Propunerea soc a lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 12:10
7530 citiri
Propunerea soc a lui Traian Basescu

Referendumul privind unicameralismul propus de Traian Basescu pentru ziua alegerilor prezidentiale este o miscare electorala abila, dar si o initiativa reformatoare salutara.

Unicameralism salutar

Pe fond, nu exista niciun motiv pentru care Romania sa aiba un Parlament bicameral. Aceasta forma de organizare este specifica statelor federale si multinationale. Iar acolo unde exista doua camere, ele au atributii bine delimitate. Niciuna dintre cele doua conditii nu este indeplinita in Romania.

Parlamentarii au sarit deja ca muscati de sarpe: ne intoarcem la dictatura, atac la democratie! Mi-e greu sa cred ca in 13 tari ale UE care au parlamente unicamerale, domneste dictatura. Suedia si Danemarca, de exemplu, or fi modele de totalitarism?

Un Parlament unicameral este mai ieftin. E drept ca nu judecam democratia in termeni de cost, dar asta cat timp vorbim despre o institutie eficienta. Dar cand o institutie consuma enorm si nu produce mai nimic, intra in discutie si costul. Lenea si dezinteresul nu sunt manifestari democratice.

Pana la urma, reducerea numarului de parlamentari este o modalitate eficienta de reformare a clasei politice si trebuie salutata.

Miscarea electorala abila

Exista insa si o componenta esentilamente electorala in demersul lui Traian Basescu: momentul ales pentru referendum.

Traian Basescu da, prin propunerea sa, o lovitura electorala de marca. Tema este foarte populara, iar adversitatea poporului fata de Parlament, pe care il socoteste un cuib de trantori imbuibati si corupti, este foarte posibil sa aduca foarte multi oameni la vot.

In orice caz, cu mult mai multi decat ar fi venit la scrutinul prezidential. Iar Traian Basescu stie ca prezenta mare este in avantajul sau, iar absenteimul masiv a fost in ultima vreme exact in tabara sa, adica electoratul dezamagit de lipsa reformelor.

Ei bine, exact asta ofera Traian Basescu: reforma. Avem reforma educatiei, cata e ea, avem legea salarizarii unitare, care, cat de proasta a iesit, este perceputa in zona privata drept un prima pas de reforma a statului, si, iata acum, punctul culminant - reforma constitutionala.

Toate sunt proiecte prezidentiale pana acum ratate si Traian Basescu incearca sa le bifeze pe ultima suta de metri. Referendumul va avea loc in turul intai, asa ca in turul al doilea, decisiv, presedintele ar putea purta la butoniera un da masiv in directia reformarii statului, perla bilantului sau.

In plus, in momentul in care sindicatele fierb pentru ca nu sunt bani si se taie posturi, atunci cand mediul privat se confrunta cu un somaj masiv, Traian Basescu vine tocmai cu o propunere de reducere a cheltuielilor bugetare si timitere in somaj, exact din zona pe care o detesta mai tare romanul, bugetar sau nebugetar. Sigur ca pana la o astfel de reducere efectiva ar mai trece ani de proceduri complicate, insa poporul se poate racori acum, canalizandu-si toata frustrarea pe alt actor politic decat presedintele.

De altfel, reactiile adverse vehemente ale parlamentarilor opariti ii fac o campanie electorala nebuna lui Traian Basescu. Ele il plaseaza din nou pe presedinte in postura cea mai avantajoasa: singur impotriva tuturor, adica, din nou, impotriva celor 322 antireformisti. Traian Basescu are nevoie de un adversar in raport cu care sa se defineasca in alb si de aceasta data a crescut miza, definindu-se ca pozitiv in raport cu un personaj colectiv demonizat de popor.

Propunerea de azi este si cea mai cumplita razbunare a lui Traian Basescu impotriva celor 322. In 2007, ei au chemat la referendum impotriva lui, acum presedintele cheama la referendum impotriva lor. Ba chiar, daca raspunsul va fi da, parlamentul actual ar putea fi pus in situatia sa-si semneze condamnarea cu propria mana.

Capcana este cumplita pentru contracandidati. Daca se plaseaza impotriva unicameralismului sau ignora tema se sinucid politic. Daca se pronunta pentru si indeamna la vot pentru parlament unicameral valideaza un proiect al dusmanului numarul unu.

Disperare sau proiect?

Adversarii spun ca miscarea aceasta a presedintelui este dovada disperarii. Ma indoiesc. Insemna ca Traian Basescu e disperat de pe vremea cand avea cam 70% in sondaje. Pe 15 februarie 2007 le cerea oficial parlamentarilor, intr-un discurs tinut in fata camerelor reunite, "sa declaseze procedurile, atat de necesare pentru modificarea Constitutiei". A reluat tema intr-un alt discurs, in 24 septembrie anul trecut.

Presedintele a convocat referendumul pentru votul uninominal, alta componenta a reformei clasei politice. A existat o comisie prezidentiala pentru analiza regimului constitutional, condusa de profesorul Ion Stanomir, al carei raport continea propunerea trecerii la unicameralism.

Este o dovada de rea credinta sa reduci aceasta propunere la certa ei componenta electorala. Daca vrem ca presedintele sa aiba proiecte, e stupid sa il demolam atunci cand incearca sa le puna in aplicare.

Insa indiferent cum am lua-o lansarea temei este benefica pentru ca reforma clasei politice este absolut necesara. Din pasa lui Traian Basescu mingea va ajunge in terenul electoratului si apoi al politicenilor. Ce facem cu ea?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#referendum Parlament unicameral, #Basescu referendum Parlament unicameral , #stiri Traian Basescu
Comentarii
Poza MAHETlN
MAHETlN
rank 3
Mai aveti vreo indoiala ca Basescu vrea sa scape de Domnul Dan Voiculescu si ceilalti,Nastase,Mitrea si Patriciu???