Razboiul brandurilor grele

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 12:44
5055 citiri
Razboiul brandurilor grele
Foto: presidency.ro

Greu de spus acum daca Lucian Croitoru are sanse sa alcatuiasca un guvern politic, care sa primeasca votul de investitura al parlamentului. Cartile sunt in mana UDMR, care si-a nuantat deja pozitia si se arata dispusi la dialog cu premierul desemnat, pentru stabilitate si depasirea crizei.

Daca maghiarii trec de partea lui Lucian Croitoru, este posibil sa faca acelasi lucru, pana la urma, si minoritatile, iar noul guvern ar mai avea nevoie de doar 14 voturi pentru a fi investit. Nu e mult deloc, avand in vedere spectrul anticipatelor care da frisoane oricarui parlamentar.

Cinci parlamentari liberali de-abia au fost exclusi din partid pentru indiscipina la motiune. PSD are mari motive de a fi demoralizat vazandu-se anexat la premierul lui Crin Antonescu, adica exact al candidatului care-l poate opri pe Mircea Geoana in turul I. Oare grupul Mitrea, de exemplu, ce va face?

Urmeaza asadar 10 zile de negocieri dure, conduse cel mai probabil chiar de presedinte, si, poate, chiar un apel la Curtea Constitutionala. Este posibil ca oarecum implicat in negocieri sa fie, cu mare discretie, si guvernatorul BNR, satul de incompetenti la Palatul Victoria si fericit sa aiba la guvern omul lui, devenind, astfel, poate cel mai puternic om din Romania.

Dincolo de acest razboi insa, o batalie la fel de grea se consuma in plan electoral, la nivelul imaginii. Este un razboi al brandurilor grele, atasate candidatilor la presedintie.

Klaus Iohannis este premierul lui Crin Antonescu. El este brandul nemtesc cu tot ceea ce inseamna el in acceptiunea romaneasca, de la seriozitate si prosperitate, la Mercedes si Carol I. Are si avantajul unei adevarate legende la Sibiu, deci al notorietatii.

Lucian Croitoru, premierul lui Traian Basescu, este brand BNR, ba chiar mai mult, este brand Mugur Isarescu. De cand i-a fost anuntata desemnarea, imaginea sa este asociata insistent cu a guvernatorului: de 10 ani consilier al lui Mugur Isarescu, primul drum dupa desemnare a fost la Mugur Isarescu, prima intalnire, foarte lunga, dupa desemnare a fost cu Mugur Isarescu, a dat interviuri de pe treptele BNR, iar vocea guvernatorului, Adrian Vasilescu, nu mai pridideste cu laudele de cateva zile deja. Aceasta garantie la cel mai inalt nivel posibil in Romania compenseaza lipsa de notorietate a lui Lucian Croitoru.

Aceasta va fi mare confruntare de imagine, care ar putea decide chiar soarta prezidentialelor.

Traian Basescu l-a respins pe Klaus Iohannis pentru a nu pierde puterea executiva post electorala, in ipoteza ca invinge in alegeri. Ar fi avut din nou in Palatul Victoria, dincolo de parghiile sale, un om al dusmanului. A respins implicit brandul nemtesc, dar a facut-o abil. Nu l-a refuzat pe Klaus Iohannis din prima, iar cand a facut-o totusi, a actionat cu o eleganta nespecifica: laude, telefoane curtenitoare si chiar promisiuni de proiecte viitoare, si cu un argument credibil: prefera un economist cu relatii in FMI. Ba chiar l-a victimizat pe dl. Iohannis spunand ca, "in spatele unui om onest si exceptional s-au asezat toti cei care se tem de modernizarea statului si de pierderea privilegiilor.(...) Nu cu Voiculescu in capul mesei se fac guverne".

De partea cealalta, Lucian Croitoru a fost respins din start de tabara adversa, cu exceptia UDMR, dar fara argumente. Este tehnocrat cum au vrut? Este. Are competenta indiscutabila? Are, recunoscuta chiar de ei. A venit, chiar spre deosebire de Klaus Iohannis, de la inceput, cu prioritati certe pe termen mediu si scurt? A venit. Si atunci de ce nu-i acorda sustinere politica?

PSD si PNL par acum inflexibile, incrancenate si gata sa-si asume toate riscurile pe care presedintele le-a invocat apocaliptic: pierderea transelor de la FMI, neplata pensiilor si salariilor, derapajul economic. Deja FMI a anuntat ca va veni la discutii doar dupa ce va exista un cabinet cu puteri complete.

Riscul politic si electoral de a respinge in parlament cabinetul Croitoru e imens. Poporul ar vedea un tanar tehnocrat, cu program si, mai ales, garantat Isarescu, respins doar pentru ca a fost propus de Traian Basescu. Si asta in timp ce i se va tot spune cum e cu transele de la FMI, cu pensiile si salariile, si cu criza econimica. Daca mai aluneca nitel si cursul leului, efectul electoral ar putea fi devastator.

Pana la urma, in plan electoral, ramane de vazut care dintre cele doua branduri este mai puternic, pe care si l-ar fi dorit poporul mai mult la Palatul Victoria. Batalia prezidentiala a devenit in mare masura batalia premierilor.

Daca va pierde, Crin Antonescu ar putea avea o tema grea de meditatie: cum ar fi fost daca viceguvernator al BNR ar fi ajuns Lucian Croitoru, dupa cum a dorit Mugur Isarescu, si nu Bogdan Olteanu. Sfidarea guvernatorului o fi fost o miscare inteleapta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Lucian Croitoru premier, #guvern ministri Croitoru , #stiri Traian Basescu