Presa de azi: Super Base a salvat-o pe ANI

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 07:31
2425 citiri

Mobilizare. Decizia Curtii Constitutionale primeste replici atat din partea Guvernului, cat si din Parlament.

O noua sansa pentru ANI, scrie, marti, Romania Libera.

Guvernul a adoptat luni un proiect de lege menit sa permita in continuare verificarea avutiei demnitarilor, dar si publicarea declaratiilor de avere. Proiectul este raspunsul Executivului la decizia Curtii Constitutionale care a taiat atributiile esentiale ale Agentiei Nationale de Integritate. Juristii din Parlament au insa si alte solutii decat cele gasite de Guvernul Boc.

Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, inspectorii de integritate ar incalca legea fundamentala atunci cand constata ca exista "diferente vadite" intre averea dobandita de demnitari si veniturile realizate si cer instantei sa stabileasca partea nejustificata si confiscarea ei. La fel ar fi incalcata Constitutia cand inspectorii ar intocmi acte de constatare referitoare la conflictele de interese si incompatibilitati.

Guvernul a gasit, prin proiectul adoptat luni, solutia ca ANI sa verifice declaratiile de avere si sa intocmeasca, pe baza lor, rapoarte de analiza ce vor fi transmise ANAF si/sau Parchetului in vederea sesizarii instantei de judecata.

"ANAF sau Parchetul pot propune instantei masuri asiguratorii, precum sechestru ori poprire, si declansa procedurile specifice potrivit competentelor legale. Spre exemplu, ANAF poate lua masura impozitarii bunurilor nedeclarate, potrivit Codului de Procedura Fiscala, sau la randul sau va sesiza Parchetul cu privire la savarsirea unei infractiuni", a detaliat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Adevarul: Averile demnitarilor devin semisecrete

Noua lege privind Agentia Nationala de Integritate protejeaza multe dintre informatiile relevante despre bogatiile acumulate de acestia.

Demnitarii nu vor mai fi obligati sa-si declare public adresele imobilelor detinute sau numele bancilor la care isi tin conturile si nici firmele sau institutiile de la care sotiile lor obtin venituri. Conform proiectului de lege al guvernului prezentat de premierul Emil Boc, demnitarii vor trebui sa depuna doua declaratii de avere.

Una va fi publica si va fi, practic, un rezumat al celeilalte, care va avea un caracter confidential. De claratiile confidentiale se vor afla sub lacatul ANI, care, in urma verificarilor, va putea sesiza ANAF sau Parchetul. Pentru ochii lumii, demnitarii isi vor declara doar numarul de case, tipul lor si valoarea de impozitare.

La ANI se vor afla si adresele imobilelor si terenurilor. La fel se va intampla si cu conturile bancare. Demnitarii trebuie sa declare doar numarul si valoarea lor. Doar pentru ANI vor spune si numele bancilor, fie ele din Romania sau din strainatate.

Proiectul de lege se ingrijeste si de viata privata a "jumatatilor" demnitarilor. Numele institutiilor la care lucreaza nu vor mai fi facute publice. Nici daca e vorba despre o institutie a statului sau despre o firma privata, locul de unde obtin venituri nu vor mai fi facute publice.

Jurnalul National: Super Base a salvat-o pe ANI

Premierul Emil Boc a declarat la finalul sedintei de guvern ca persoanele care au obligatia de a depune declaratii de avere vor completa pe viitor doua tipuri de astfel de documente - unele care vor avea caracter public si unele confidentiale.

Cele confidentiale vor sta la baza verificarilor ANI. Numele angajatorului sotului sau sotiei demnitarului nu va mai aparea in declaratiile de avere publice, ci doar in cele confidentiale, pe care le primeste Agentia Nationala de Integritate, a declarat si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Intre timp, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu se certa cu presedintele PSD, Victor Ponta, acesta neintelegand de ce partidele au fost chemate la consultari pe tema ANI daca Guvernul deja a emis un proiect de modificare a legii. "Domnule presedinte, dumneavoastra aveti textul Guvernului?", a spus Victor Ponta, seful statului precizand ca proiectul nu a ajuns inca la Cotroceni si ca nici nu este problema sa sa analizeze textul Guvernului.

"Nu cred ca e problema mea sa analizez textul Guvernului, cred ca la ora asta este transmis deja spre Parlament, daca reusesc sa ia si un aviz al Consiliului Legislativ", a subliniat Basescu. "Si atunci, iertati-ma, cu noi va consultati pe textul acesta sau vreti sa aflati si opinia noastra?", a replicat Ponta.

"Nu, pe dumneavoastra domnule presedinte vreau sa va rog ca partidul dumneavoastra, pentru ca este vorba de Parlament, si din cate stiu sunteti partid parlamentar..", a raspuns presedintele, liderul social-democrat constatand amuzat ca PSD inca mai este partid parlamentar si adaugand ironic ca, oricum, seful statului nu este implicat in atragerea parlamentarilor social-democrati. "Putem discuta serios?", a replicat iritat seful statului.

Adevarul: Basescu si Boc carpesc ANI

Modificarile gandite de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ar putea ajunge marti in Parlament, pentru a intra in dezbaterea Senatului.

Tot luni, presedintele Traian Basescu le-a dat partidelor parlamentare un ultimatum: sa adopte legea in zece zile. Dupa consultarile de luni, Basescu a criticat motivarea judecatorilor constitutionalisti, precizand ca decizia i se pare exagerata.

"Nu este o chestiune de confidentialitate averea demnitarilor. Nu avem niciun demnitar ales inaintea aparitiei ANI", a declarat Basescu. La consultarile convocate de seful statului au participat PDL, UDMR, PSD si PC, in vreme ce liberalii au boicotat discutiile.

Termenul impus de Basescu in cadrul consultarilor de lu i de la Cotroceni vine dupa semnalul clar primit de la Comisia Europeana. "Am participat la intalnirea de saptamana trecuta cu presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si discutiile nu au fost deloc relaxate. S-a tras un semnal de alarma", a declarat Leonard Orban, consilier al lui Traian Basescu.

Acesta a precizat ca, dupa modificarile legii, Comisia Europeana va face o evaluare pentru a vedea daca activitatea ANI mai raspunde la cerintele negociate de UE.

Gandul: Cum vor completa demnitarii doua declaratii de avere: una pentru alegatori, una pentru ANI

Potrivit premierului, Guvernul apreciaza ca daca ai optat pentru o functie publica este necesar sa faci dovada unei transparente totale in ceea ce priveste averea pe care ai dobandit-o:

"Din moment ce ai optat pentru o functie publica incumba aceasta obligatie, in raport cu cetatenii, de a face transparent modul in care ti-ai dobandit averea si pe care poti sa o probezi, in cazul in care este necesar. Pentru a respecta decizia CC cu privire la faptul ca publicarea in declaratia de avere a unor date ar afecta dreptul la viata privata si confidentialitatea acestor date, practic, instituim doua tipuri de declaratii de avere sau-in forma instituita de lege- declaratii de patrimoniu: o declaratie de avere ce are caracter public si o declaratie de avere ce are nivel confidential si este, in continuare, supusa controlului ANI.

Practic, din ceea ce declara demnitarii in momentul de fata, sunt eliminate acele prevederi care vizeaza adresa exacta a locuintei sau banca la care au conturile. Dar, exista in continuare obligatia pentru demnitar sa spuna cate apartamente are, cate case are in proprietate,care este valoarea lor de impozitare

In luna iunie cand, potrivit legii actuale, demnitarii urmeaza sa-si actualizeze declaratiile de avere, ei practic isi vor completa acest formular al declaratiei publice-asa cum prevede noua lege- si, de asemenea, declaratia de avere care merge in continuare la ANI care va fi verificata. Ea se depune la persoana responsabila din cadrul institutiei, persoana care are obligatia sa o transmita declaratia de avere ANI.

Cea de-a doua modificare majora se refera la faptul ca raportul intocmit de ANI va putea fi transmis ANAF, in cazul in care se constata bunuri care nu au fost impozitate pentru a fi impozitate sau/si Parchetului care poate decide, in consecinta, sesizarea instantei de judecata, Parchetul avand obligatia sa analizeze aceste solicitari pe care le realizeaza ANI", a explicat premierul Emil Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu ANI, #control ANI, #averi demnitari, #averi ANI , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Dim publicarea declaratiilor de avere am aflat ca Alina Gorghiu - PNL a reusit din salariul de consilier local la sect.5 = Vanghelie ....
Poza ETC
ETC
rank 1
Peceristul Base propune o lege care sa aibă 2 tipuri de declaratii de avere: una e publica pentru prostime si una secreta pentru ANI. Replica spune tot despre bascalia de la Cotroceni: