PSD i-a dat lui Basescu o lista nenegociabila in vederea revizuirii Constitutiei

Luni, 15 Martie 2010, ora 18:17
2503 citiri
PSD i-a dat lui Basescu o lista nenegociabila in vederea revizuirii Constitutiei

Delegatia PSD i-a inmanat, luni, presedintelui Traian Basescu, inainte de a se retrage de la consultarile de la Palatul Cotroceni, un document ce contine si o lista cu elemente nenegociabile de revizuire a Constitutiei.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, PSD sustine ca una dintre camere sa fie aleasa direct, iar cealalta sa fie, dupa modelul Tratatului de la Lisabona, formata din reprezentantii comunitatilor locale (prin votul consilierilor locali si judeteni), adoptarea pentru parlamentari a unui statut similar cu cel al alesilor locali (pierderea mandatului in cazul parasirii partidului cu care a intrat in Parlament) si scoaterea Ministerului Public de sub autoritatea Ministerului de Justitie.

PNL, PSD si PC au plecat de la consultari din cauza independentilor

Totodata, PSD vrea sa se discute si alegerea presedintelui de catre cetateni si stabilirea unor relatii clare intre Presedinte, Parlament si Guvern (neinterventia Presedintelui in atributiile Parlamentului si Guvernului).

Exista, insa, si o lista ce contine elemente cu care social-democratii sunt de acord. Printre ele se numara reducerea numarului de parlamentari, in acord cu nevoia eficientizarii costurilor actuale si necesitatea unui nou Cod electoral.

PSD va cere la Cotroceni crearea unui nou sistem politic

PSD mai sustine ca revizuirea trebuie sa fie facuta intr-o comisie la Parlament, care sa cuprinda o viziune mai ampla de modernizare a Constitutiei (nu doar de gasire a unei solutii de legiferare a rezultatelor referendumului de anul trecut) si ca referendumul sa se tine dupa dezbaterile parlamentare si nu inainte.

Masuri antisomaj, modificarea legii pensiilor si a legii salarizarii

Totodata, in documentul inmanat presedintelui Basescu de delegatia social-democratilor mai exista o lista cu prioritatile legislative, de asemenea nenegociabile.

PSD se va opune Legii dezvoltarii regionale a UDMR

Pe ea se regasesc masurile anticriza care trebuie sa vizeze reducerea numarului de someri, modificarea Legii pensiilor pentru a nu forta recalcularea pensiilor deja acordate prin legile anterioare, solutia eliminarii abuzurilor fiind impozitare diferentiata, si modificarea legii salarizarii unitare pana la jumatatea acestui an, pentru a se elimina dezechilibrele actuale.

PSD mai vrea ca modificarile la Legea 188/1999, privind Statutul functionarilor publici, si care au pus baza politizarii excesive a administratiei, sa fie respinse, nu promulgate si ca Legea regionalizarii, trecuta de o camera a Parlamentului prin adoptare tacita, sa fie regandita.

PSD vrea referendum national pentru punctul de pensie

Totodata numirile in posturile din administratie trebuie sa fie deblocate pentru absolventii de facultate (masura de anul trecut avand efecte negative in prezent), TVA-ul sa nu fie crescut, iar costurile reformei sa nu fie transferate total populatiei prin astfel de masuri, modificarile din sistemul de educatie doar dupa o dezbatere ampla, si neadoptarea proiectului de la Rosia Montana decat in urma unui acord intre societatea civila, partide, mediul academic si un vot (prin referendum national).

A.S.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...