Proiectul grandios al lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 00:30
9967 citiri
Proiectul grandios al lui Traian Basescu (Opinii)

In mod normal, cel mai important subiect al saptamanii ar fi trebuit sa fie discursul premierului chinez in Parlamentul Romaniei si semnificatiile multiple ale acestui gest istoric.

De la traducerea oficiala, care a pus la grea incercare forta celor prezenti de a se abtine sa nu izbucneasca in ras si pana la ironia amara a intoarcerii trecutului sub forma sperantei din viitor. Exista insa un alt subiect care umbreste pana si tigrul local care se pregateste sa devina Romania.

Unirea Romaniei cu Republica Moldova sau reintregirea tarii, asa cum a fost formulat de catre Traian Basescu, este subiectul care loveste in plex o natiune. Este visul neimpartasit al romanilor si basarabenilor, gandul ascuns pe care nu ne-am permis pana acum sa il folosim prea des in public, altfel spus un subiect tabu de care toata lumea fuge, pentru ca stie ca e la fel de putin realizabil ca si trimiterea de cosmonauti romani pe Marte. Si totusi, presedintele i-a dat glas.

Intr-un moment cand Traian Basescu se agata de orice subiect popular pentru a ramane activ in scena politica si ca sa isi refaca imaginea uzata, de la cresteri de taxe si investitii chinezesti, cand Uniunea Europeana a suferit deja o infrangere importanta prin pierderea Ucrainei din lista tarilor care se pregateau pentru integrare, aruncarea subiectului unirii Romaniei cu Republica Moldova este o miscare care va trezi reactii puternice atat la est cat si la vest. De la Bruxelles pana la Moscova, oficialii UE si strategii rusi vor analiza si reanaliza mesajul pe care Romania il transmite prin cel mai important comunicator de politica externa.

"Un popor, cand are ocazia sa fie imprena, nu va renunta. Nu mizez pe oameni politici, toata actiunea mea legata de Republica Moldova a fost legata de ideea ca poate ne vom uni, stiu ca nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va intampla, pentru ca sangele apa nu se face" - sunt cuvintele pe care Traian Basescu le-a rostit intr-o emisiune la TVR, la doar cateva ore dupa discursul premierului chinez din Parlamentul Romaniei. Intrebat daca s-a consultat cu ministrul de Externe, Basescu a recunoscut ca ideea sa transmita un astfel de mesaj ii apartine.

Mai mult, presedintele a identificat reintregirea tarii ca fiind "urmatorul proiect de tara" pe care Romania trebuie sa si-l asume si sa-l implineasca, primul pas fiind sustinerea si pregatirea accesului Moldovei in Uniunea Europeana. Fiind factorul care a declansat procesul, Traian Basescu se poate identifica din acest moment cu figura celui care va lupta pentru "reintregirea neamului", o idee care incapsuleaza cele mai adanci si mai puternice radacini ale sentimentului nationalist. Odata ce a fost enuntat, proiectul va lucra constient si inconstient pe ambele maluri ale Prutului.

Iar acest pas ii da sansa lui Traian Basescu de a strange in jurul sau pe cei care cred, spera, viseaza si vor sa lupte pentru a-si implini una dintre cele mai adanci fantasme. Intr-o perioada precum cea pe care o traversam, rascolirea unui astfel de sentiment poate avea un efect de pansament peste spaimele provocate de criza economica. E drogul cel mai usor de inghitit si cel mai facil de procurat. Proiectul lui Traian Basescu, daca se va aseza in fruntea lui ca lider care se angajeaza sa-l implineasca, va fi primul mare proiect de tara dupa aderarea la UE si NATO.

Dincolo de calculul beneficiilor, oportunitatilor si actualitatii unui astfel de proiect, presedintele si-a gasit vaporul perfect cu care sa navigheze catre inimile romanilor. De unde se vad bine si socotelile prea transparente pe care si le face Traian Basescu pentru recucerirea poporului pierdut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Basescu Republica Moldova, #Basescu mesaj Moldova, #Basescu unire Moldova , #stiri Traian Basescu