Razboiul votului uninominal. Avantaje si dezavantaje (VOTEAZA!)

Joi, 25 Octombrie 2007, ora 11:16
31830 citiri
Razboiul votului uninominal. Avantaje si dezavantaje (VOTEAZA!)

Ca si cum europarlamentarele nu ar fi fost o noutate suficient de mare pentru alegatorul roman, Traian Basescu a decis sa organizeze simultan cu acestea si un referendum pentru introducerea votului uninominal.

- Votul Uninominal: PSD vs. Iliescu

- PD cere sectii unice de votare la euroalegeri si referendum

- Cititorii Ziare.com vor uninominalul lui Basescu

- "M-am saturat sa voteze in unanimitate doar pentru salarii"

- Euroalegerile si referendumul vor avea loc in aceeasi cladire, dar in sectii diferite

- CPC: Presedintele risca sa blocheze uninominalul

- Proiectul de Cod Electoral al Asociatiei Pro Democratia

Asa ca, in premiera absoluta, romanii vor fi chemati la urne sa isi aleaga reprezentantii din Parlamentul de la Bruxelles, dar si sa decida daca vor ca la urmatoarele alegeri legislative sa voteze oameni, nu liste.

Seful statului a semnat marti, 23 octombrie, decretul pentru organizarea unui referendum referitor la introducerea incepand cu urmatoarele alegeri a votului uninominal. Seful statului a adaugat ca nu a specificat o data anume, ci numai ca scrutinul va coincide cu alegerile pentru Parlamentul European, stabilite de Guvern pe 25 noiembrie.

Avem referendum si asumare a raspunderii, n-avem uninominal

Romanii vor raspunde cu DA sau NU la intrebarea "Sunteti de acord ca, incepand de la primele alegeri care vor fi organizate, deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale in baza unui scrutin majoritar in doua tururi?"

Pe de alta parte, premierul Tariceanu a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru varianta sa a legii votului uninominal. La o prima vedere, intrebarea care apare este: la ce bun un referendum in conditiile in care, prin lege, la acel moment, votul uninominal ar putea fi deja introdus?

Uninominalul lui Basescu vs. uninominalul lui Tariceanu

Un prim raspuns este ca lupta dintre Palate pe tema introducerii votului uninominal nu a luat sfarsit, deoarece seful statului si primul ministru sustin tipuri diferite de vot uninominal.

Presedintele a convocat consultarea populara pentru votul uninominal in sistem majoritar in doua tururi, pe modelul pe care sunt alesi primarii.

Sistemul majoritar in doua tururi presupune ca teritoriul Romaniei va fi impartit, ca si pana acum, in 42 de circumscriptii electorale (41 de judete si municipiul Bucuresti).

In fiecare judet si in Bucuresti se vor constitui colegii uninominale, in numar egal cu numarul senatorilor si al deputatilor. Cel mai probabil va fi vorba de 290 de colegii pentru Camera si 124 pentru Senat.

Fiecare partid are dreptul sa propuna un singur candidat pentru un colegiu. Mandatele vor fi distribuite doar castigatorilor dintr-un colegiu uninominal. In cazul in care niciun candidat nu obtine jumatate plus unu din voturi, se organizeaza un al doilea tur de scrutin, un balotaj intre primii doi clasati.

La finalul procesului electoral, fiecare partid va avea un numar de parlamentari fara nicio legatura cu scorul formatiunii.

Se aplica principiul "castigatorul ia tot", asigurandu-se o buna reprezentare a partidelor puternice si, ce e mai important, majoritati parlamentare confortabile. Se poate ajunge in acest fel la un Parlament format din doar doua-trei formatiuni politice. Ar putea exista si un dezavantaj, acela ca suporterii unei formatiuni sa nu aiba reprezentare in Legislativ, lucru care se intampla, insa, si acum, din cauza pragului electoral.

Sistemul mixt, mai ieftin

De cealalta parte, sistemul mixt cu compensare sustinut de Guvern pe baza proiectului Pro Democratia presupune constituirea de colegii uninominale, in numar egal cu jumatate din numarul senatorilor si al deputatilor la care are dreptul respectiva circumscriptie electorala, care ar fi de dimensiunile unei regiuni de dezvoltare. Cel mai probabil va fi vorba de 145 de colegii pentru Camera si 62 pentru Senat.

Fiecare partid are dreptul sa propuna un singur candidat pentru un colegiu. Jumatate dintre mandate vor fi atribuite candidatilor cu cel mai mare numar de voturi in colegiile uninominale, daca intrunesc jumatate plus unu din voturi. Restul mandatelor se redistribuie in functie de numarul total de voturi obtinute de partide in toata circumscriptia.

Acest sistem este profitabil pentru formatiunile minoritatilor nationale si pentru partidele medii, insa pastreaza un avantaj pentru formatiunile bine clasate.

De asemenea, sistemul mixt nu rezolva exhaustiv reprezentarea formatiunilor mici, intrucat un partid care ar avea, la nivel national, un numar suficient de voturi pentru a primi cateva mandate, daca le are egal distribuite la nivelul tarii va ramane fara niciun mandat.

In schimb formatiunile minoritatilor nationale, ai caror votanti sunt mult mai compact distribuiti, pot sa castige mai multe mandate decat in sistemul cu liste care a functionat pana acum.

Pe cine avantajeaza uninominalul

Varianta propusa de Traian Basescu, cea a scrutinului majoritar in doua tururi, ar favoriza partidele mari - PD, PSD, PNL, iar marii castigatori ar putea fi democratii, care se situeaza in sondaje in jurul cotei de 40%.

Pro Democratia, de varianta careia PD s-a distantat in ultima vreme, a avertizat ca, "dupa cum o demonstreaza realitatea din alte tari, pot aparea situatii in care partide care se bucura de voturile a 30%-35% din alegatori ajung sa castige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obtin 10%-12% nici macar nu intra in Parlament".

Referendumul are sanse mici sa fie validat

Daca majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum vor fi favorabile introducerii votului uninominal, Basescu va impune, practic, Parlamentului, varianta care va trebui legiferata.

In acest moment se pare, insa, ca referendumul cerut de Basescu are sanse destul de mici sa fie validat, deoarece pentru aceasta este necesara prezenta la urne a jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise pe liste, adica peste 9 milioane de alegatori.

Daca avem in vedere ca exista cateva milioane de romani plecati din tara, e nevoie de o prezenta de 70-75% a cetatenilor cu drept de vot pentru ca referendumul sa fie validat. Si, de asemenea, este putin probabil ca actualul executiv sa extinda scrutinul pe durata a doua zile, asa cum a facut Cabinetul Nastase la modificarea constitutiei, pentru un referendum initiat de presedinte, mai ales daca avem in vedere faptul ca, in premiera, referendumul pentru suspendarea sefului statului a avut loc sambata, si nu duminica, in ciuda a numeroase proteste.

Interesant este si ca presedintele Basescu a gasit din nou o modalitate de a evita contramasurile parlamentarilor, care au incercat sa opreasca desfasurarea simultana a referendumului cu alegerile europarlamentare. Dupa cum se stie, Parlamentul a adoptat recent o modificare a legii referendumului care prevede ca acesta nu poate fi organizat in aceeasi zi cu orice fel de alegeri.

Actul normativ a fost trimis la Cotroceni, insa presedintele nu a trimis-o inca la Monitorul Oficial, avand timp pana la finele lunii sa o promulge. Astfel, tentativa parlamentarilor va ramane fara finalitate pentru referendumul pentru uninominal. Chiar daca, cel mai probabil, legea va fi publicata in Monitorul Oficial pana pe 25 noiembrie, ea nu poate fi aplicata retroactiv, referendumul fiind deja convocat.

Uninominalul in doua variante

Votul uninominal are cateva avantaje fata de cel pe lista. In primul rand, se elimina posibilitatea plasarii pe liste a unor candidati impusi "de la centru" necunoscuti de comunitatile locale si lipsiti de interes pentru problemele acestora. In al doilea rand, votul uninominal elimina, intr-o proportie semnificativa, posibilitatea ascunderii in spatele imunitatii parlamentare a unor indivizi care au probleme cu justitia.

Dezbatut indelung in mediile politice si in societatea civila, votul uninominal a ajuns sa intruneasca, cel putin la nivelul declaratiilor, o cvasiunanimitate. Adica, se recunoaste, cel putin, ca votul uninominal ar fi o varianta eficienta de reformare a clasei politice.

Cum, insa, nicio tema de interes general nu scapa combatantilor din "razboiul palatelor", si votul uninominal a devenit subiect de disputa intre Basescu si Tariceanu. Incercam sa va prezentam mai jos avantajele si dezavantajele variantelor propuse de cei doi, pentru a vota in cunostinta de cauza, la referendumul pentru uninominal.

Varianta "Basescu"Varianta "Tariceanu"
Avantaje- asigura o majoritate confortabila pentru partidul care castiga alegerile, ceea ce elimina camuflarea esecurilor- asigura o mai buna reprezentare a formatiunilor demarime mijlocie
- limpezeste scena politica, eliminand multimea de formatiuni politice ce nu reprezinta penimeni- e nevoie de un singur tur de scrutin, ceea ce scade cheltuielile de la buget
- scade profitabilitatea mandatului parlamentar, prin costuri mai mari si maidirectionate in campanie- ofera posibilitate de afirmare unor persoanene inregimentate politic
Dezavantaje- scade importanta doctrinei, crescand-o pe cea apopularitaii, chiar a populismului- nu rezolva problema reprezentarii partidelor mici si aminoritatilor
- presupunedoua tururi de scrutin, deci este mai costisitor- e un sistem mai dificil de aplicat
-- presupune, inanumite cazuri, marirea numarului de parlamentari, deci cheltuieli mai mari
-- in incercarea de a se mentine in limitele unui singur tur de scrutin, proiectul introducecriterii irationale de departajare intre candidati, de genul "cel maibatran"

Acestea sunt cateva dintre avantajele si dezavantajele descoperite de noi in cele doua sisteme de vot uninominal. Ziare.com va invita sa va exprimati, mai jos, opinia cu privire la necesitatea introducerii votului uninominal, precum si sa oferiti argumente pentru una dintre cele doua variante de vot uninominal.

Comunicarea electorală este crucială în campania din 2024. Publică mesajul tău pe Ziare.com pentru a ajunge la milioane de români care accesează site-ul lunar. Ofertele pot fi solicitate la publicitate@ziare.com

Eveniment Quarterly Report

Ciolacu, acuzat că a provocat scandalul la Washington pentru că vrea să-l schimbe pe ambasadorul Muraru: ”Victor Ponta sau Mihai Tudose?”
Ciolacu, acuzat că a provocat scandalul la Washington pentru că vrea să-l schimbe pe ambasadorul Muraru: ”Victor Ponta sau Mihai Tudose?”
Deputatul PNL Robert Sighiartău susține că ”secretul” din spatele scandalului diplomatic de la Washington generat de Ciolacu este că premierul vrea să îl schimbe pe actualul ambasador...
Vlad Voiculescu iese la atac după acuzațiile din dosarul vaccinurilor anti-Covid: ”Nu eram informat despre contracte”
Vlad Voiculescu iese la atac după acuzațiile din dosarul vaccinurilor anti-Covid: ”Nu eram informat despre contracte”
DNA a început miercuri, 6 decembrie, audierile în ”Dosarul vaccinurilor”, în care fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt...