Presa de azi: Traian Basescu a tacut si n-a facut

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 07:10
4716 citiri
Presa de azi: Traian Basescu a tacut si n-a facut
Foto: Jurnalul National

Batalia pentru castigarea alegerilor devine din ce in ce mai apriga si ambele tabere pregatesc strategii si planuri pentru o eventuala victorie sau un eventual esec.

Cotidianul anunta in editia de joi ca in laboratoarele din Cotroceni si din Modrogan se ticluiesc pentru duminica, in cazul in care Traian Basescu va fi defavorizat de exit-polluri, diversiuni de proportii: turbulente "spontane".

Creierele portocalii pun la cale iesirea poporului in strada sa-si exprime nemultumirea fata de ceea ce se va chema, la fel ca in 2004, fraudarea alegerilor. Se lucreaza la programul "Basescu va guverna direct cu poporul". Cel care-l va sustine prin urlete in pietele publice. Intre timp, cuprins de cea mai adanca disperare, prezidentiabilul sustinut de PD-L si-a scos sotia pe post de carja electorala, prin scrisoarea adresata lui Mircea Dinescu.

Pe de alta parte, majoritatea covarsitoare a revolutionarilor din 1989 au demontat prima dintre diversiuni, aratand ca il sustin pe Mircea Geoana si ca nu s-au aflat in spatele protestelor de la Timisoara.

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a atras atentia asupra faptului ca democrat-liberalii ar dori sa "reediteze" in duminica alegerilor actiuni de protest si violenta similare celor din Timisoara, pentru a determina neparticiparea la vot, astfel incat sa fie avantajat Basescu. El a aratat ca astfel de actiuni vor fi facute cu precadere in preajma sectiilor speciale de votare.

"Vor fi provocate momente de criza la usa sectiilor de votare, ca cetatenii pasnici, oamenii mai in varsta, sau care nu sunt dispusi sa intre intr-o busculada, sa fie inlaturati, sa plece", a declarat Duvaz. El a precizat ca acest lucru va fi realizat "cu instigare la violenta, cu grupuri de ultrasi, cu oameni care sa blocheze, cu oameni care sa creeze busculade, cu oameni care sa se inghesuie la vot, cu oameni care sa faca presiuni in jurul sectiei de vot".

Romania Libera: Legea lustratiei, relansata in campanie

Dar Traian Basescu nu se lasa doar pe seama strategiilor de duminica ci aplica strategii punctuale care i-ar putea aduce voturi in plus, asa cum arata si Romania Libera in editia de joi.

Traian Basescu a vorbit miercuri despre necesitatea adoptarii unei legi a lustratiei, lasand sa se inteleaga ca ar putea recurge, in cazul unui nou mandat, chiar la un referendum. Legea lustratiei zace insa in Parlament si a fost abandonata de toate partidele.

Necesitatea adoptarii unei legi a lustratiei este un subiect reinviat din cand in cand de politicieni, mai ales in preajma campaniilor electorale. In fapt insa, proiectul de lege (prin care se interzicea persoanelor care au facut parte din structurile de putere sau din cele ale aparatului represiv al regimului comunist sa candideze sau sa fie numite, pentru o perioada de timp, pentru o serie de demnitati si functii publice) zace de mai bine de patru ani in Parlament si a fost pus "la pastrare" de toate partidele parlamentare, inclusiv de cel care-l sustine pe Traian Basescu.

Proiectul de lege a fost initiat de patru deputati PNL (Viorel Oancea, Mona Musca, Adrian Cioroianu si Eugen Nicolaescu) si a fost depus in iunie 2005. Dupa un an, a fost adoptat de catre Senat, dupa care s-a "impotmolit" la Camera Deputatilor, in ciuda insistentelor societatii civile, care a cerut ca legea sa poata fi aplicata macar la alegerile parlamentare din 2008.

Evenimentul Zilei: Afacerile "americane" din jurul familiei lui Geoana

In timp ce Traian Basescu isi cauta ancore pentru a castiga alegerile o noua dezvaluire despre afacerile din familia contracandidatului sunt date publicitatii in editia de joi a ziarului Evenimentul Zilei.

Gheorghe Barba, nepot al soacrei lui Mircea Geoana, si John Rakolta Jr., suporter din SUA al candidatului PSD la Presedintia Romaniei, au pus pe butuci fabrica Mefin Sinaia, pe care au cumparat-o aproape pe nimic in urma cu sase ani. Odinioara singurul producator national de pompe de injectie si unul dintre cei cinci din Europa de Est, fabrica se intinde pe un teren de 14 hectare.

In timpul guvernarii PSD, statul a vandut-o, contra 1,35 milioane de dolari, unei societati patronate de John Rakolta Jr., suporter declarat al lui Geoana si consulul onorific al Romaniei in Detroit, numit in functie pe vremea cand presedintele PSD era ambasador in SUA.

Gandul: Basescu, cu lacrimi in ochi: "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!"

Tot din lupta pentru castigarea alegerilor presedintele a vrut sa clarifice situatia in care el este aratat ca loveste un copil. Gandul anunta in editia de joi ca seful statului a citit presei doar concluziile: "Inregistrarea contestata contine elemente de editare computerizata, in sensul alterarii integritatii, nu e autentica si nu e o copie realizata cu acuratete a unei inregistrari autentice". Cu lacrimi in ochii, Traian Basescu a adaugat ca vrea sa spuna si propria sa concluzie, respectiv: "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!"

Filmul a fost postat pe internet pe data de 26 noiembrie, la mai putin de 24 de ore dupa ce omul de afaceri Dinu Patriciu a relatat ca a existat un astfel de incident in campania electorala din 2004. Intrebat, la Realitatea TV, daca imaginile sunt reale, presedintele a spus ca nu stie si nici nu isi aminteste.

"O sa ma uit, nu pot afirma ca e trucaj. Trebuie vazut, poate m-a injurat, poate a vorbit urat, poate i-a vorbit urat femeii. Nu stiu, voi da o explicatie acestui episod", a afirmat seful statului. La doar patru ore dupa aceasta prima reactie, avuta in momentul in care imaginile i-au fost prezentate in direct, presedintele Traian Basescu - aflat la sediul sau de campanie - a negat ca ar fi lovit vreodata un copil: "Niciodata in viata mea nu am lovit un copil, pe ai mei sau ai altora, nu mi-am lovit sotia".

Jurnalul National: A tacut si n-a facut

Cu toate acestea Jurnalul National sustine in editia de joi ca dupa cinci ani de mandat, presedintele lasa in urma un sir lung de promisiuni pe care nu le-a respectat si un noian de asa-zise dezvaluiri despre fapte de coruptie sau de imoralitate ale adversarilor sai politici, facute intotdeauna mult dupa intamplarea lor si lasate intotdeauna fara urmari penale, dovedind ca nu aveau alt scop decat manipularea publicului si a contextului politic.

De cate ori are de lovit un adversar, Basescu este lovit brusc de amintiri si scoate din joben informatii depre lucruri petrecute cu ani in urma, pe care el insusi le acuza a fi ilegale, dar pe care le-a tainuit de fiecare data, pentru ca "nu l-a intrebat nimeni". In februarie 2007, Basescu spunea ca sistemul ii cere sa nu vada, sa nu auda si sa nu spuna.

"Un conflict fundamental de data aceasta intre mine si toate partidele va veni si se va propaga in conditiile in care efortul major al tuturor partidelor, efortul major al tuturor mogulilor media in buna intelegere cu partidele este sa aiba un presedinte care sa reprezinte cam statuia aceea care e draga mafiei, cu ochii acoperiti, cu urechile acoperite, cu gura acoperita. Deci toti acesti oameni imi cer sa nu aud, sa nu vad, sa nu spun ceva." Ceea ce a si facut, cu mentiunea ca a spus doar cand i-a convenit lui si ce i-a convenit lui.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu manifestatii stradale, #afaceri familia Geoana, #batalie alegeri prezidentiale , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza Florin2
Florin2
rank 5
Cand eram elev de scoala nu intelegeam in Caragiale ce erau aia batausi electorali.
Poza Wordsmaster
Wordsmaster
rank 2
Si daca Patriciu si Tariceanu n-au fost niciodata liberali. Daca au fost inventati in laboratoarele de la Moscova ?