Respectul cuvenit statului

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 18:25
4685 citiri
Respectul cuvenit statului
Foto: Ziare.com

Traian Basescu apasa la podea pedala patriotismului, pe autostrada electorala pe care ruleaza deja, de ceva vreme, insa deocamdata fara numere de inmatriculare. Si prinzand viteza mai tamponeaza o data breasla cea mai draga domniei sale, ziaristii.

"... Sunt pe la unele televiziuni oamenii iresponsabili. (...)I-ati vazut cum vorbesc? Ca le e scarba de Romania, ca ar vrea sa plece... Romanii au nevoie sa fie respectati de toti. Marea problema este: se respecta romanii la ei acasa? Uitati-va cum se vorbeste despre stat, uitati-va ca sunt ticalosi care si-au permis sa-l acuze de terorism pe seful statului numai pentru ca primesc doi bani de afara sau dinauntru."

Ma tem ca, voluntar sau involuntar, presedintele amesteca doua aspecte fundamental diferite: calomnia, cu adevarat o ticalosie, si critica, scarba chiar, legitima, argumentata provocata de motive autentice. Dupa cum presedintele pare sa nu fi sesizat cat de putin se mai confunda statul, ca suma a institutiilor, si Romania autentica, lucru de care ar avea totate motivele sa fi ingrijorat.

Inacceptabila ticalosie

Calomnia este inacceptabila si nu poate fi tolerata indiferent daca-l vizeaza pe seful statului, o institutie sau un om obisnuit. Este insa cu atat mai grav cu cat ricoseul ei poate leza interese nationale. Da, Sorin Rosca Stanescu a comis o imensa ticalosie prin calomnia de o gravitate extrema la adresa presedintelui Romaniei.

Daca SRS ar fi avut probe, asa cum pretindea, ar fi trebuit sa le puna din prima zi pe masa si, astfel fundamnetat, demersul sau ar fi fost legitim si salutar. N-a avut sau a mizat pe probe care n-au mai venit, cert este ca n-a mai avut cu ce sa-si sustina afirmatiile. Sunt la fel de vinovate si televiziunile care au preluat afirmatiile lui fara sa conditioneze difuzarea lor de probe concrete si puternice. Cele intamplate in acest scandal reprezinta o pata grava pe obrazul si-asa nu tocmai alb al presei romanesti.

Faptul ca dl. Rosca Stanescu a evitat sa implice ziarul Ziua in scandal, folosindu-si exclusiv blogul personal, sugereaza ca el nu a cazut intr-o capcana, ci era perfect constient de intoxicarea grosolana pe care a diseminat-o. Si totusi, breasla nu l-a exclus si nici macar nu s-a disociat de el. Ba sunt convinsa ca nu va trece mult pana sa-l vedem din nou, toxic, "pe sticla".

"Netacerea" ca forma de respect

Ce ne facem insa cu criticile legitime la adresa institutiilor statului roman, de a carui soarta s-a induiosat Traian Basescu? Cand vedem institutiile gaunoase, demnitarii corupti si inepti, cand vedem atata oportunism, inconsecventa si o lipsa cronica de respect pentru valori, oare ce ar trebui sa facem? Sa tacem ca sa nu lezam imaginea statului roman?

De ce nu se gandesc la asta reprezentantii statului roman, de ce nu promoveaza ei imaginea statului prin corectitudine, competenta si onestitate?

Un stat precum cel actual nu merita respectat, pentru ca el nu reprezinta decat in minima masura interesele romanilor. Tocmai de aceea, in acest moment, intre stat, ca suma a institutiilor, si tara, intre stat si romani s-a cascat o imensa prapastie de neincredere si scarba. Iar pentru asta nu sunt de vina nici cetatenii si nici ziaristii, ci reprezentantii statului, primii care l-au discreditat prin actiunile si atitudinea lor.

Acolo unde nu e nimic de repectat, nici nu poate fi pretins vreun respect. Dimpotriva, as zice ca a critica, a nu trece sub tacere disfunctionalitatile, oricat de multe si grave, din functionarea statului reprezinta cea mai importanta dovada de respect pentru romani si Romania, in ultima instanta, chiar de patriotism.

Aceasta "netacere", scarba si furia au fost cele care l-au daramat pe Ion Iliescu si l-au impiedicat pe Adrian Nastase sa preia puterea. Pe atunci erau bune, iar acum sunt rele?

Daca toti am cadea brusc in admiratia netarmurita a institutiilor statului si am trata cu ... respect sfidarile si greselile din activitatea institutiilor, inclusiv a presedintiei, de-abia ca am face un imens deserviciu acestei tari.

Iar daca ne uitam in jur vom vedea ca romanii insisi au inceput sa faca o distinctie clara intre tara, aceea pe care o iubesc cand se canta imnul si sufera pentru echipa nationala, si statul incompetent si sfidator, de care, da, de multe ori sunt impinsi sa-si paraseasca taramul natal. Intrebati-i pe medicii care au plecat unde au vazut cu ochii, de exemplu, ce cred despre statul roman!

Limita dintre critica legitima si calomnie este insa certa si nu poate fi trecuta din nebagare de seama. Ea este trasata de buna credinta, onoare si profesionalism, flori rare, ce-i drept, in presa romaneasca.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu presa, #probe Sorin Rosca Stanescu, #scandal arme Basescu, #respect tara , #stiri Traian Basescu