Presedintelui nu-i place huiduiala, dar, cu afronturile, lupta (Opinii)

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 20:20
3116 citiri
Presedintelui nu-i place huiduiala, dar, cu afronturile, lupta (Opinii)

E de mirare ca domnul Basescu, cel care nu mai face bai de multime, ca sa nu dea prilej la huiduiala, a dat prilej la afronturi si ofense, imediat dupa conferinta de miercuri. Ele sunt inca in desfasurare, pe la toate antenele cu care se afla de multa vreme in duel.

Dupa zelul si avantul participantilor sositi cu gramada pentru show, era limpede ca luptatorii anti-basescu stateau din timp pregatiti la start, gata sa demareze lupta corp la corp in contumacie, cu atletul Constitutiei.

Comentarii ca la usa cortului

Tranta prin corespondenta si duelul fara frecventa sunt jocurile preferate al multor beligeranti tv.

Unul din acestia, probabil jurist de profesie si reprezentant al unui partid existent mai mult in imaginatie decat in realitate, si-a permis chiar un limbaj pe care nici birjarii de altadata nu-l foloseau cand se adresau cailor, ca sa-i bage in viteza a treia.

Insinuand ca presedintele s-a bagat singur in marsarier, intrucat, in materie de constitutie, daca nu esti si jurist, inseamna ca n-ai permis de conducere, cel cu partidul din imaginatie s-a intors cu esapamentul spre presedintele lipsa, improscand mediul inconjurator numai cu vorbe grele.

Biata moderatoare amutise. Supusa regulilor dure ale deontololgiei si speriata de amenzile usturatoare ale CNA, facea fete-fete.

La drept vorbind, daca limbajul ar fi fost altul, poate multi ar zice ca nu-i de nivelul presedintelui sa ne citeze din constitutie, ca de la catedra, iar noi sa luam notite, ca scolarii.

Cheful si delirul

Asa cum un comandant de vas nu se aseaza singur la vasla si nu urca personal pe catarg, presedintele putea sa-si puna la treaba consilierii juridici, specializati in citit articole, paragrafe, aliniate, titluri, capitole, si alte asemenea fenomene paranormale, la care noi, ceilalti, privim ca vitelul la Antena 3.

Era sarcina lor sa ne citeasca documentul. Daca se impuneau, ar fi fost OK. Daca intrau in conflict cu luptatorii tv, ii arbitra presedintele. Acum, daca presedintele a pus mana pe vasla, arbitreaza antenele si realitatile, iar opozitia trage conluziile.

Cea mai scurta concluzie a tras-o vineri domnul Nastase: "Nu Constitutia trebuie schimbata. Trebuie schimbat presedintele".

Cine sa-l schimbe? Nastase, care a pierdut la mustata? Geoana, care a pierdut dupa ce a castigat? Sau Crin, care se da mare, tocmai cand ii trage Patriciu presul de sub picioare?

Simtind ca i se arunca o manusa, nici Crin n-a ridicat-o: "PNL nu accepta sa participe la o asa zisa discutie, dezbartere si actiune in vederea modificarii constitutiei pe picior, cand si cum are chef domnul Basescu". Zau? Accepta numai cand si cum are chef domnul Crin?

Nici Ponta nu s-a repezit la manusa, socotind ca propunerea este "un fel de delir constitutional, o republica latino-americana din anii '60 - '70".

Se prevede un discurs cu sala pe jumatate goala

Asa stand lucrurile, este foarte probabil ca, dupa ce proiectul va trece de Consiliul Legislativ si va intra in Parlament, aici domnul Basescu va vorbi intr-o sala pe jumatate goala.

Cu atat mai bine pentru presedinte. Nu va pierde ocazia sa arate ca batalionul Ponta e lipsa, iar compania Crin e absenta numai si numai pentru ca pe ei nu-i intereseaza exact ce-i unge la inima pe telespectator, si anume:

* Un Parlament unicameral cu 300 de alesi, din cei care nu chiulesc, ca Antonescu, de exemplu. Unu la mana.

* O constitutie fara sintagma "toate averile se prezuma a fi licite" - care ascunde acum toate averile ilicite. Doi la mana.

* Limitarea asumarii raspunderii guvernului (una pe sesiune), pentru ca Parlamentul sa nu mai stea degeaba. Trei la mana.

* Limitarea imunitatii la politic. Adica, daca te faci vinovat de termopane, te umfla. Daca te-a prins la altele cu mata-n sac, iarasi te umfla. Patru la mana.

Declinul poate incepe cu sala goala

Pentru telespectator, e destul atata. Celelalte puncte le va lua cu titlu de inventar, fiind multumit ca discursul le taie macaroana celor cu vile, le rade imunitatea celor cu termopane si barbiereste numarul de camere inclusiv de demnitari.

Cu asta, daca USL va iesi tafnos din sala si va lasa discursul fara replica, este foarte posibil sa-si dea singur foc la valiza. Acesta ar putea fi micul bobarnac, cu care sa inceapa marele declin din sondaje.

Ceea ce domnului Basescu nu-i va displacea. Nici nu-si face dansul iluzii ca ar putea adopta o noua Constitutie cu actualul parlament, dar ii convine cand se pune Opozitia pe picioarele de dindarat si se face antipatica publicului.

Inca doua demonstratii cu iesitul din sala si poate apuca - cine stie - sa revina la obiceiul de altadata, cu baile de multime.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu Constitutie, #Basescu modificari Constitutie , #stiri Traian Basescu
Comentarii