Presa de azi: Referendumul lui Basescu, declaratie de razboi

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 07:03
3460 citiri
Presa de azi: Referendumul lui Basescu, declaratie de razboi
Foto: Romania Libera

Traian Basescu isi arata din ce in mai mult dispretul fata de partidele din Opozitie, dar in acelasi timp vrea sa demonstreze ca il intereseaza binele poporului, drept urmare a semnat decretul de organizare a referendumului pentru Parlamentul unicameral.

Desi parlamentarii isi exprimasera miercuri prin vot dezacordul fata de aceasta propunere, presedintele tarii nu a stat prea mult la discutii, iar joi a dat o declaratie prin care anunta ca a semnat decretul de organizare a unui referendum in ziua in care sunt alegerile prezidentiale.

Adevarul prevede un adevarat razboi si anunta in editia de vineri ca Traian Basescu incarca arma referendumului. In decretul semnat de seful statului se precizeaza ca populatia este chemata la vot pentru a raspunde cu "Da" sau "Nu" la doua intrebari:

"Sunteti de acord cu trecerea la Parlamentul unicameral?" si "Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300?". Guvernul interimar condus de Emil Boc se va reuni vineri pentru a stabili cadrul normativ metodologic de organizare a referendumului.

Gardianul: Basescu are nevoie, din nou, de "suveranitatea poporului"

Intreaga surpriza a referendumului a venit exact cu o zi inaintea inceperii campaniei asa cum observa si Gardianul in editia de vineri.

Inainte cu o zi de declansarea oficiala a campaniei electorale, Traian Basescu a mai aruncat o petarda spre adversarii politici, deveniti din ce in ce mai numerosi, si a amenintat cu "suveranitatea poporului". Intr-un mod discutabil, Basescu a emis un decret de convocare a unui referendum chiar in ziua desfasurarii primului tur de scrutin pentru prezidentiale, scopul vadit al acestei fortari fiind adunarea de cat mai multe voturi in favoarea sa.

Basescu a precizat ca optiunea de a organiza referendumul simultan cu alegerile prezidentiale provine din faptul ca, desi politicienii i-ar fi promis inca din 2004, ei nu s-au tinut de cuvant si nu au revizuit Constitutia.

"Optiunea mea de a organiza un refrendum provine din aceea ca, desi mi-au promis de fiecare data, si dupa alegerile din 2004, si dupa alegerile din 2008, politicienii nu s-au tinut de cuvant in declansarea procesului de revizuire a Constitutiei, asa ca fiind unul din lucrurile pe care nu le-am realizat, modernizarea statului roman, mi-a ramas singurul mod prin care ma pot manifesta si pot impune un proces de modernizare si in ceea ce priveste Parlamentul si acesta este referendumul. Nu numai reducerea agentiilor, diminuarea costurilor cu aparatul bugetar, imbunatatirea serviciilor publice, ci si imbunatatirea functionarii institutiilor politice ale statului este parte din reforma statului", a conchis Basescu.

Gandul: Basescu face referendum pe 22 noiembrie ca sa-i blocheze pe mogulii care ar vrea 800 de parlamentari

Referendumul din 22 noiembrie nu va avea niciun efect concret, fiind mai degraba un sondaj oficial realizat la nivelul intregii tari, anunta Gandul in editia de vineri.

Chiar daca cetatenii se vor pronunta in favoarea trecerii la Parlament unicameral si a reducerii numarului de parlamentari, situatia nu se va schimba de a doua zi in mod automat. Si aceasta pentru ca referendumul convocat de Traian Basescu nu are, practic, decat un rol consultativ.

Pentru a avea Parlament unicameral, cu mai putini alesi, este nevoie de adoptarea de catre senatori si deputati a unei legi de rivizuire a Constitutiei. Dupa referendumul din 22 noiembrie, acestia pot incepe discutiile in acest sens, in cadrul unei comisii speciale, neavand insa si obligativitatea sa o faca.

In cazul in care ar ajunge, totusi, la o concluzie comuna, atunci s-ar putea organiza un al doilea referendum, care sa aiba caracter obligatoriu, prin care cetatenii sa se pronunte asupra proiectului de reviziure a Constitutiei votate de Parlament.

Romania Libera: Batalia pentru Cotroceni trece prin Parlament

Pe fondul contradictiei dintre fisa limitata a postului de presedinte pe de o parte si agenda partidelor si a presiunii crizei economice pe de alta parte, a aparut conflictul institutional dintre Presedintie si Parlament. In acest context, Traian Basescu merge pe o campanie violenta impotriva Parlamentului si impotriva partidelor asa cum semnaleaza si Romania Libera in editia de vineri.

La nivel mediatic, el a lovit inclusiv partidul care il sustine, PD-L. "Am sa castig oricum alegerile", le-a spus el liderilor de la centru si locali ai PD-L. De partea cealalta, tabara PSD, PNL, UDMR apare ca una a negociatorilor, a celor care se inteleg, discuta, pastreaza procedurile si respecta Constitutia. Cele trei partide merg pe tema calmarii apelor, a linistii, a pacii sociale de care este nevoie pentru depasirea crizei economice.

In acelasi timp, aparitia celor doua tabere contureaza si un calendar precis al perioadei de dupa prezidentiale. Cine merge pe varianta Basescu trebuie sa stie ca urmeaza alte alegeri. Fie ca majoritatea parlamentara a echipei adverse va bloca in continuare alcatuirea unui cabinet agreat de presedinte, astfel ca alegerile anticipate ar putea risca sa devina obligatorii (daca se incearca de trei ori alcatuirea Guvernului, fara succes).

Fie presedintele insusi insistand pentru modificarea Constitutiei in sensul unui parlament unicameral, va provoca alegeri pentru acest nou Legislativ. In schimb, cine merge pe varianta "solutiei Iohannis" isi exprima mai degraba preferinta pentru stabilitate, fie ea institutionala, fie politica. Pe aceasta linie castiga puncte in egala masura Crin Antonescu si Mircea Geoana.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#referendum Parlament unicameral, #semna decret scandal Opozitie , #stiri Traian Basescu