Presa de azi: Statul intra in terapie de soc

Vineri, 07 Mai 2010, ora 07:32
3617 citiri
Presa de azi: Statul intra in terapie de soc
Foto: Gardianul

Presedintele tarii a fost cel care a iesit sa dea vestea proasta care in urma cu cateva zile circula pe surse sub diferite forme, iar cei care sufera sunt pana la urma urmei tot romanii, dar in mod special categoriile defavorizate cum sunt pensionarii.

Dupa unii este vorba de Apocalipsa, dupa altii insa e vorba de adevarata lupta a Puterii impotriva crizei.

Puterea: Intre alegatorii PSD si cei ai PD-L, Basescu a ales: Masacrul bugetarilor

Incapacitatea Guvernului a de gasi raspunsurile optime pentru atenuarea crizei economice il obliga pe seful statului sa ia rapid o decizie in privinta Cabinetului Boc. Printre variantele care ii stau la dispozitie: remanierea, schimbarea premierului, un Guvern de tehnocrati, un Executiv de uniune nationala sau anticipate, scrie Puterea in editia de vineri.

Chiar daca Romania nu este o republica prezidentiala, iar prevederile constitutionale nu ii confera presedintelui Basescu puterea de a schimba Guvernul, relatia dominanta pe care o are in relatia cu PD-L si faptul ca are dreptul de a propune viitorul premier constituie avantaje ce nu pot fi ignorate.

Elena Udrea, consiliera de taina a presedintelui Basescu, a dat verdictul: va fi remaniere. Partidele il percep pe seful statului ca avand rolul determinant in evolutia scenei politice, iar vointa sa este considerata decisiva pentru soarta Executivului. PD-L, partidul legat ombilical de Palatul Cotroceni, nu misca in front si asteapta miscarea in plic, declaratiile confuze aratand ca fiecare pedelist incearca sa anticipeze decizia lui Traian Basescu.

In timp ce aripa dura, reprezentata de Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu si Emil Boc spera sa scape de remaniere, noul val din PD-L, prin vocea lui Sever Voinescu, cere insistent capul ministrilor neperformanti. PSD si PNL au amenintat cu o motiune de cenzura, dar Crin Antonescu si Victor Ponta sunt constienti ca numele viitorului premier depinde exclusiv de Traian Basescu.

Cei doi presedinti declara oficial ca se opun intrarii la guvernare alaturi de PD-L, dar in fiecare partid exista oameni dispusi sa se regaseasca pe un viitor fotoliu de ministru. Din barca puterii, UDMR militeaza pentru stabilitate si respinge ideea anticipatelor. Cel mai vulnerabil este partidul lui Gabi Oprea, a carui forta o reprezinta tocmai intrarea la guvernare si conectarea la conducta banilor publici. In aceste conditii, presedintele Basescu are o serie de optiuni pentru a debloca situatia politica care se incinge odata cu venirea verii.

Ideea unei remanieri guvernamentala, prin inlocuirea ministrilor neperformanti, este varianta care implica cele mai putine riscuri pentru partidele aflate in arcul guvernamental si ofera presedintelui Traian Basescu un ragaz de timp pana la viitoarea miscare. Vizate direct sunt ministerele problema: Finante, Economie, Munca si Agricultura. Cele patru nume care ar urma sa zboare de la Palatul Victoria - Sebastian Vladescu, Adriean Videanu, Mihai Seitan si Mihail Dumitru sunt vazute drept mainile moarte ale guvernarii pe domeniul economic.

Traian Basescu ia in calcul numirea in continuare a unui independent la finante, Calin Georgescu, un apropiat al lui Mugur Isarescu, fiind in carti pentru ocuparea acestui minister dificil. Adriean Videanu a recunoscut ca soarta sa sta in mainile presedintelui. O astfel de decizie, venita din partea presedintelui, ar avantaja UNPR, care isi poate negocia sustinerea pentru viitorul guvern, prin marirea numarului de ministri ce reprezinta acest partid. Pe margine se incalzesc Cristian Diaconescu si Valeriu Steriu.

Romania Libera: Statul intra in terapie de soc

Basescu a venit sa linisteasca populatia spunand ca nu vor creste taxele, dar a precizat insa ca se vor intampla altele. Romania Libera scrie in editia de vineri ca sapte milioane de oameni vor plati pretul a 20 de ani de refuz al reformei: presedintele Traian Basescu a spulberat ieri speculatiile privind cresterea TVA si a cotei unice de impozitare si a anuntat cea mai transanta decizie guvernamentala din ultimele doua decenii. Pentru a nu mari impozitele, statul a deci sa taie un sfert din cheltuiala cu salariile bugetarilor si 15% din pensii si indemnizatiile de somaj.

Aceasta este "varianta increderii", spune presedintele, lucru care inseamna ca

Fondul Monetar International a avut incredere ca Romania se va putea incadra in deficitul bugetar stabilit, dupa luni de zile in care membrii Guvernului au spus ca nu mai au de unde sa faca restructurari.

Potrivit lui Basescu, "varianta neincrederii" era o crestere a TVA de la 19% la 24% si a cotei unice de la 16% la 20%. In acest caz, salariile bugetarilor ar fi scazut oricum, cu 20%, insa pensiile ar fi ramas neatinse. In acest caz insa, povara bugetara ar fi fost suportata din plin de cele trei milioane de angajati din economia privata, prin scaderi de salarii, si indirect de toata populatia Romaniei, ca urmare a cresterilor de preturi, provocate de majorarea TVA. Varianta adoptata vizeaza strict sistemul bugetar, descris plastic de seful statului ca un "om foarte gras care s-a urcat in spatele unui om firav, acesta din urma reprezentand economia

reala. Masura intra in vigoare incepand cu 1 iunie. Ca atare, ea va fi aplicabila pentru ultimele sapte luni din acest an, cand fondul de salarii s-ar fi ridicat la 27,25 miliarde lei, iar dupa reducere va fi de aproximativ 20 miliarde lei.

Potrivit sefului statului, angajatii de la stat vor reveni in 2011 la nivelul salariului de anul acesta, iar pana atunci toti sefii de institutii, de directii au obligatia sa selecteze personalul pe care il vor concedia. Potrivit datelor care reies din executia bugetara pentru primul trimestru a Ministerului Finantelor, aceasta scadere salariala ar reduce cheltuielile cu aproximativ 7 miliarde lei (circa 1,7 miliarde euro), scrie Mediafax. "Vreau sa aveti in vedere urmatorul lucru: salariile personalului bugetar reprezinta 28 la suta din buget. (...)

Cheltuielile sociale reprezinta 12 la suta din PIB, ceea ce reprezinta peste 35 la suta din bugetul de stat. Facem o socoteala elementara sa stim unde am ajuns: 62 la suta din buget. Ne intrebam cum mai putem aloca bani suficienti pentru scoli, pentru spitale, pentru functionarea Armatei, a Politiei?", a explicat Basescu.

Jurnalul National: Apocalipsa lui Traian: salarii taiate cu 25%, pensii mai mici cu 15%

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca Guvernul Boc a primit increderea FMI si pe a lui insusi, deci ramane pe functie. Cei care pierd vor fi pensionarii si salariatii la stat, scrie Jurnalul National in editia de vineri.

eful statului a declarat aseara ca nu se vor majora TVA si cota unica, dar ca incepand de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din administratia centrala si locala, fiind previzibila si o micsorare a pensiilor cu 15%, dar si taierea drastica a unor subventii. De asemenea, si ajutorul de somaj va fi redus cu 15%.

Guvernul va adopta miercurea viitoare scrisoarea de intentie cu FMI. Programul de reducere a fondurilor pentru aparatul central si local era inevitabil, a spus Basescu. Reducerea fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25% este aplicabila atat aparatului central de stat, cat si administratiilor locale. "Locul in care trebuie sa restructuram cheltuielile este aparatul bugetar si sectorul social", a explicat Basescu. El a anuntat ca vor mai fi multe alte masuri pe care Guvernul trebuie sa le ia, printre care modificari la Codul Muncii pentru a flexibiliza forta de munca.

Basescu a criticat dur aparatul de stat, pe care l-a descris ca pe un "om foarte gras", cocotat in spatele unuia "slab si subtirel" care in reprezentarea presedintelui este "economia reala", pe care a laudat-o spunand ca a fost singura care a reactionat corect la criza. Presedintele a aratat ca statul si-a transferat cheltuielile "uriase" pe umerii celor trei milioane de romani care lucreaza in servicii si in industria romaneasca.

Seful statului a precizat ca scaderile salariale in sectorul public ar putea avea ca efecte indreptarea "ilustrilor" salariati din acest domeniu catre sectorul privat, antrenarea investitiilor in IMM-uri si, poate, "cativa kilometri de autostrada, spre satisfactia lui Berceanu".

Gandul: Traian Basescu: Am incredere ca vom reusi

Presedintele Basescu si-a asumat joi, personal, cel mai drastic program de restructurare din istoria postdecembrista a Romaniei. Seful statului spune ca in discutiile cu FMI au existat doua variante, prima, cea a "neincrederii", in care cresteau taxele, si cea a "increderii", in care se fac reduceri radicale in sistemul bugetar, scrie Gandul in editia de vineri.

Adevarul: TVA si cota unica - salvate, bugetarii - sacrificati

Nu cresc taxele, dar se taie drastic din fondurile de pensii, salarii si asigurari de somaj.Cuvantul guvernatorului BNR a fost hotarator in negocierile cu FMI. Autoritatile au eliminat, astfel, varianta majorarii taxelor, evitand prabusirea economiei, scrie Adevarul in editia de vineri.

Scaderea salariilor bugetarilor cu 25% de la 1 iunie, convenita cu FMI, va duce la reducerea cheltuielilor cu aproximativ sapte miliarde de lei (circa 1,7 miliarde de euro), potrivit datelor care reies din executia pentru primul trimestru, confirmate de Ministerul Finantelor.

De asemenea, o reducere de 15% aplicata fondului de pensii va scadea cheltuielile cu 2,97 miliarde de lei (710 milioane de euro). In ceea ce priveste asigurarile de somaj, incluzand cheltuielile totale, bugetate pe acest an la 2,944 miliarde de lei, o reducere din semestrul al doilea cu 15% ar aduce o scadere a cheltuielilor cu 220,8 milioane de lei (52,8 milioane de euro).%!

Consultantul de investitii Bogdan Baltazar este convins ca guvernatorul BNR a avut un rol semnificativ in negocierile cu FMI, "torpiland" cresterea de TVA. "S-a preferat micsorarea salariilor si a pensiilor, ceea ce va reduce presiunile pe consum si deci pe inflatie. M-a deceptionat faptul ca presedintele s-a declarat multumit de prestatia Guvernului", ne-a declarat Bogdan Baltazar.

La randul sau, Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, crede ca BNR s-a opus "cu siguranta" cresterii taxelor. "In privinta solutiei alese, nu cred ca este modalitatea corecta. Prin reducerea salariilor te lipsesti si de veniturile din taxele aferente acestora, iar cel care va restrange consumul va da mai putin TVA la stat.

La un calcul primar, se va face o economie de 2% din PIB in ultimele sapte luni ale acestui an din reducerea salariilor si a pensiilor, dar nu este suficient. Noi trebuie sa reducem deficitul cu 6% din PIB in doi ani, pentru a atinge tinta UE de 3% din PIB in 2012. In plus, cei 2% economisiti anul acesta sunt relativi, fiindca o reducere de venituri inseamna si o reducere de incasari.

Solutia era taierea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, insa politicul este reticent la astfel de taieri. Iar guvernatorul tocmai asta a criticat la clasa politica. Cred ca vom avea o contractie economica de 2% in acest an, poate chiar 4% in urma acestor reduceri", conchide Liviu Voinea.

Evenimentul Zilei: Ziua in care actuala putere s-a decis sa lupte cu criza

Dupa mai multe runde de discutii atat cu membrii executivului, cat si cu guvernatorul BNR si reprezentantii FMI, presedintele Basescu a anuntat solutia gasita pentru acoperirea gaurii financiare in care Romania risca sa se afunde: nu marirea TVA sau a cotei unice de impozitare, ci reducerea drastica a cheltuielilor bugetare. Basescu a mentionat ca una dintre variantele guvernului a fost sa mareasca TVA la 24% si cota unica la 20%, scrie Evenimentul Zilei in editia de vineri.

Calculele prezentate de seful statului arata ca 28% din buget se duce pe salariile din sistemul public, in timp ce pentru cheltuielile sociale, inclusiv pensiile, se aloca 35% din buget. Din cauza umflarii acestor cheltuieli, Romania a riscat sa ajunga in situatia de a nu le mai putea finanta si a apelat la imprumuturi, inclusiv de la FMI. Printre vinovatii pentru aceasta situatie Traian Basescu a indicat si partidele actualei opozitii, PSD si PNL.

"N-as vrea sa le aduc aminte si risipa din 2008, care a adus voturi, dar acum aduce nenorociri Romaniei. Poate ca decenta si solidaritatea este mai buna decat demagogia, pentru ca nu voi ezita sa-i arat exact asa cum sunt daca uita ce au facut pana acum cateva luni cand erau la guvernare sau pana la sfarsitul anului 2008 cand ne duduia economia", a afirmat Basescu, referindu-se la PSD si PNL, fara sa numeasca cele doua formatiuni.

Sunt masuri draconice, dar probabil ca altfel nu se mai poate, nu ne mai crede nimeni", ne-a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.

In opinia sa, seful statului "a exonerat cu mult prea multa usurinta guvernul de raspundere". Pe de alta parte insa, analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca acum Romania nu face decat sa plateasca factura pentru"delirul din2004-2008", cand "salariile si pensiile au fost marite pe baza unei cresteri economice nesanatoase".

De fapt, spune Serbanescu, factura a venit de mult, insa bugetul public, ajutat de FMI, a amanat aceasta plata.

Lucian Anghel, economist-sef la BCR, se declara convins ca majorarea taxelor, discutata in ultimele zile, nu era o solutie buna. "Acest lucru ar fi adancit recesiunea in Romania, ar fi decuplat tara de evolutiile din regiune si ar fi inrautatit sentimentele investitorilor straini", explica el.

In contextul in care in sectorul privat se fac in continuare corectii si creste numarul de someri, "corectiile din sectorul public erau inevitabile", spune reprezentantul BCR. El e de parere ca "orice masura era nepopulara si dureroasa".

Si Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM, critica varianta majorarii impozitelor. In opinia sa, aceasta masura ar fi generat falimentul a zeci de mii de firme. Referitor la masurile anuntate, desi sunt dureroase, "sunt singura solutie pentru a stopa degradarea situatiei economice si a asigura echilibrul financiar al tarii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reducere pensii remaniere bugetari, #terapie soc Traian Basescu, #Calin Georgescu independent , #stiri Traian Basescu