Referendumul lui Basescu, o scatoalca data USL (Opinii)

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 20:24
2085 citiri
Referendumul lui Basescu, o scatoalca data USL (Opinii)

Dupa o tacere mai mult decat indelungata, Traian Basescu a aruncat o bomba chiar in mijlocul schimbarilor constitutionale promovate cu atata sarg de USL (sau cel putin de o parte a Uniunii).

Indiferent ce ar face, USL are imens de pierdut la initiativa lui Basescu si sunt putine variantele de castig pentru ei. Sa le luam la rand.

In cazul in care CCR respinge proiectul de Constitutie pe motiv ca nu implementeaza un parlament unicameral cu 300 de parlamentari, lovitura este mare pentru USL, care tot timpul a incercat sa se ascunda in spatele vointei suverane a poporului roman, insa refuza sa implementeze un referendum validat.

In cazul in care CCR considera ca vointa populara s-a exprimat cu multa vreme in urna, poporul va trebui sa iasa la urma din nou, indiferent cat ar incerca USL sa traga de timp cu implementarea referendumului. Daca incearca sa faca traga de timp, ies prost pentru motivul ca le e frica de rezultatul la urne, care de data asta nu e un vot politic si s-ar putea sa nu iasa cum vor ei.

In cazul in care totusi se ajunge la un referendum, intra in actiune un prag care, oricare ar fi el, se va intoarce ca un bumerang impotriva USL.

Daca pragul aprobat este de 30%, un referendum privind parlament unicameral si 300 de parlamentari are toate sansele sa treaca, deoarece toti cei care au boicotat referendumul anul trecut s-ar prezenta la vot anul acesta si o astfel de initiativa e chiar mult mai usor de trecut decat in 2009 la cat de popular este parlamentul.

Un referendum confirmat ar pune intr-o pozitie foarte proasta USL, care nu mai au nici un argument in a incerca sa treaca schimbarile constitutionale promovate de ei. In cazul acesta singura varianta reala sunt alegeri parlamentare anticipate, deoarece parlamentul actual nu este reprezentativ pentru ce vrea poporul roman.

Insa USL s-ar putea sa se teama de un astfel de rezultat pe care nu il vrea si prin diverse chichite sa pastreze pragul de 50% (poate chiar ajutati de CCR, care nu s-au pronuntat inca pe prag). In cazul asta e si mai prost pentru ei. Nu pot sa pastreze un prag de 50% pentru referendumul lui Basescu si sa il coboare pentru aprobarea Constitutiei, pentru ca referendumurile ar fi foarte aproape unul de altul si smecheria nu ar mai tine in fata CCR.

In cazul unui prag de 50%, USL pot spune la revedere modificarilor constitutionale pentru ca nu ar putea aduna o majoritate care sa voteze aberatiile care se vad votate pe banda rulanta de catre comisia de revizuire a constitutiei.

Singura varianta castigatoare pentru USL este sa faca niste modificari constitutionale care sa aiba sens si pentru care o mare masa de alegatori sa vina la urne ca sa asigure cvorumul de 50%.

Or asta probabil va insemna sfarsitul jalnic al USL, pentru ca parte din modificarile care se fac acum par a fi parte dintr-un troc din interiorul USL care ar permite PSD sa pastreze toata puterea si sa lase PNL o functie prezidentiala lipsita de orice fel de putere ca sa satisfaca orgoliul unui Crin Antonescu care se vrea vazut la Cotroceni prin orice fel de mijloace.

Privind la toate scenariile de mai sus, initiativa respectiva pune in dificultate foarte mare USL.

Ramane de vazut cum o sa iasa USL din capcana respectiva. Cred ca nu au prea multe variante castigatoare.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Basescu referendum 2013, #Basescu referendum Parlament, #Basescu referendum unicameral , #stiri Traian Basescu