pe crestetul unui copil caruia tristetea ii umple toate zilele, intrebari scurte, de punte de comanda, catre autoritati, clefaitul cizmelor de cauciuc prin clisa.

Undeva, spre sfarsitul vizitei de la Vicovul de Jos, primarul cu geaca galben-PNL le arunca oamenilor, adunati sa soarba speranta, incurajarea suprema: "Nu va mai panicati. Acum totul se rezolva. Domnul presedinte e aici, cu noi". Ce traducere superba, ce arc peste sleaurile timpului, de la "Iliescu-apare, soarele rasare"!

De fapt, ce-ar putea face un presedinte in mijlocul unor astfel de nenorociri? - se intreaba jurnalistii de la Cotidianul. Mai nimic, in afara de a da oamenilor sentimentul ca nu sunt abandonati, de a descarca putina adrenalina mobilizatoare in autoritati.

Zicerea de sambata a primarului din Vicov da insa si masura relatiei autoritatilor cu presedintele, dincolo de cea a cetatenilor. Intr-o tara cu sistem paternalist, in care ajutorul de sus este considerat firesc, ba chiar obligatoriu, tendinta este acum de a te folosi nu doar de resursele financiare, ci si de trecerea pe care o ai pe langa varfurile ierarhiei.

Si tot in Cotidianul, un alt subiect legat de inundatii: " un fenomen nou pentru Romania - inundatiile cauzate de ciclon".

Ciclonul retrograd care a provocat inundatii in nord-estul tarii este un fenomen nou pentru tara noastra, cauzat de incalzirea globala. ANM sustine ca furtuna se indreapta catre est si va inceta sa afecteze Romania de luni.

Vremea din Romania a inceput sa fie afectata de furtuni de tip ciclon, care au drept cauza fenomenul de incalzire globala, potrivit Ministerului Mediului.

"De cateva zile ne confruntam cu un fenomen care seamana cu un ciclon, precipitatii-record in scurt timp si furtuni", a explicat Korodi Attila, ministrul Mediului.

Conform studiilor efectuate de specialistii din Ministerul Mediului, furtunile de acest gen apar cu precadere in zonele defrisate, unde poluarea faciliteaza schimbarile atmosferice.

In ultimele zile, in mai multe zone din Moldova si din Maramures au fost furtuni violente si precipitatii-record, ce au dus la cresteri mari de debite pe raurile din nordul tarii, potrivit hidrologilor de la Institutul National de Hidrologie.

Acestia explica faptul ca unul dintre efectele ciclonului este reprezentat de precipitatiile-record ce cad in scurt timp, cunoscute sub numele de "fenomenul flash flood" (inundatii instantanee).

Sunt precipitatii de tipul 100-200 de litri pe metru patrat, care cad in timp foarte scurt si care provoaca umflarea raurilor si revarsarea lor. Apoi, descresterile sunt la fel de bruste.

Terenurile supuse riscului inundatiilor ocupa cam 3,5 milioane de hectare, arealele cele mai intinse fiind situate in lungul Dunarii si al raurilor principale din Campia Romana. in plus, multe poduri sunt subdimensionate, iar la o viitura puternica ar putea ceda.

Evenimentul Zilei: "Raurile Moldovei au ajuns cat Dunarea"

174 de localitati din Moldova si Maramurea au fost ravasite de furia unor viituri cum se intalnesc o data la un secol.

Prapad - sub acest cuvant ar putea fi rezumate efectele revarsarilor de ape din nordul tarii. (...)Expertii spun ca marile rauri din nord cunosc asemenea debite doar o data la un secol sau chiar mai rar. Iar in ce priveste raul Suceava, evenimentul e si mai rar, o asemenea revarsare fiind asteptata doar o data la 500 de ani.

Insa, dincolo de bilanturi si statistici, care ne mai indeamna la comentarii, se intinde o mare de durere, a oamenilor care si-au vazut agoniseala de-o viata inecata pe loc sau, mai rau, pe cei dragi smulsi de langa ei de torentele dezlantuite.

Cu gandul la Potopul biblic, batranii din localitatile sucevene Horodnicu de Sus si Tibeni se gandesc ca pacatele lor au provocat inundatiile care le-au adus nenorocirea.

"Maica, semnele erau peste tot, stiam ca va veni prapadul. Cainii au urlat toata noaptea, iar animalele din ograda faceau galagie. Credeam ca pamantul se va cutremura, insa apele s-au razvratit impotriva noastra.

Asta este porunca Domnului, care a vrut sa ne spele pacatele", isi pune mainile in cap Domnica Amariei, considerata de localnicii din Horodnicu inteleapta satului.

"Bine ca am reusit sa salvam copiii. Ei sunt cea mai mare avere a noastra. Ii multumim lui Dumnezeu ca suntem in viata si il rugam sa ne lase macar cu atata", marturiseste si o localnica, Doina Voiasciuc, care pare ca mai gaseste puterea sa o ia de la inceput.

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
Unsprezece persoane sunt date dispărute în China după ploile torenţiale din sudul ţării, care au provocat inundaţii şi au dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori, informează luni...
#inundatii, #autoritati, #ciclon, #efecte, #sinistrati, #Moldova, #maramures, #Traian Basescu, #revista presei , #stiri Traian Basescu