Raul cel mare

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 17:30
6864 citiri
Raul cel mare
Foto: Cotidianul

Scandalul Oprea si deznodamantul Dragnea ne-au aratat cam care e, cel putin deocamdata, raportul de forte din interiorul puterii.

Baronii PSD sunt suiti pe masa partidului si a coalitiei, isi impun interesele fara eforturi prea mari si nu intampina nicio opozitie. Ei sunt puterea daca le convin masurile, ei sunt opozitia daca sunt calcati pe coada.

Iar daca Gabriel Oprea ar fi gresit doar cu numirea lui Virgil Ardelean nu si nu ar fi lezat interesele colegilor baroni si prin alte masuri pe care le-a aprobat ar fi fost si acum pe locul lui.

PSD-ul baronilor domina si partidul si guvernarea. Daca Mircea Geoana era de asteptat sa faca neconditionat jocul care sa-i asigure supravietuirea ca presedinte al PSD, dinspre partea lui Traian Basescu ar fi fost de anticipat o oarecare rezistenta.

Mai tineti minte cum ii caina toata lumea pe social democrati care s-ar fi dat legati in mana presedintelui, cum au intrat ei, micutii, la stapan, cum Traian Basescu a purces la marea reforma din PSD si ce acte de vitejie o sa faca el in fruntea actualei coalitii mamut cu care o sa transforme si tara si partidul pana acum de netransformat?

Pana acum semnele nu sunt deloc in aceasta directie, ci taman invers. Traian Basescu si PD-L par prizonierii unei coalitii de care tin cu dintii si cu orice pret.

Vedem un PSD intransigent si la putere si in opozitie, care nu se sfieste sa critice vocal masurile guvernaentale, care ii da cu tifla in public lui Traian Basescu explicand ca social democratii nu dau doi bani pe parerile lui.

Zilnic, cel putin un PSD-ist si vreo doi conservatori ies pe vreo sticla pentru a arucna cate o smetie catre guvern, atitudine expres interzisa de protocolul dintre cele doua partide sub sanctiuni aspre. Totusi, nimeni nu pateste nimic.

Democrat liberalii au fost instruiti sa nu vada, sa nu auda, cel putin un an, adica pana dupa prezidentiale, iar Traian Basescu se fereste sa-i supere pe baroni.

Daca numirea lui Ardelean a fost cumva testul lui, raspunsul PSD a fost mai mult decat explicit si pare sa-l fi amutit pe presedinte.

Traian Basescu fara scapare

PSD stie bine ca Traian Basescu, dupa ce si-a naucit electoratul cu aceasta alianta, nu are decat o sansa: sa o faca sa mearga.

Dupa trei ani de razboi nu-si mai poate permite sa iste niciun conflict. Ori se reinventeaza ca parinte pacificator al natiei, ori e pierdut.

A mizat probabil pe un mai bun control asupra lui Mircea Geoana, dar presedintele PSD isi joaca si el supravietuirea, poate chiar ascensiunea, politica.

Asa ca Traian Basescu trebuie sa inghita toate mizeriile baronilor PSD fara de care insa acest guvern nu poate exista.

In plus, pentru PSD exista oricand si alternativa PNL. Pentru PD-L nu prea exista decat alterntiva guvernului minoritar care ar fi spulberat in foarte scurt timp.

Dar nimic din toate acestea nu reprezinta o surpriza. Oare de ce si-a imaginat Traian Basescu ca vor baronii PSD la guvernare in pofida opozitiei aripii Iliescu - Nastase? De dragul si pentru binele tarii? Tot ce se intimpla acum era logic si previzibil.

Istoria e, ca de obicei, ironica. Traian Basescu a fost 100% conflictual cu PNL, atunci cand putina temperare ar fi fost salvatoare, si este obligat acum la conciliere si pacifism cu baronii PSD care chiar ar merita multa adversitate. Dintre doua rele, l-a ales pe cel mai mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#baroni PSD, #Traian Basescu ingenuncheat, #alternative politice , #stiri Traian Basescu
Comentarii