Presa de azi: Romania bate palma cu Nabucco

Luni, 13 Iulie 2009, ora 07:26
2240 citiri
Presa de azi: Romania bate palma cu Nabucco

Nabucco, la un pas de start, titreaza Evenimentul Zilei in editia de luni. La Ankara, se adauga inca o fila la istoricul proiectului care are rolul de a reduce dependenta UE de importul de gaze din Rusia.

Dupa mai bine de sapte ani de la primul acord de cooperare, semnat la Viena, pentru infiintarea unui consortiu in vederea efectuarii unui studiu de fezabilitate pentru gazoductul Nabucco, reprezentantii statelor implicate in proiect vor parafa un nou acord la Ankara (Turcia).

Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape inainte de inceperea procedurilor de atragere a finantarii si demararea lucrarilor de realizare a proiectului. Nabucco urmeaza sa transporte

gazele extrase din Azerbaidjan, Asia Centrala, Iran si Egipt prin Turcia, catre Europa.

Gazoductul ar urma sa traverseze Turcia pe o distanta de aproximativ 2.000 de kilometri, din lungimea totala de 3.300 de kilometri, astfel ca autoritatile de la Ankara ar urma sa beneficieze de 60% din taxele incasate. Inceperea constructiilor a fost programata pentru 2010, iar primul metru cub de gaz ar urma sa fie transportat in 2014.

Romania libera scrie ca Romania bate palma cu Nabucco, proiectul de 8 miliarde de euro. Romania semneaza luni un acord interguvernamental cu Turcia, Austria, Bulgaria si Ungaria, partenerii proiectului Nabucco, care ar urma sa aprovizioneze cu gaz Europa, ocolind Rusia. Este un gest mai degraba de imagine, care arata ca Nabucco este asumat oficial, lucru fara de care nu ar putea fi atrasi banii necesari, spun analistii.

Nabucco sta sub semnul intrebarii: nu exista angajamente clare privind statele care vor furniza gazul si nici surse de finantare oficiale pentru cele 8 miliarde de euro cat ar costa proiectul.

Cele cinci state partenere ale proiectului Nabucco, Romania, Turcia, Austria, Bulgaria si Ungaria, semneaza luni un acord interguvernamental la Ankara, capitala Turciei, dand astfel startul oficial pentru punerea pe picioare a gazoductului care ar urma sa reduca influenta Rusiei, principalul furnizor de gaze al Europei, asupra politicii energetice a UE.

Companiile energetice nationale ale celor cinci state au format consortiul Nabucco inca din 2005. Din partea Romaniei, acordul va fi semnat de premierul Emil Boc, dupa ce Guvernul l-a mandatat duminica seara sa faca acest lucru in locul presedintelui Traian Basescu, fiind vorba de un acord intre guvernele celor cinci state.

Si Cotidianul scrie ca Guvernul a aprobat memorandumul pentru semnarea proiectului Nabucco. Premierul Boc participa luni, la Ankara, la semnarea in numele Romaniei a Acordului Interguvernamental privind proiectul gazoductului Nabucco.

Executivul a aprobat duminica seara forma finala a mandatului Guvernului Romaniei in vederea semnarii Acordului Interguvernamental privind Proiectul Nabucco. Forma finala a mandatului a tinut cont de ultimele negocieri care au avut loc in luna iunie intre statele partenere, cu privire la acest proiect. Memorandumul a fost trimis in duminica seara, spre aprobare, presedintelui Romaniei, potrivit purtatoarei de cuvant a institutiei, Ioana Muntean.

"Maine (luni, n.red.), la Ankara, Acordul Interguvernamental privind proiectul Nabucco va fi semnat maine, in numele Romaniei, de catre primul-ministru Emil Boc, conform memorandumului aprobat in sedinta de astazi a Executivului", a declarat Muntean. Premierul Emil Boc va face declaratii pe aceasta tema luni dimineata, la ora 7.30.

De dragul Nabucco, Traian Basescu a lasat balta santierul Bechtel si a ajuns la... Ramallah, noteaza Gardianul. "O sa aman vizita la urmatoarele doua santiere pentru saptamana viitoare, pentru ca au aparut niste probleme in acordul interguvernamental Nabucco, care se semneaza, luni, la Istanbul", a spus in fuga vineri seara Traian Basescu.

Semnarea acordului interguvernamental are loc luni, la Ankara, nu la Istanbul. Graba cu care a plecat presedintele de pe santierul Bechtel, dand impresia ca trebuie salvat Nabucco, a pus pe jar opinia publica.

E adevarat ca Turcia s-a sucit de doua ori, dar nu stiam de alte dificultati. Adriean Videanu a vrut sa linisteasca lucrurile: "Nu este nicio problema cu Nabucco. Singurul lucru este legat de modificarea mandatului, care, initial, era pentru mine, dar celelalte state au decis sa trimita la Ankara premierii, astfel ca mandatul a fost acordat premierului".

Atunci de ce au fost necesare doua sedinte de Guvern - una vineri, alta duminica seara tot pentru Nabucco? Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al presedintelui, nu a fost de gasit la telefon. Christian Dolezal, purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco Gas Pipeline International, nu avea nici el informatii privind aparitia unor eventuale disfunctionalitati la proiectul Nabucco, dar a reconfirmat ca semnarea va avea loc luni, la Ankara.

Ziua scrie ca Proiectul Nabucco intra "pe teava". In Capitala Turciei, Ankara, ar trebui sa se semneze, luni, acordul interguverna-mental pentru construirea conductei de gaze Nabucco.

Guvernul il mandateaza pe premierul Emil Boc sa semneze do-cumentele, dupa ce, initial, acestea ar fi trebuit semnate de ministrul Economiei, Adriean Videanu. La ceremonie ar fi urmat sa participe si presedintele Traian Basescu.

Avand in vedere ca Turcia invitase toti sefii de stat, dar numai presedintele Romaniei confirmase, ca sa nu ramana singur se pare ca a renuntat la participare. Aceasta pare sa fie si "problema" la care se referea seful statului cand a declarat, vineri, ca "sunt probleme cu Nabucco".

La ceremonia de astazi ar urma sa fie prezenti pre-sedintele Comisiei Europene, Josc Manuel Barroso, si comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania Nabucco, #proiectul Nabucco Romania , #stiri Traian Basescu